General Motors gaat miljoenen kostende Suburbans maken

Tien stuks voor zo'n €31 miljoen

GM Defense Chevrolet Suburban

General Motors heeft een bijzondere order ter waarde van bijna € 31 miljoen binnengehaald. De Amerikaanse gigant gaat daarvoor welgeteld tien speciale Suburbans produceren. Hoe zit dat?

GM Defense, de afdeling binnen het Amerikaanse concern General Motors die zich bezighoudt met de ontwikkeling van militaire voertuigen, gaat voor de Amerikaanse overheid tien Chevrolets Suburban bouwen. Het zijn natuurlijk niet zomaar Suburbans, maar om speciaal ontwikkelde versies die de Amerikaanse diplomatieke veiligheidsdienst gaat gebruiken.

De tien te bouwen Heavy Duty-Suburbans komen op een speciaal ontwikkeld ladderchassis te staan en krijgen hun eigen, logischerwijs verstevigde, ophanging. Hoewel de technische basis van de 'HD Suburbans' dus vrijwel helemaal bespoke is, maakt GM Defense wel dankbaar gebruik van talloze reguliere Suburban-onderdelen. Zo wordt op het nieuwe chassis wel gewoon de carrosserie van een Suburban geschroefd en is ook het interieur uit de reguliere 'burgerversie' afkomstig. De tien speciale Suburbans worden binnen nu en twee jaar geproduceerd. GM Defense zegt te verwachten dat het na het leveren van de eerste tien exemplaren een nieuwe bestelling binnenhengelt voor de productie van liefst 200 Heavy Duty-Suburbans per jaar over een periode van negen jaar. De Amerikaanse president Joe Biden wil de gehele vloot van de Amerikaanse overheid uit elektrische auto's laten bestaan. Of dat betekent dat de door GM Defense te bouwen SUV's ook elektrisch worden? De tijd zal het leren.