Volvo V70 & XC70

Jacht heropend

Volvo V70
Volvo XC70Volvo V70Volvo V70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo V70
AutoWeek 22 2007
AutoWeek 22 2007

Je leest het in AutoWeek 22 2007

De derde generatie van Volvo's V70 staat te trappelen van ongeduld om het succes van de huidige voort te zetten. In augustus staat hij in de showroom. Praktisch nut en dynamischer rijeigenschappen hebben een hoge prioriteit gekregen. Ten opzichte van z'n voorganger heeft-ie een vleug eigenzinnigheid moeten inleveren. In het kielzog van de V70 volgt deze zomer het cross-overderivaat, de XC70, waarvan de terreinwaardigheid door de Zweden naar een hoger plan is gebracht.

Wie aan stationwagons denkt, denkt ook aan Volvo. Logisch, het Zweedse merk heeft een rijke historie opgebouwd op het gebied van estates, waarvan het zelf graag rept. Aan de basis van de V70 staat de Duett uit de jaren '50 van de vorige eeuw. De station evolueerde langzaam via de 245, de 745 en de 850 in de V70 van vandaag. Die verliest wat van z'n originaliteit als de verse V70 komende zomer het estafettestokje overneemt. De holle flanken, die hem er en profil ondanks z'n grootte rank doen uitzien, verdwijnen. De vernieuwde V70 vertoont onmiskenbaar trekken van z'n grote sedan-broer, de S80. Niet toevallig, hij is er ook op gebaseerd. De rondere, zachtere neus krijgt een zwarte grille met chroomkleurige verticale spijlen. De zijkant oogt clean en wordt gekenmerkt door een naar achteren toe stijgende schouderlijn, wat de dynamische uitstraling verhoogt. Scherper getekend dan voorheen is de achterzijde van de grote station. Op de bagageklep staat de naam 'Volvo' te lezen in grote letters, die met veel tussenruimte op het blik geplakt zijn. We zagen deze notatie ook al op Volvo's SUV-concept XC60. Of de achterkant van de V70 er nu mooier op geworden is, daarover valt te twisten. Wij ontwaren er in ieder geval een vleug Mitsubishi Galant in en vinden dat-ie aan originaliteit heeft ingeboet. Opmerkelijk is de aan de bovenzijde naar voren neigende kofferklep. Het bovenste gedeelte van de achterlichtunits is in de klep geïntegreerd en scharniert mee naar boven om de toegankelijkheid van de kofferruimte te vergroten. Achter de klep, die optioneel te voorzien valt van een elektrische bediening, gaat een bagageruim schuil dat zestig liter meer inhoud te bieden heeft dan dat van de afgaande V70. De laadruimte is luxe afgewerkt en heeft een optionele uitschuifbare laadvloer. Deze schuift op rails over de bumper naar buiten en vergemakkelijkt het beladen.

De nieuwe V70 is ruimer dan z'n voorganger. De afstand tussen de inzittenden voorin en de achterpassagiers groeide met 21 millimeter; degenen die de achterbank (in ongelijke delen neerklapbaar; 40/20/40) bevolken, hebben respectievelijk 48 millimeter meer beenruimte en 21 millimeter meer knieruimte. Speciaal voor jonge kinderen heeft Volvo in de zitting van de achterbank kussenverhogers gemonteerd, die in twee standen kunnen worden gezet. Kinderen van verschillende lengtes zitten hierdoor niet alleen op de juiste hoogte om naar buiten te kijken, maar ook om adequaat beschermd te worden door de veiligheidsgordel en de voor de nieuwe V70 verlengde gordijnairbags. Andere standaardvoorzieningen zijn het Whiplash Protection System (WHIPS) en een remassistent.

Het dashboard is overgenomen uit de S80. Dat betekent dat de pompeuze middenconsole heeft plaatsgemaakt voor eentje met een zwevend middendeel à la S40 en V50. De middenconsole van de V70 is niet zo slank en elegant als die van z'n kleinere broertjes, maar oogt toch een stuk minder zwaar dan voorheen.

