BMW's en Mini's vanaf 2023 met 'vegan interieur'

'Beter voor dier en klimaat'

Mini Concept Aceman

Autofabrikanten trekken van alles uit de kast om hun 'voetafdruk' te verkleinen. BMW Group zet nu een bijzondere stap met zijn interieurs. Vanaf volgend jaar kun je kiezen voor een interieur met enkel 'veganistische materialen'.

BMW Group speelt naar eigen zeggen in op een 'groeiende vraag' door interieurs aan te gaan bieden waarin geen dierlijke materialen voorkomen. In deze 'vegan interieurs' tref je dus onder andere geen leer meer, maar daar heeft BMW wat op gevonden. Het gebruikt bijvoorbeeld voor de bekleding van het stuurwiel een materiaal dat sterk op echt leer lijkt. Het moet echt leer zo goed mogelijk benaderen en 'het moet voldoen aan veeleisende criteria op het gebied van gevoel, premium uitstraling en slijtvastheid,' aldus BMW. Volgens de Duitse fabrikant is het immers niet de bedoeling dat klanten met het nieuwe materiaal niet meer dezelfde beleving hebben als bij leer. Wel zit er een nieuwe 'korreleffect' op, waarmee je toch nog enigszins kunt zien dat je niet meer met echt leer van doen hebt.

Honderd procent veganistisch zijn de interieurs overigens niet. Volgens BMW is nog krap 1 procent van de gebruikte materialen wel aan dieren gelinkt. "Het gaat dan bijvoorbeeld om stoffen zoals gelatine in beschermende coatings, lanoline in lakken, talg als additief in elastomeer en bijenwas als vloeimiddel voor lakken", verklaart een woordvoerder van de fabrikant. Maar goed, met het terugdringen van dierlijke materialen tot dit kleine percentage wordt volgens BMW al wel aardig wat uitstootwinst geboekt. Zo zorgt het leerimitatiemateriaal bijvoorbeeld voor 85 procent CO2-reductie bij de productie van het stuurwiel. BMW Group verwacht dat de vraag naar dergelijke vegan interieurs alleen nog maar verder zal groeien, vooral in Europa, de VS en China.

Afgebeeld: het interieur van de Mini Concept Aceman. Een studiemodel dat ook al geheel leervrij is.

PRIVATE LEASE BMW

Lezersreacties (119) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.