Het heetste autonieuws van 2023
Lekker gelezen
We naderen het eind van het jaar en dat betekent dat we ook kunnen terugblikken op het jaar dat we bijna vaarwel kussen. Ook in 2023 hebben we weer duizenden nieuwsartikelen geschreven. Van uitgebreide artikelen over nieuwe modellen tot prijswijzigingen en van patentplaten van nog lang niet onthulde nieuwe modellen tot verhalen over interessante auto's elders in de wereld. Dit zijn de in 2023 meest gelezen nieuwsberichten op AutoWeek.nl.
1. Denemarken: alle waterstofstations dicht
Niet alleen houden elektrische auto's de gemoederen bezig, ook elektrisch aangedreven auto's die je niet uren aan de lader hoeft te hangen, wekken interesse. We hebben het dan over auto's met een brandstofcel aan boord. Door de ene fabrikant wordt er in deze complexe en vooralsnog dure techniek meer toekomst gezien dan door de andere. Het besluit van de Deense exploitant van waterstofstations Everfuel om nog voor het eind van dit jaar alle waterstofstations in het land te sluiten, wist de muisaanwijzertjes behoorlijk naar zich toe te trekken.
2. Prijsverschil brandstof met buurlanden kan niet langer
2023 was onder meer het jaar van heftige inflatie. Menig autoliefhebber stond zijn of haar kletsnatte ogen droog te deppen na een bezoekje aan het tankstation. Voor wie in de buurt van de grens woont of werkt, loonde het geregeld behoorlijk om extra kilometers te maken om zo handenvol euro's te besparen voor een volle tank. Dit tot grote onvrede bij tankstationhouders in de Nederlandse grensstreek. Belangenvereniging BETA gaf in augustus aan dat er actie moest worden ondernomen voor een gelijker speelveld. "Er moet wat gebeuren aan het verschil in de accijnzen tussen Nederland en de landen om ons heen. We gaan duidelijk maken aan Den Haag dat dit zo niet langer kan."
3. Volvo EX30: Kleinste elektrische Volvo goedkoper dan Opel Corsa
Weinig auto's renden digitaal zo hard als de Volvo EX30. Met de EX30 heeft Volvo dit jaar een compacte elektrische cross-over gepresenteerd die het succes van de duurdere XC40 naar een betaalbaarder segment moet vertalen. De Volvo EX30 komt begin 2024 eindelijk naar Nederland en krijgt hier een vanafprijs van €36.795. Op het moment dat Volvo die vanafprijs communiceerde, was de elektrische Opel Corsa Electric duurder. Inmiddels staat de Corsa Electric voor net geen 35 mille in de orderboeken, maar dat doet niets af aan de interessante positionering van de EX30. Het is immers meer auto én hij heeft een Volvo-badge op zijn snuit. Dat is voor een deel van de Nederlandse (lease-)rijders heel belangrijk.
4. Opgepast: giftige ruitenvloeistof in omloop
Weinig zo belangrijk als veiligheid. Dat is uiteraard dé reden dat autofabrikanten hun nieuwste modellen – min of meer opgelegd door de EU en NCAP – steeds vaker volproppen met uitgebreide soft- en hardware, maar ook dat AutoWeek je in januari waarschuwde voor potentieel gevaarlijke ruitenvloeistof. De vloeistof in kwestie zou een te hoog gehalte methanol hebben. Inmiddels is het gevaar geweken.
5. Abu Dhabi voert flinke minimumsnelheid in op linkerrijstroken
Stoor jij je aan mensen die niet snel genoeg rijden op de snelweg? Dan is Abu Dhabi vanaf nu misschien wel jouw ideale vakantieland. Er werd in april dit jaar bekend dat er op een 60 kilometer lang stuk snelweg tussen Abu Dhabi en Dubai op de linkerbaan een minimumsnelheid geldt van 120 km/h. De maximumsnelheid bedraagt – ongeacht de rijstrook – 140 km/h. Goed voor het verbruik? Welnee, maar volgens de lokale politie komt het de veiligheid ten goede.