Zespitters

Op motorisch gebied is er het nodige veranderd. Voor het eerst lepelt Volvo zespitters in de V70. Om te beginnen biedt het merk de uit de S80 bekende, turboloze 3,2-liter zescilinder met 238 pk en 320 pk aan in de V70. Op basis van deze krachtbron heeft de fabrikant een geblazen 3,0-litervariant ontwikkeld. De turbo-uitvoering die dienstdoet in de V70 T6 hoest maximaal 285 pk op en komt tot een maximumkoppel van 400 Nm, net zo veel als dat van de D5-dieselmotor. De trekkracht is al volledig beschikbaar vanaf 1.500 tpm en houdt aan tot 4.500 tpm. Deze motor maakt van de V70 een heerlijk smeuïge auto, die vlot accelereert (0-100 in 7,2 s, volgens de fabriek), zo blijkt tijdens de introductierit. De soepele rijkarakteristiek heeft de T6 te danken aan de toepassing van een kleine turbocompressor met zogenaamde twin-scroll-technologie. Hierbij neemt de turbo de uitlaatgassen in twee fasen in, waarbij de ingaande lucht in twee stromen wordt verdeeld over drie cilinders elk. De V70 T6 is te allen tijde bij de les en de krachtbron heeft geen enkele moeite de Volvo in gezwinde spoed over 's Heren wegen te jagen. Wanneer het geluid van de zescilinder bij het accelereren aanzwelt, is dat slechts op de achtergrond te horen. De Geartronic zestrapsautomaat kent een Sport-modus, waarin de bak sneller schakelt en een lagere versnelling kiest dan in D. Onze testauto heeft een actief onderstel. Four-C heeft Volvo het gedoopt. Het debuteerde op de vorige S80 en past de afstelling van de schokdempers in een fractie van een seconde aan aan de rijomstandigheden. Hoe hoger de snelheid, hoe stugger de demping wordt. Het systeem kent drie voorkeurstanden; Comfort voor een comfortabele onderstelafstemming, Sport voor meer gecontroleerde carrosseriebewegingen plus een snellere stuurrespons en Advanced voor een minimale demperuitslag. In de laatste stand maakt het onderstel de V70 tot een tamelijk dynamische auto. Veren en duiken worden tot een minimum beperkt en de Volvo duikt met gemak vlot een bocht in, daar waar hij in de Comfort-stand een aardige portie onderstuur tentoonspreidt, de standaard vierwielaandrijving ten spijt. De Comfort- modus bewijst je juist weer goede diensten op pokdalig asfalt. Je voelt je heer en meester over de auto. Dynamic Stability and Traction Control (DSTC) is standaard op de V70. Als de situatie dat verlangt, grijpt het systeem in op het koppel en de remmen om de kans op een slip te minimaliseren. Zeker als Four-C, AWD en DSTC gecombineerd zijn, moet je wel heel raar doen met de Volvo om een rit dramatisch te laten eindigen, bijvoorbeeld in de berm.

Optioneel is een snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging, waarvan je zelf de mate van bekrachtiging kunt instellen via het informatiemenu aan boord. Maar zelfs als je die minimaal houdt, stuurt de Volvo ons nog net wat te licht. Het gevoel in de besturingsinstallatie is ten opzichte van de huidige V70 wel aanmerkelijk verbeterd. De nieuwe auto presenteert zich als een dynamischer metgezel, ook met andere motoren in het vooronder. De basismotorisering is de 2,5-liter vijfcilinder turbomotor, die 200 pk en 300 Nm levert. Volvo bedient de dieselliefhebbers met de 2.4 D vijfcilinder met 163 pk en de D5 met 185 pk.

Outdoor-kleding

In het kielzog van de nieuwe V70 volgt ook de derde generatie van Volvo's crossover, de XC70. Daarmee is de jacht van de Zweden op de Audi Allroad heropend. De XC70 die op stapel staat, heeft een chiquere uitstraling dan het huidige model. De donkere kunststof panelen aan de onderzijde zijn minder prominent dan nu het geval is. Een aantal grijze platen is vervangen door gekleurde panelen en de chroomkleurige strip aan de onderkant van de portieren geeft de XC een wat lichtvoetiger uiterlijk. Uiteraard volgt het model zijn civiele broer, de V70, voor een belangrijk deel. Dat betekent dat-ie eveneens een groeistuip heeft doorgemaakt, meer binnenruimte biedt en dat features als kussenverhogers in de achterbankzitting niet ontbreken.

Behalve door de 'outdoor-kleding' onderscheidt de XC70 zich van de V70 in zijn bodemvrijheid. Die is voor de komende editie verder vergroot. Dat geldt tevens voor de aan- en afloophoeken. De hellingen en dalen mogen voor de nieuwe 'Volvo-terreinauto' dus wat steiler zijn. Het Zweedse merk meldt dat de terreincapaciteiten ten opzichte van het vorige model bovendien zijn verbeterd door een 15 procent stijver koetswerk. Hill Descent Control (HDC), ook bekend uit de Land Rovers, is voortaan standaard. Deze voorziening laat de XC70 door remingrepen en controle over het motormanagementsysteem stapvoets een helling afdalen. De snelheid wordt door deze voorziening beperkt tot 10 km/h. Behalve sturen wordt er van de bestuurder niets gevraagd. Volvo heeft net als bij de V70 het onderstel fijngeslepen om een stabieler en gecontroleerder weggedrag te creëren. Het actieve chassis, Four-C, valt ook op de XC70 te bestellen. All Wheel Drive is uiteraard standaard op de XC. Het maakt gebruik van een elektronisch geregelde hydraulische koppeling. Die verdeelt de aandrijfkrachten tussen voor- en achterwielen, zodanig dat de grip optimaal is.

Twee motoren

De Volvo XC70 komt bij de introductie beschikbaar met twee motoren. Wie een benzinemotor voorin wenst, komt uit bij een 3,2-liter zescilinder (238 pk), die ook z'n weg heeft gevonden naar de terreinwaardiger variant van Volvo's grote estate. Volgens de fabriek brengt die de avontuurlijke Zweed in 8,1 seconden naar 100 kilometer per uur. Voor dieselliefhebbers is er de 2,4-liter D5-turbodieselmotor (185 pk), die 0,7 seconden langer nodig heeft om de XC70 naar de honderd te krijgen. Voor de XC70 heeft Volvo twee transmissies beschikbaar; de zespits benzinemotor heeft een automatische zesversnellingsbak, Geartronic. De dieselmotor kan naar keuze worden gekoppeld aan de genoemde Geartronic of aan een handgeschakelde zesbak.

De XC70 arriveert deze zomer gelijktijdig met de V70 op de Nederlandse markt.