Volvo V70/S80 2,0-litermotoren
Stevige basis
Volvo heeft de V70 en S80 voorzien van verschillende tweeliter basiskrachtbronnen, een diesel en een benzinemotor plus een FlexiFuel-variant. Groene energielabels, bio-ethanol en ook nog een aantrekkelijker prijskaartje. Blijft er met al deze weldoenerij nog iets te genieten of is het bezuinigen en lijden voor een beter milieu ?
Met een drietal tweeliter viercilindermotoren rondt Volvo het motorenpalet van de V70 en S80 naar beneden af. Het gaat hierbij om een 136 pk sterke dieselmotor, een 145 pk leverende benzinemotor en een hiervan afgeleide FlexiFuel-krachtbron (geschikt voor E85 bio-ethanol) die eveneens goed is voor 145 pk.
Helemaal nieuw zijn deze motoren niet; in feite kennen we ze al uit ondermeer de Volvo's S40 en V50. Daar zijn het doorsnee motoren, in de V70 en S80 zijn het de kleinsten. De grote sedan en stationcar worden met deze motoren net wat zuiniger dan de versies met vijf, zes of zelfs acht cilinders.
De viercilinders zijn een mooie aanvulling op het programma als het gaat om verbruik, uitstoot en energielabels. Steeds meer mensen zoeken hun auto uit met milieucriteria in het achterhoofd, al dan niet door werkgever of accountant ingegeven. Wie zich met een groen energielabel wil profileren, kan met de nieuwe motoren voor de dag komen, zeker met de diesels. De V70 met de 2.0D-motor heeft een B-label en de S80 met deze motor zelfs een A-label. Beide auto's zijn overigens standaard voorzien van een roetfilter.
In de compactere S40 en V50 is deze dieselmotor prima op z'n plaats, zou hij dan niet te licht zijn voor de zwaardere V70 en S80? In de praktijk valt dat reuze mee. De 136 pk sterke zelfontbrander kwijt zich prima van z'n taak en vormt samen met de handgeschakelde zesbak een prettige combinatie. De vierpitter heeft met z'n maximumkoppel van 320 Nm bij 2.000 toeren per minuut weinig moeite om de ruim anderhalve ton wegende auto's vlot te laten versnellen. Veel schakelen is niet nodig en het weinige geluid dat uit het vooronder het interieur weet te bereiken, is allesbehalve hinderlijk. Voor de V70 2.0D geeft Volvo een alleszins beschaafd verbruik op van 5,9 liter per 100 km (1:16,9), voor de S80 zelfs een gemiddelde van 5,7 liter per 100 km (1:17,5).
Mag er een versnelling bij?
De viercilinders maken van de grote Volvo's geen sportwagens, maar een stakker ben je er echt niet mee. Dat geldt ook voor de benzine- en daarvan afgeleide FlexiFuel-varianten. Je kunt prima met het verkeer meekomen, maar toch hebben we bij deze motoren (in tegenstelling tot bij de diesel) het gevoel dat we iets missen. Nu draait de motor bij 120 km/h in de vijfde versnelling ongeveer 3.600 toeren per minuut en laat daarbij duidelijk weten dat-ie er is. Jammer, auto's van dit kaliber verdienen beter, in elk geval meer rust in het vooronder.
De V70 en S80 met de benzine- of FlexiFuel-motor zijn voorzien van een handgeschakelde vijfbak, een prima functionerend mechaniek, waar niets op af te dingen valt, maar bij constante snelheid op de snelweg hebben we steeds de neiging om nog een keer van de vijfde naar de zesde versnelling te schakelen, maar helaas, die is er niet. In de vierde versnelling zit er nog zó veel levenslust in de auto, dat we ons afvragen waarom de vijfde versnelling niet gewoon iets langer is gemaakt. Toegegeven: dat zou de auto misschien net iets minder levendig maken – het blijft natuurlijk altijd zoeken naar compromissen – maar het zou de rust ten goede komen.
Sommige merken geven voor hun E85-motoren hogere prestaties op dan voor de vergelijkbare benzinemotoren, Volvo geeft zowel voor de gewone 2.0 (de benzinemotor) als voor de 2.0F (de FlexiFuel-motor) de zelfde waarden op voor vermogen, koppel en acceleratie. Maar wanneer we naar de verbruiksopgave kijken is er wel degelijk een verschil. Voor de benzinegestookte S80 geeft Volvo een gemiddelde op van 8,3 liter per 100 km (1:12,0). Deze waarde geldt ook nog voor de 2.0F wanneer daar gewone euro 95 in gaat, maar wordt beduidend anders wanneer er E85 in de tank zit: het verbruik stijgt dan naar een gemiddelde van 11,6 liter per 100 km oftewel 1:8,6! Dat is fors, en het directe gevolg van een andere energetische waarde van bio-ethanol. Maar goed, de CO2-uitstoot zakt wel van 199 gram per kilometer (op benzine) naar 191 g/km (op E85). Dus wie het voor het klimaat meent te moeten doen, is per saldo wel beter bezig. Wie echter naar z'n portemonnee kijkt, zal minder blij zijn. Behalve dat het verbruik op E85 hoger ligt, is ook de prijs per liter E85 een stuk hoger dan voor gewone benzine met octaangetal 95.
In de gedrukte prijslijsten van 1 februari 2008 vermeldt Volvo dat de 2.0-liter FlexiFuel-varianten van de S80 E 600 duurder zijn dan de 2.0-liter benzineversies en bij de V70 zelfs E 625. Inmiddels heeft Volvo besloten de V70's en S80's met FlexiFuel-motor voor dezelfde prijs aan te bieden als de gewone 2.0's.