6. Autoverkoop Noorwegen zo goed als ingestort
Noorwegen is net als Nederland een van de Europese landen waar elektrische auto's een relatief grotere rol spelen dan in de gros van de andere Europese landen. Dat maakt de automarkt van Noorwegen een interessante om in de gaten te houden. Heftig sloeg het nieuws dan ook in dat de autoverkoop in Noorwegen in januari dit jaar nagenoeg volledig was ingestort. In december 2022 werden er nog 40.000 nieuwe auto's gekentekend, in januari dit jaar waren dat er nog slechts 2.000. De oorzaak: fiscale veranderingen. Laten fiscale regels nou ook in Nederland een enorme stempel drukken op de registraties.
7. GroenLinks-PvdA richt pijlen op privéauto
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wierpen we in september een blik op wat de gezamenlijke fractie GroenLinks-PvdA voornemens was met de Nederlandse automobilist. De fractie gaf namelijk aan een kleinere rol te zien voor de auto in het mobiliteitsvraagstuk. "Meer nadruk op lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit en minder op het gebruik van privéauto’s is essentieel", aldus GroenLinks-PvdA.
8. Volvo EX30: Voor de jongere doelgroep – Vooruitblik
Wacht even. Weer de Volvo EX30? Zéker. Op de eerste dag van 2023 blikten we met een achteraf vrij accuraat gebleken digitale tekening vooruit op de auto die Volvo later dit jaar zou presenteren. We gaven onze illustrator belangrijke handvatten en het gevolg was een stel illustraties die al goed weggaven wat je van de EX30 kon verwachten. Uiteraard moeten we tot 2024 wachten om te zien of de Volvo EX30 daadwerkelijk de hoge verwachtingen waar gaat maken.
9. Ophef om distributieriem Stellantis' 1.2 PureTech-motoren
Televisieprogramma Kassa stelde in maart dat Stellantis in Nederland eigenaren van een Stellantis-product met 1.2 PureTech-benzinemotor onvoldoende heeft geïnformeerd over een terugroepactie waarbij onder meer naar de staat van de distributieriem zou worden gekeken. Stellantis stelde op zijn beurt dat het eigenaren van bij de terugroepactie betrokken auto's wel juist heeft geïnformeerd. De distributieriem van auto's met deze 1.2-driepitters zou kunnen slijten doordat hij door motorolie wordt gesmeerd, olie waarin als gevolg van voortijdige olieveroudering of gebruik van niet voorgeschreven motorolie metaaldeeltjes kunnen komen. Er rijden behoorlijk wat Stellantis-producten met deze 1.2-benzinemotor rond.
10. Elon Musk: we hebben ons eigen graf gegraven met Tesla Cybertruck
In november trok Tesla eindelijk het doek van de Tesla Cybertruck. Tesla's even hoekige als met heftige technische specificaties bedeelde elektrische pick-up werd al in 2019 aangekondigd, maar het zou lang duren voordat de productieversie kwam. Zo lang zelfs dat Tesla-topman Elon Musk – die niet wars is van bijzondere uitspraken – aangaf dat Tesla met de Cybertruck zijn eigen graf had gegraven. Het bleek bepaald geen eenvoudige opgave om de Cybertruck uit de fantasievolle Musk-wereld naar de realiteit te vertalen.
Hierboven zie je de absolute knallers binnen de ruim 4.000 artikelen die we dit jaar publiceerden. Andere uitschieters daartussen zijn onder meer de nieuwe Dacia Duster, de Volkswagen ID2 all Concept, de Renault 5 én de berichten over de stevige prijsverlagingen die Tesla dit jaar op zijn modellen doorvoerde.
Welk autonieuws van dit jaar staat jou nog bij? Let wel: we hebben het hierboven alleen over nieuwsberichten. Niet over achtergrondverhalen, tests en reportages. Want inderdaad: die maken we óók nog en dat zullen we ook volgend jaar met passie en plezier blijven doen.