Rij-impressie Mercedes C-klasse
Meer S in de C
52 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
- Stephan Vermeulen
- Eerste rijtest
De Mercedes C-klasse is vernieuwd. Zoals wel vaker bij het merk is daar onderhuids veel van te merken, optisch lijkt het in eerste instantie misschien mee te vallen. In deze rij-impressie nemen we je mee en bespreken we de grootste vernieuwingen van Mercedes' middenklasser.
Onderhuids is er eigenlijk altijd wel nieuws bij het merk. Motoren zijn nog maar net in de ene modelserie gelanceerd, of ze worden in de andere alweer vervangen door een volgende versie. Nieuw voor deze C-klasse, maar ook voor het merk, is de 1,5-liter turbobenzinemotor die samen met een 48 volt-boordnet en een starterdynamo weer een stap betekent naar verdere elektrificatie. Nee, een geheel elektrische C-klasse zit er voorlopig niet in. Wel een plug-in hybride in combinatie met diesel, en er was voor de facelift een 350 e benzine-plug-in hybride die vele Nederlandse zakelijke rijders een fijne bijtelling bezorgde. Voor geheel elektrische Mercedessen moet je uitwijken naar de EQ-lijn die volgend jaar aan zijn opmars begint.
EQ BOOST
Maar wat heeft de C 200 interessante techniek! De starterdynamo maakt een conventionele startmotor overbodig, het systeem laadt op wanneer de bestuurder remt. Met een riem is de starterdynamo aan de motor verbonden en bij acceleratie zorgt deze door Mercedes 'EQ Boost' genoemde elektrische ondersteuning voor 14 pk extra om de 184 pk sterke 1.5 viercilinderturbo te helpen. Vooral bij wegrijden uit stilstand komt de 160 Nm goed tot zijn recht. Meer ondersteuning betekent een minder hard werkende benzinemotor en dus minder verbruik. Ook kan het start-/stopsysteem de motor eerder uitzetten. Bijvoorbeeld wanneer de C-klasse nog met een gangetje van 15 tot 10 km/h rolt. Alle beetjes CO2 helpen immers. Daarentegen valt het wel op dat de 1.5 turbo flink van zich laat horen als hij aan de bak moet, zoals in heuvelachtig Luxemburg en Duitsland. Dat zal in het Nederlandse vlakke land dus minder vaak voorkomen, maar je merkt op zulke momenten wel dat het downsizeblok flink belast wordt. De C160 en de C180 doen het ook na de facelift nog met de bekende 1.6 turbo; die hebben dus een grotere motor dan de C 200. Altijd is de C-klasse gekoppeld aan de verfijnde 9G-tronic automaat, want transmissies inkopen bij firma's als ZF, daar doen ze bij Das Haus niet aan.
S-KLASSE
Bij het moderniseren van de C-klasse heeft het model het elektrische circuit van de S-klasse gekregen. Zo kon het merk de middenklasser dezelfde geavanceerde rijhulpsystemen geven als het topmodel. Dat betekent dat er adaptieve cruisecontrol is die zonder dat de bestuurder de handen aan het stuur heeft, goed de auto tussen de lijntjes houdt dankzij de rijbaanhulp. Natuurlijk verschijnt na een tijdje het symbool 'handjes aan het stuur' en klinkt er een signaal als dat niet wordt opgevolgd. En dan is er net als in de S- en de E-klasse de zogenaamde 'lane change assist' waarbij de richtingaanwijzer aanzetten volstaat om zonder te sturen van rijstrook te wisselen. Op dit gebied is Mercedes-Benz na Tesla het verst gevorderd. Uiteraard valt het allemaal onder de noemer rijhulpsystemen, maar het zijn stuk voor stuk stappen op weg naar autonoom rijden.
FEEST
Zelf sturen blijft gelukkig een feest in de C-klasse. De besturing is precies, geeft veel tegendruk en is variabel in combinatie met het adaptieve rijprogramma, waarvan de standen invloed hebben op de besturing, gasrespons, demping en het karakter van de versnellingsbak. Er is een groter centraal scherm leverbaar en in het instrumentarium heb je nu de optie van volledig digitale weergave. Daarbij kun je kiezen uit diverse weergavestijlen en de informatievoorzie- ning lijkt onuitputtelijk. De standaardklokken zijn nog wat traditioneler, maar ook daarbij prijkt voortaan een 5,5-inch scherm tussen de snelheidsmeter en de toerenteller. De verschillende schermen bedien je nu met kleine touchpads vanaf het stuur. De cruisecontrol werkt niet meer met het bekende hendeltje links aan de stuurkolom, maar eveneens met knoppen op het stuur.
Qua rijden voelt de C lekker aan, al heeft hij niet het lichtvoetige van de BMW 3- en 4-serie. Wel onderscheidt hij zich duidelijk van de Audi A4 en A5, die met hun voor- of vierwielaandrijving minder rijbeleving bieden dan de C-klasse. Die krijgt geregeld een update, zodat Mercedes zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over zijn grootste uitdager, de compleet nieuwe BMW 3-serie die eind dit jaar wordt gepresenteerd.
Ook op het gebied van connectiviteit brengt Mercedes de auto naar een hoger plan. Via de Mercedes Me-app op de smartphone kan de bezitter van een nieuwe C bijvoorbeeld op de hoogte worden gebracht van een parkeerschade aan zijn of haar auto. De auto voelt waar hij wordt geraakt en toont in de app in welke zone de eventuele schade zich zou kunnen bevinden. En de uiterlijke wijzigingen? We zouden ze bijna vergeten te beschrijven. Nieuwe koplampen met meer leds, een ander grilledesign voor de diverse uitvoeringen en natuurlijk ook andere ontwerpen voor de lichtmetalen wielen. Daarmee moet de C-klasse wel weer drie jaar vooruit kunnen.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Had je deze auto's al gezien?

Mercedes-Benz C-klasse 300 AMG Burmester|Pano|360cam|Distronic
- 2021
- 86.762 km

Mercedes-Benz C-klasse Estate 300 e 320PK | Virtual | Camera | Stoelverwarming | LED | Carplay | Trekhaak
- 2021
- 111.579 km

Mercedes-Benz C-klasse 300 de Estate Exclusive | PANORAMADAK | Burmester | LEDER | Full LED
- 2020
- 60.856 km
Lezersreacties (52) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.