Ford voert hervormingen door in Europa

'Duizenden banen op de tocht'

Ford Focus

Vorig jaar voerde Ford heftige wijzigingen door in zijn Amerikaanse productstrategie door zich voornamelijk te richten op SUV's, pick-ups en de Mustang. Nu laat Ford ook weten dat het in Europa zijn doelen herziet. Dat heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor duizenden werknemers.

Ford zegt in het kader van hervormingen in Europa te gaan overleggen met vakbonden en andere belanghebbenden. Ford Europe heeft een Europese transformatie voor ogen, die het bedrijf op korte en lange termijn winstgevender moet maken. Daarbij hoort helaas het wegsnijden van wat Ford omschrijft als "overtollige arbeidskrachten". In de officiële mededeling zegt Ford niet om hoeveel ontslagen het gaat, maar Reuters heeft het over "duizenden banen". Op moment van schrijven heeft Ford Europe zo'n 53.000 werknemers in dienst.

De Europese hervormingen hebben niet alleen betrekking op het werknemersbestand. "We nemen daadkrachtige besluiten om Ford in Europa te hervormen", zegt Steven Armstrong, vice-president van Ford Europa, Midden-Oosten en Afrika, in een verklaring. "We investeren in voertuigen, diensten, segmenten en markten die onze winstgevendheid het beste ondersteunen."

Ford geeft verder aan het Europese modellenaanbod minder complex te maken. Welke modellen er precies zullen verdwijnen, is nog niet bekend, maar het is aannemelijk dat er een streep gaat door MPV's als de S-Max en de Galaxy, die in Nederland eerder al van de verkooplijsten werden gehaald. Ford geeft aan dat elke personenauto vanaf de Focus en daarboven een geëlektrificeerde versie krijgt. Het gaat dus om mild-hybrids, plug-ins of volledig elektrische versies. Daarnaast zegt Ford te zullen investeren in SUV's en noemt daarbij specifiek de EcoSport, Kuga en Edge. Buiten Europa gebouwde modellen als de Mustang, de al genoemde Edge en een nieuwe SUV die in april wordt gepresenteerd, blijven samen met een in 2020 te onthullen elektrische SUV met 'Mustang-invloeden' op de groene lijst staan.

Ford zegt verder dat zijn fabriek in het Franse Bordeaux, waar het automatische transsmissies maakt, in augustus dit jaar zijn deuren sluit. Ook zegt het te gaan overleggen met vakbonden over het stoppen van de productie van zowel de C-Max als de Grand X-Max die in Saarlouis in Duitsland worden gebouwd. Het segment krimpt en Ford ziet daarin geen andere uitweg. Ook Ford Sollers, een joint venture die Ford in Rusland heeft, wordt heroverwogen. Daarnaast zegt Ford dat de hervormingen van invloed zullen zijn op het hoofdkantoor van Ford in het Verenigd Koninkrijk en het hoofdkwartier van Ford Credit Europe in het Engelse Essex. De Brexit zal hier ongetwijfeld ook een rol in spelen.

PRIVATE LEASE Ford

Lezersreacties (51) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.