Ford boekt forse winst, maar verwacht moeilijkheden

Chiptekort nijpend

Ford Puma

Ford heeft een ijzersterk eerste kwartaal achter de rug. Dat is uiteraard een mooie opsteker maar er wacht door de chipcrisis een flink productietekort in de rest van het jaar.

Het eerste kwartaal van 2021 is door Ford afgesloten met een winst van maar liefst 3,3 miljard dollar, omgerekend € 2,7 miljard. Dat is de grootste kwartaalwinst voor Ford sinds 2011. Een mooie prestatie, zeker nu de auto-industrie opkrabbelt van de coronacrisis en er ondertussen door het chiptekort een nieuwe crisis bij is gekomen. Vorig jaar leed Ford in Q1 nog een verlies van omgerekend € 1,65 miljard. In Europa boekte Ford ook winst het afgelopen kwartaal; 341 miljoen dollar, omgerekend € 281 miljoen. Vorig jaar was het merk in het eerste kwartaal ook hier nog verlieslijdend.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Ford. De effecten van de chipcrisis zijn tot op heden nog redelijk beperkt gebleven, maar het tweede kwartaal is een flinke deuk in de productie niet meer te voorkomen. De Amerikanen verwachten in Q2 maar liefst 50 procent minder auto's te produceren dan aanvankelijk gepland. In de tweede helft van dit jaar rekent het bedrijf op een misgelopen productie van 10 procent door het chiptekort.

Ford waarschuwt dan ook dat er na deze opsteker weer zwaardere tijden aan zitten te komen. In totaal rekent het voor 2021 op maar liefst 1,1 miljoen minder geproduceerde auto's dan gepland. Het drukt de winst naar verwachting met 2,5 miljard dollar. Pas in 2022 verwacht Ford dat het chiptekort de productie niet meer beïnvloedt. Desondanks rekent het concern voor dit jaar op 5,5 tot 6,5 miljard dollar winst. Het had echter flink meer kunnen zijn.

PRIVATE LEASE Ford

DirectLease
Ford Puma 1.0 EcoBoost 125pk Titanium (5D/6H)
€ 489
 
DirectLease
Ford Focus 1.0 EcoBoost 125pk Hybrid Titanium (5D/6H)
€ 509
 
Arval
Ford Kuga 2.5 PHEV Titanium (5D/CVT)
€ 654
 

Lezersreacties (9) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.