Honda bouwt vanaf 2026 EV's in Verenigde Staten

Accord moet verhuizen

Honda Prologue

De elektrische Honda E ziet in het Japanse Yorii het levenslicht. Vanaf 2026 bouwt Honda ook in de Verenigde Staten elektrische auto's. Daarvoor moet het zelfs de productielijn van een van zijn grootste Amerikaanse succesnummers verplaatsen.

Honda heeft zijn Marysville Auto Plant (MAP) in de Amerikaanse staat Ohio aangewezen als EV Hub. De productielocatie - waar Honda in 1982 voor het eerst een auto produceerde - wordt samen met de East Liberty Auto Plane (ELP) en Anna Engine Plane (AEP) omgebouwd om de productie van elektrische auto's en elektromotoren mogelijk te maken. Met onder meer het omvormen van deze productielocaties is een investering van 700 miljoen dollar gemoeid.

De nieuwe rol die Honda's productiefaciliteiten in Ohio op zich nemen heeft gevolgen voor de  Accord, na de CR-V het populairste model in de Verenigde Staten. De Accord rolt momenteel in Marysville van de band en dus verplaatst Honda de productie in 2025 naar de Indiana Auto Plant in  - inderdaad - Indiana.  De eerste elektrische auto's moeten in 2026 de fabriekspoorten van de Marysville Auto Plant verlaten. Honda maakte eerder al bekend in Ohio een fabriek uit de grond te stampen waar accucellen gaan worden gebouwd.

Het merk wil dat alle auto's die het vanaf 2040 verkoopt volledig elektrisch zijn of een brandstofcel aan boord hebben. Tot die tijd beloven de Japanners aandacht te blijven besteden aan hybride auto's en modellen met conventionelere verbrandingsmotoren. Honda gaat onder meer elektrische auto's met General Motors voeren. Een daarvan is de Prologue die voor 2024 op de rol staat. Die komt dus niet uit Ohio. Samen met Sony heeft Honda ook een EV-avontuur gepland. Daarover lees je hier meer.

Overigens heeft Honda voor de Europese markt eveneens een nieuw EV in petto. Zo komt het dit jaar met een elektrisch equivalent van de HR-V.

PRIVATE LEASE Honda

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens