Grondig vernieuwde Kia K9 gepresenteerd

Koreaanse sedantop

Kia K9
Kia K9Kia K9Kia K9Kia K9Kia K9Kia K9

Kia heeft in thuisland Zuid-Korea de orderboeken opengeslagen van zijn vernieuwde absolute topsedan: de K9. De K9 wisselt niet van generatie, al is de facelift die Kia op het model doorvoert behoorlijk ingrijpend. We kunnen je nu ook het interieur van Kia's bakbeest laten zien.

Kia's K9 kennen we in Europa niet. Hoewel de auto in Zuid-Korea al jaren K9 heet, ging de auto voorheen in de Verenigde Staten als K900 en elders in de wereld als Quoris door het leven. De K9 is Kia's antwoord op topsedans als de Lexus LS en draait al even mee. De eerste generatie zag in 2012 het levenslicht, de huidige tweede generatie werd in 2018 gelanceerd. Inmiddels is de tweede generatie K9 dus enkele jaren oud en dat betekent dat de tijd rijp is voor een facelift.

Kia K9

Kia K9

Die facelift is nogal ingrijpend. Kia liet eerder al foto's van het exterieur van de vernieuwde K9 zien en daar viel uit op te maken dat de 5,12 meter lange sedan niet alleen een compleet nieuwe voorkant, maar ook een nieuw achterste krijgt. De relatief ronde koplampen en de rond aflopende grille van het in 2018 gepresenteerde origineel zijn vervangen door platte, strakke kijkers en een grotere, hoekigere grille. Ook de motorkap is compleet nieuw. Achterop monteert Kia nieuwe achterlichten, al doet de vorm van de basisunits nog denken aan de originele exemplaren. Ook die units zijn echter nieuw. Ze hebben een nieuwe led-indeling en zijn met elkaar verbonden door ledstrip die over de gehele breedte van de kont loopt. De kentekenplaat verhuist een verdieping omlaag en zit voortaan niet meer in de achterklep, maar in de achterbumper. Centraal op zijn bips draagt de K9 trots het nieuwe Kia-logo.

Kia K9

Kia K9

De wijzigingen die Kia in het interieur doorvoert, zijn minder ingrijpend. Het 12,3-inch grote infotainmentscherm maakt plaats voor een unit met een diameter van dik 14-inch. De K9 maakt kennis met een vingerafdrukscanner, een systeem waarmee de topsedan direct weet wie er in de auto plaatsneemt en op basis van die kennis zaken als de positie van de stoelen, de stand van de spiegels en de klimaatregeling instelt. De K9 krijgt voortaan over-the-air updates en het binnenste is volgens Kia afgewerkt met fraaiere materialen. Daarnaast zou ook de geluidsisolatie zijn verbeterd.

Kia K9

Kia K9

De K9 is in Zuid-Korea straks te krijgen met een geblazen 3,3 liter grote V6 benzinemotor, maar is ook met een atmosferische 3.8 V6 te krijgen. De vanafprijs van de K9 ligt omgerekend op een bescheiden €47.000. Ter vergelijking: de Mercedes-Benz S-klasse kost er omgerekend dik €99.000.

PRIVATE LEASE Kia

DirectLease
Kia Picanto 1.0 DPi ComfortLine 4-zits (5D/5H)
€ 299
 
Kia
Kia Rio 1.0 T-GDI MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 399
 
Arval
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 120pk DynamicLine (5D/7A)
€ 413
 
Kia
Kia Niro 1.6 GDi Hybrid Comfortline (5D/6A)
€ 509
 
Kia
Kia Sportage 1.6 T-GDi Mild Hybrid ComfortLine (5D/6H)
€ 599
 
Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.