Volvo V70 D5 Momentum (2008)

Volvo V70
Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70

UitvoeringV70 D5 Momentum
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2010

Aanschaf nieuwe gezinsauto

De afweging als nieuwe gezinsauto een V70 te rijden was een lastige keuze. In het gezin werden tot medio vorig jaar een Hyundai ix55 en een Volvo S60 T5 gereden. Door verandering van baan viel de ix55 weg en werd deze vervangen door een Mini Cooper S zie mijn andere review. Daar de gezinsauto regelmatig voor langere ritten met het gehele gezin (ouders plus twee grote teenagers en veel bagage) gebruikt werd, was er een voorkeur voor een grotere SUV. eerst overweging ws de ix55 over te nemen maar daar deze in nederland niet verkocht wordt is service lastig en bpm over een 9 maanden oude auto was substancieel. Andere kandidaten waren de Espace en de XC90. De Espace viel af daar mijn vrouw niet in een bus wil rijden. De XC90 die ik als model wel zag zitten heeft net als de S60 de we reden een belachelijk grote draaicircel en viel enkel om die redenen af.
De V70 kwam op als een acceptabel alternatief kwa ruimte en kwaliteit en handelbaarheid. Gekozen is voor een jonge gebruikte V70 D5 Momentum MT met als extra's xenon stoelverwarming en donkere zijruiten.(bj nov 2008)

Een half jaar in bezit

De auto is nu ruim een half jaar in ons bezit en wordt hoofdzakelijk door mijn vrouw bereden als stadsauto en verder is de auto een paar maal naar Oostenrijk op en neer geweest en gebruikt voor andere gezins uitstapjes.

De meeste ervaringen met een V70 zijn al goed beschreven in de andere reviews van deze auto dus beperk ik me tot de meest opvallende punten.

Karosserie
De auto is ruim en practisch en zaken zoals opklappen achterbank en bagagenet werken perfect. Echter waarom kan men met de afstandsbediening de achterklep alleen openen en niet meer sluiten?
Wat we missen uit de vorige auto's de electrische stoelbediening.
De auto is zeer stil banden geluid, motor geluiden en windgeluid worden goed gedempt. Echter incidenteel is er rond de bestuurdersdeur veel windgeruis en of het de raam of het deurframe is kan ik niet goed vastellen.
Positief is ook de goede overzichtelijkheid van de auto en het zeer goede xenon licht.

Weggedrag
veercomfort is zeer goed maar op slecht wegdek af en toe wat te slap gedempt.
Weinig verschil tussen 16" winterbanden en 17"zomer banden beide Michelin.
Stuurgevoel rond de middenstand is niet exact en niet strak geeft niet het gevoel dat de auto ot de milimeter te manouvreren is. Stuurwiel overbrenging is ook te indirect wat zich vertaald in veel draaiwerk in de stad.
Koersstabiliteit is ok.

Driveline
Motor geeft niet het verwachte performance gevoel onder de 2000 rpm is er niet veel te verwachten. Gaspedaal karakteristiek is zodanig dat met het pedaal diep in moet trappen om reaktie te krijgen.
Koppeling gevoel is wat afstandelijk met hoog aangrijpingspunt.
Versnellingspook geeft ook een afstandelijk gevoel maar werkt wel licht.
Verbruik
Op dit vlak ben ik zeer teleurgesteld
De auto gebruikt in de stad makkelijk 9-10 ltr en het zuinigste wat we tot nu toe gereden hebben is 7.6 ltr op een tank. We haden veel beter verwacht.
De ix55 2300 kg V6 D 230pk automaat verbruikte onder gelijke omstandigheden minder dan 10 ltr.

Zomergebruik

We hebben de auto gedurende de zomervakantie nog maar weinig gebruikt. Belangrijkste reden hiervoor is dat we in de USA op vakantie waren, waar we 3 weken met een Chevrolet Impala hebben gereden, en ja dan waardeert men de Volvo bij terugkomst des te meer.

Navigatie
Het navigatie systeem voldoet goed is wat traag bij bestemming ingeven en kontrast van de display zou wat beter mogen maar de route bepaling is goed. In mijn andere auto gebruik ik een tomtom 950 dit als referentie.

Onderhoud
De auto is opnieuw uitgelijnd en dit geeft een verbetering van stabiliteit en een veel beter stuurgevoel.

Prestaties
Topsnelheid is een gemeten (tomtom) 220 km/h

Verbruik
Is nog steeds te hoog De zomer laat het verbruik dalen we hebben nu een aantal tanks leeggereden met een verbruik van minder als 8 liter. Met als record 7.4 liter.

Auto rijdt fijn

Er is van de auto weinig nieuws te melden. Er is eind oktober onderhoud uitgevoerd, bij 76.000 km waarbij de remblokken achter vervangen zijn. Er zijn enkele lange trips met de familie gemaakt waarbij de auto zijn waarde als "family cruiser" steeds weer bevestigd.Daar ik sinds Januari 2012 weer een auto van de zaak heb (Audi A6) is de Volvo overkompleet.Navraag gedaan om auto in te ruilen of aan de handel te verkopen. Dit is een deceptie, de afschrijving voor mijn gebruikt gekochte Volvo bedraagt ongeveer € 1.000 per maand, over een periode van 16 maanden. Dus blijft hij nog in de familie.

Vergelijk met de V70 en de nu door mij als voorloopauto bereden A6 van het vorige type
valt op veel punten ten voordele van de Audi uit.
- stijvere carosserie

- ruimte
- zit achterin
- overzichtelijheid
- audio
- in en uitstappen door grotere zithoogte

In mei krijg ik mijn Audi A6 Avant van het nieuwe type geleverd.

De Ultime Stadsauto?

De V70 wordt nog steeds hoofdzakelijk gebruikt voor woon-werk verkeer(10 km enkele reis),en stadritten met een enkele lange rit van 150-200 km. Naar de vakantie bestemmingen wordt alleen nog maar gevlogen.

Wat altijd weer opvalt is het gevoel van geborgenheid en veiligheid wat de auto vooral in slechte weersomstandigheden bied.

We zouden met een kleinere auto toe kunnen maar vanwege ekonomische redenen (hoge afschrijving) blijft deze auto.

De V70 is nog steeds een betrouwbare metgezel en er zijn over de afgelopen periode geen bijzonderheden te melden.

De zomerbanden Michelin Primacy zijn na in totaal ongeveer 60.000km vervangen door Primacy 3 banden en deze voldoen goed.

Verbruik is nog steeds hoog en schommelt rond de 8,5 ltr/100km. er is geen olieverbruik meetbaar.

7,0