Mercedes-Benz C-klasse vs. Volvo V60 - Dubbeltest

Volvo's vuist

112 reacties

Video
AutoWeek 41 2018
AutoWeek 41 2018

Je leest het in AutoWeek 41 2018

Volvo heeft een compleet nieuwe middenklasse stationcar, de V60. Kunnen de Zweden hiermee de Duitse concurrentie van repliek dienen? We zoeken het uit met de geüpdate Mercedes C-klasse als ijkpunt.

Met de nieuwe V60 zet Volvo een flinke stap vooruit en dat leek nodig ook. De vorige generatie van de V60 moest het in vergelijkingen vaak afleggen tegen auto's als de Audi A4 Avant, de BMW 3-serie Touring en de Mercedes C-klasse Estate. De Zweden schurkten er telkens dicht tegenaan, zonder er bovenuit te stijgen. Dat zou bij de jongste editie best eens anders kunnen gaan. Geschoeid op de leest van de grote V90 is de nieuwe V60 in alle opzichten gegroeid, fysiek zelfs zodanig dat met de auto het gat lijkt gevuld dat was ontstaan na het schrappen van de V70. Is het nu gelukt om een vuist te maken en op z'n minst met de Duitse drie in de pas te lopen of wellicht er zelfs voorbij te gaan?

Om een idee te krijgen waar we de nieuwe V60 moeten plaatsen, zetten we hem tegenover de onlangs opgefriste Mercedes C-klasse. We hebben de auto's naast elkaar als V60 D4 en C 200 d, beide voorzien van een tweeliter dieselmotor en een automatische versnellingsbak. De Volvo-motor is goed voor 190 pk, die in de Mercedes piekt bij 150 pk. Op papier lijkt dit appels met peren vergelijken, maar in de praktijk blijkt het gat minder groot dan je zou denken.

De update van de C-klasse is er één van het soort 'twee keer kijken om het te zien', want het nieuws is vanaf de stoeprand amper zichtbaar. Gelijk hebben ze bij Mercedes, want de C is nog altijd een bestseller. Het gaat nu dan ook vooral om fijnslijperij. Vanbuiten zien we lichte retouches van bumpers, grille en invulling van de koplampunits. Onderhuids is er iets meer nieuws: er is elektronische functionaliteit toegevoegd en de bediening is met mini-touchpads op het stuur gelijkgetrokken met wat we inmiddels kennen uit de A-, E- en S- klasse. Bovendien is onder de motorkap in het geval van de 200 d de 1,6-liter viercilinder vervangen door de 2,0-liter die ook in de E-klasse wordt gebruikt.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (112) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum