Dit lees je in AutoWeek 40

SUV voor comfort, of toch maar niet?

AutoWeek 40
AutoWeek 40 2022
AutoWeek 40 2022

Je leest het in AutoWeek 40 2022

AutoWeek 40 is vanaf woensdag te koop in de winkel of je krijgt hem deze week in de brievenbus. We hebben heel wat flinke SUV’s voor je in dit nummer. Het begint al met de nieuwe BMW XM, maar er is ook een Chinese SUV van Hongqi. En we testen een Jaguar E-Pace tegen een Mazda CX-60. Als tegenwicht hebben we een Peugeot 308 als stationwagon én als hatchback.

Het Chinese Hongqi – vooral bekend van zijn grote staatsielimousines – komt naar Nederland en trapt af met een elektrische full-size SUV. Wat moeten we ons bij deze door de voormalige designchef van Rolls-Royce getekende comfortbubbel voorstellen? Cornelis Kit kon er al mee op pad om dat uit te zoeken!

Hongqi E-HS9

Hongqi E-HS9

Een andere monsterlijk grote SUV schittert al op de nieuwspagina's voorin het magazine: de gloednieuwe BMW XM. Ben je meer geïnteresseerd in wat minder opzichtige SUV's die je alsnog behoorlijk in de watten kunnen leggen? Blader dan zeker even door naar de dubbeltest tussen de Mazda CX-60 en de vernieuwde Jaguar E-Pace. Allebei plug-ins, nog altijd een mooie tussenvorm tussen enkel benzine en volledig elektrisch, zeker omdat de elektrische range van deze techniek steeds groter wordt. En zoals deze rode kanonnen laten zien, krijg je al snel veel vermogen voor je geld.

Ben je sterk gesteld op comfort en heb je geen zin in een SUV? Dan heeft Citroën wellicht de ideale auto voor je; de C5 X. In een wereld die almaar meer van mensen vraagt, zit je toch helemaal niet te wachten op een actieve auto, waar je als bestuurder aan het werk moet? Dat moeten ze bij Citroën hebben gedacht toen ze de C5 X bedachten. Rust en weelde voeren de boventoon. 'Heerlijk', aldus hoofdredacteur Damiaan Hage, die met de 225 pk sterke plug-in hybride C5 X reed.

Citroën C5 X

Citroën C5 X

Dezelfde aandrijflijn als de C5 X vinden we uiteraard ook bij concerngenoot Peugeot. Bijvoorbeeld in de Peugeot 308, maar niet in onze duurtester. Die heeft namelijk de 180 pk sterke versie van die plug-in hybride aandrijflijn, maar voor slechts €1.500 meer heb je wél de 225 pk sterke versie. Dat klinkt als een goede deal, maar is dat ook zo? Marco Gorter zoekt het uit.

Op de occasionpagina's van dit nummer tref je onder meer een vergelijkende test tussen een BMW 116 uit 2017 en een Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo uit 2018. Wil je compact rijden, laten we zeggen de Golf-klasse, maar wel in een auto die zich kan meten met de duurdere merken en modellen, dan zijn dit mogelijk interessante alternatieven.

Alfa Romeo Giulietta vs. BMW 1-serie occasions

Tenslotte hebben we een bijzondere gast in 'Op de Rollenbank'. Een heuse Chrysler Pacifica. Ghisbert is een altijd wat minder in zijn nopjes met Amerikaanse auto’s want ze zijn tot op de tanden beveiligd tegen dit soort stunts. En ook nu lukt het maar niet om de Chysler Pacifica te foppen om hem zijn kunstje op de rollenbank te laten doen. Komt er toch nog een testresultaat uit rollen?

Dat en meer lees je in AutoWeek 40, die vanaf woensdag in de winkels ligt. Ga je liever niet de deur uit? Bestel vanuit de luie stoel het nieuwste nummer. Dan valt dat binnen twee werkdagen op de deurmat.