Dit is 'm dan echt: Mercedes GLK

Mercedes-Benz GLK
Mercedes-Benz GLKMercedes-Benz GLKMercedes-Benz GLKMercedes-Benz GLKMercedes-Benz GLKMercedes-Benz GLK
Dit is 'm dan echt: de Mercedes GLK. Met deze auto wil het merk uit Stuttgart gaan heersen in het binnenkort zwaarbevochten segment van medium-size SUV's. Mercedes-Benz onthult de belangrijke auto in Peking.
Het uiterlijk van de GLK is niet echt een verrassing meer: het is vrijwel gelijk aan dat van de Vision GLK Freeside die in januari al in Detroit te bewonderen was. De defintieve specificaties wisten we nog niet. Eerst de maten: de auto loopt met een lengte van 4,53 meter, een breedte van 1,84 meter en een hoogte van 1,69 meter keurig in de pas met de grote concurrent, de BMW X3. Mercedes-Benz belooft dat de GLK de ultieme allrounder in z'n segment wordt: de auto schuwt noch sportief rijden, noch cruisen, noch het betere terreinwerk. De Agility Control, bekend uit de C-klasse, zorgt ervoor dat de auto in alle omstandigheden goed op de weg ligt. Wie op de G-knop drukt, verandert de auto in een serieuze terreinauto: de respons van het gaspedaal wordt trager, de transmissie krijgt andere schakelpunten en het ESP schakelt over op het offroad-programma. Bij de introductie is er keus uit drie motoren: een diesel en twee benzineaggregaten.  Alle motoren zijn gekoppeld aan de bekende 7G-Tronic automaat. De diesel is de GLK 320 CDI, goed voor 224 pk en een karrenvracht koppel: 540 Nm. Deze versie sprint in 7,5 seconden naar 100 kilometer per uur. Het gemiddeld verbruik is 7,9 liter per 100 kilometer. De benzineversies zijn de GLK 280 en GLK 350. Deze V6 motoren leveren respectievelijk 231 en 272 pk. De GLK 350 sprint in 6,7 seconden 'naar de honderd' en snelt door naar een topsnelheid van 230 kilometer per uur. Het gemiddeld verbruik van de GLK 280 is 10,2 liter per 100 kilometer, dat van de GLK 350 10,4 liter per 100 kilometer. Het meest trots is Mercedes-Benz echter op de GLK 220 CDI BlueEfficiency, met 2,2-liter turbodiesel. Die levert 170 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. Deze versie sprint in 8,8 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 205 kilometer per uur. Het gemiddeld verbruik bedraagt hier 6,9 liter per 100 kilometer. De 'groene' GLK-rijder heeft echter pech: deze versie komt pas in de zomer van 2009.  De GLK krijgt standaard 17 inch lichtmetaal mee, maar met een sportpakket kan die  diameter groeien naar 19 inch.  De auto zit vol met veiligheidsvoorzieningen: naast de obligate batterij airbags en ESP zijn er Brake Assist, Neck Pro-hoofdsteunen en Presafe. Dat laatste systeem zet de andere veiligheidssystemen op scherp bij een naderende crash. De GLK verschijnt in het najaar bij de dealers. Rond die tijd komen ook de Audi Q5 en de Volvo XC60 op de markt, dus is het ineens dringen geblazen in dit SUV-segment.
Video

Lezersreacties (114) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.