Hyperion XP-1: supercar met brandstofcel

Waterstofbom

Hyperion XP-1
Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1Hyperion XP-1

De Amerikaanse start-up Hyperion heeft zijn XP-1 gepresenteerd. De nieuwe supercar ziet er niet alleen opmerkelijk uit, ook zijn aandrijflijn is zeer bijzonder.

De XP-1 is een hagelnieuwe hypercar van de Amerikaanse start-up Hyperion, waar we in januari dit jaar voor het eerst lucht van kregen. Vandaag laat het ambitieuze bedrijf de eerste afbeeldingen zien van zijn eerstgeborene, een extravagante extremist met een brandstofcel aan boord.

Helaas houdt Hyperion gedetailleerde specificaties van de aandrijflijn van de XP-1 onder de pet. Wel meldt de fabrikant dat de XP-1 een actieradius heeft van maar liefst 1.610 kilometer. Daarbij moet de door elektromotoren aangedreven exoot in minder dan 2,2 tellen naar 97 km/h (60 mph) kunnen denderen. Zijn topsnelheid? Een indrukwekkende 354 km/h.

Minstens zo interessant als de aandrijflijn van de XP-1 is de koets die Hyperion om de techniek heeft gevouwen. De bijna art-deco XP-1 heeft vooral van opzij bezien iets weg van de Bugatti's Veyron en Chiron. Dat komt wellicht vooral door de twee concave lijnen die de flank sieren. We zien wulpse vormen, enorme koelopeningen, gleuven en opmerkelijke verlichting. Aan de achterzijde ontwaren we twee boven elkaar geplaatste uitlaateindstukken. Onderaan de opvallend spitse snuit van de XP-1 signaleren we een designelement dat naar die knalpijpen verwijst. Via omhoog en naar voren scharnierende vlinderdeuren krijg je toegang tot het excentrieke gevaarte. Natuurlijk is ook het interieur is op zijn zachtst gezegd met de nodige flair vormgegeven. Hyperion maakt melding van een 2,5 meter tellend gebogen display, dat de complete middenconsole- en middentunnel beslaat. Uiteraard is ook achter het aan de bovenkant opengeknipte stuurwiel een scherm geplaatst.

Hyperion geeft later meer informatie over de XP-1 vrij.

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.