Volvo V60 Cross Country D4 AWD Pro (2020) #2
Uitvoering | V60 Cross Country D4 AWD Pro |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Vertrouwd goed
Afgelopen najaar ben ik met mijn vrouw geëmigreerd naar Roemenië en omdat ik na mijn vervroegd pensioen, weer zelf aan de bak moest om een auto aan te schaffen na elf auto's van de zaak was het voor het eerst dat ik geen rekening hoefde te houden met politieke gevoeligheden van de werkgever (geen BMW of Mercedes, laatste auto moest eigenlijk wel elektrisch zijn, leasetarieven vs. tweedehands waarde die tegengesteld zijn tussen zakelijk en privé enz.).
Gezien de goede ervaringen met Volvo (bij die elf waren er vijf Volvo's die allen bovengemiddeld presteerden t.o.v. de rest op gebied van betrouwbaarheid, comfort en gebruiksgemak....
We wonen tegen de bergen aan en hier in Roemenië wordt er niet bij een sneeuwbui of vriesnacht een halve Dode Zee aan zout uitgevent, dus 4wd was een must en gezien de stramme leden inmiddels zou een iets hogere instap ook fijn zijn.
De XC40 vind ik niet mooi (en is 2e hands relatief duur), XC90 te groot voor mijn vrouw dus het zou een XC60 of een V60CC worden. Er is hier in Roemenië een partij die importeert bij merkdealers uit Duitsland vandaan, die ook persoonlijk iemand bij de dealer laten gaan kijken op locatie en alles controleren en alle papierwerk regelen. Dat is niet gratis, maar je krijgt dan ook lokaal in Roemenië een jaar garantie en dat was het mij wel waard. Kost ong. 1000 euro en dan nog de korting die zij bij de dealer bedingen....
Het is uiteindelijk een V60CC B4 Diesel Pro Line plus uit 2021 met nog geen 60K op de teller geworden. Diesel is in Roemenië geen probleem en bij 20K per jaar hier voordeliger, omdat zo'n diesel veel zuiniger is.
Inmiddels ongeveer 8.000 km met de auto gereden en het bevalt uitstekend. Zuinig (afhankelijk van de trajecten gemiddeld 1 op 16,5), heerlijke stoelen, comfortabel op de hier toch vaak niet al te beste wegen (in vergelijking met NL, maar wel veel beter dan 20 jaar geleden). Gebruiksgemak is uitstekend, omdat het ook een vrijwel fully loaded versie is. Elektrisch verstelbare stoelen met geheugen zijn wel heel fijn als je afwisselend rijdt en je vrouw 20 cm kleiner is dan jijzelf; we hebben elk een eigen sleutel en deze stelt dan gelijk de juiste stand in bij het openen met de betreffende sleutel; de ruime bagageruimte is ruim en prettig als je ook regelmatig bij de bouwmarkt komt of met familie/vrienden een paar daagjes erop uit gaat.
Tot nu toe nul issues op het gebied van betrouwbaarheid; all-risk verzekeren is hier relatief duur (ook omdat we nog geen schadevrije jaren hebben), maar wegenbelasting is slechts 110 euro per jaar (gaat alleen om cilinderinhoud; brandstof maakt niet uit). Diesel ong. 1,45 per liter; bovendien was de auto met de kosten van import nog steeds veel goedkoper dan een vergelijkbare auto bij de Nederlandse dealer; delta ong 5 a 7k).
Prestaties zijn prima met 197PK, maar niet bovengemiddeld en de automaat heeft altijd wel een kort moment van nadenken nodig, voordat er echt iets gebeurt. Dat vinden wij allebei helemaal geen probleem, maar is wel een flink verschik met de elektrische XC40 P8 met 408 PK die ik hiervoor reed. Maar elektrisch rijden is hier in Roemenië gezien de laadinfrastructuur en de veel grotere afstanden (nog) niet aan de orde....
Later dit jaar is er een beurt aan de orde en dan gaan we zien of het allemaal hopelijk zo positief blijft.
PRIVATE LEASE Volvo V60

Volvo V60 2.0 T6 Twin Engine AWD Momentum Pro Airco, Apple Carplay, Cruise, PDC
- 2019

Volvo V60 2.0 T6 Recharge AWD Business Pro | Navigatie | Panoramadak | Head Up Display | Trekhaak wegklapbaar |
- 2021

Volvo V60 B4 Aut. Ultimate Bright | Panoramadak | 360° camera | Harman Kardon