4.500 nieuwe laadpalen in Gelderland en Overijssel

'Slim' én goedkoop laden

Volvo XC60 laden hybride EV
Oplaadpuntenspecialist Ecotap mag in Gelderland en Overijssel maar liefst 4.500 laadpalen plaatsen. EV-rijders in die provincies kunnen in hun handen knijpen, want de stroom uit die palen zou de goedkoopste van Nederland zijn.

Ecotap hanteert hier een tarief van 15 cent per kWh, terwijl stroom thuis gemiddeld ergens tussen de 20 en 25 cent per kWh kost. Omroep Gelderland meldt dat de 4.500 oplaadpunten - 2.250 palen met twee 'stopcontacten' per stuk - verdeeld worden over 43 gemeenten in Gelderland en Overijssel, waarmee het aantal openbare laadpunten in die gemeenten maar liefst verviervoudigd.

Daarmee wordt het leven voor EV-rijders in de betreffende regio behalve goedkoper ook een stuk eenvoudiger, maar de nieuwe laadpalen dienen nog een doel. Ze zijn namelijk gekoppeld aan de proef 'slim laden', waarbij aan deelnemers wordt gevraagd om het tijdstip van opladen bewuster te kiezen. De NOS meldt vandaag dat een gedragsverandering van EV-rijders op dit gebied noodzakelijker is, omdat het energienet de vraag anders op termijn niet meer aankan. Met name tussen 18.00 en 22.00 uur staan veel elektrische auto's te 'tanken'. Om te voorkomen dat dat op termijn problemen geeft, plaatst Ecotap 'slimme' laadpalen waarbij het via een app mogelijk is een vertrektijd aan te geven. "Als je over twee uur weg moet, gaat de auto direct laden, maar auto's die toch pas de volgende ochtend nodig zijn, worden 's nachts van stroom voorzien", legt het bedrijf aan AutoWeek uit. Dat de palen deze mogelijkheid hebben, is overigens ook één van de redenen waarom Ecotap de aanbesteding voor het plaatsen van deze palen heeft gewonnen.

Lezersreacties (108) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.