In het wild: Volvo 343

Volvo 343 In het Wild
In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een Nederlandse oudgediende: de Volvo 343!

Wat is het? Een gezellige Volvo 343 uit 1976, het tweede levensjaar van de 300-serie. Een auto die eigenlijk als Daf 77 op de markt had moeten verschijnen. Onder de kap een 1,4-liter viercilinder met een bescheiden 70 pk, afkomstig van Renault - de reden dat Volvo in het project wilde stappen. De in ons eigen Born in elkaar geschroefde 343 was een driedeurs, z'n vijfdeursbroer kwam pas in 1979 en ging als 345 door het leven. Nog een leuk detail: Bertone kwam in 1979 met de op de 343 gebaseerde Tundra, een voorproefje op een coupé. Volvo had er niet zo veel trek in, en het ontwerp droogde uiteindelijk op als Citroën BX. Na 1982 werden zowel de 343 als 345 samengevoegd tot de 340/360, waarbij de getallen niets meer te maken hadden met de carrosserievariant. De 360 was vanaf dat moment de 2,0-liter versie.

Waar staat-ie? In Aalsmeer.

Hoe bijzonder is-ie? Ook dit is geen regelrechte exoot, maar zo'n lekker vroege 343 is op en top Nederlands en erg veel zie je ze niet meer. Van de hele 300-serie, van de 343 tot de 360, zijn in totaal 1,14 miljoen exemplaren gebouwd.

Hoe staat-ie erbij? Hij staat nog heel netjes op z'n bandjes, al zouden we die retrofit-wieldopjes snel vervangen door originele exemplaren of gewoon compleet verwijderen. Roest is op het eerste gezicht niet te vinden en die bloem op z'n kont is natuurlijk de kers op de Limburgse vlaai.

Hoeveel zijn er nog? Volgens de database van VWE Trendweb rijden er in Nederland nog 90 343's rond.

Wat is-ie waard? Her en der kom je er ongetwijfeld eentje tegen die voor een appel en een ei mee naar huis mag. Strakke exemplaren zijn nu wel in handen van handelaren die er met het Yountimer/Klassieker-label aardig mee willen verdienen. Ga uit van prijzen tot zo'n 5.000 euro.

Waardering: Compleet pretentieloos, maar daardoor een leuke verschijning. Staat er netjes bij en wordt zo te zien met zorg behandeld, waardoor hij met z'n 7,5 hoger scoort dan het Nederlandse zesje.

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.