Volvo V40 T4 Exclusive-Line (1998) #3

autoreview

Volvo V40 T4 Exclusive-Line (1998)

Signalement

UitvoeringV40 T4 Exclusive-Line
Versnellingen4, Automaat
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf207.000 km
KM-stand laatst221.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Van huis uit ben ik enigszins opgegroeid met Volvo. Het zijn veilige auto's en bieden voor de jongere bestuurders ook genoegdoening met diverse turbo motoren. Alleen zijn de meesten daar nog niet van op de hoogte. Ik zelf heb een C70 T5 gereden en nu na diverse andere auto's gehad te hebben (zie profiel) een V40 T4.

Het gaat om een T4 automaat Luxury Sports Exclusive uit 1998 met allerlei extra's.

Opties zijn verlaagd onderstel, 16 inch velgen, achterspoiler, DSA, stoelverwarming, climate control, houtinleg, sportstuur, mistlampen, carkit (speaker en mic verwerkt in hoofdsteun), alarm en veel meer. De kleur is 322 Flame Red metallic.

Gekocht met iets meer dan 200.000 kilometer op de teller voor 2200 euro. Bij de verkoop kwam er een nieuwe APK op de T4. Remmen voor zijn aandachtspunt en worden binnenkort vervangen.
Ook staat een originele radio navigatie van volvo (HU-1205) op de planning.

Bij aankoop werd aangegeven dat er een olielekkage bij de turbo zat met als gevolg witte rookpluimen achter de auto bij doortrekken. Dit klinkt erg maar de oplossing is simpel. Er zit een ijzeren olieretourleiding van de turbo naar de carter. De pakkingen hiervan zijn na verloop van tijd aan vervanging toe. Even op de brug of hoog genoeg opkrikken en het klusje is redelijk goed zelf te doen. Ik was in totaal 30,85 euro kwijt aan een pakkingenset (helaas waren de twee pakkingen niet meer los te krijgen bij de dealer).

Na een week gereden te hebben werkte de verlichting van het dashboard niet meer. Dit kwam door de dimmer in de verlichtingschakelaar. Het dim wieltje is niet los te bestellen, een hele schakelaar unit is aan de dure kant. Op de sloop kan je prima een dim wieltje uit een schakelaar halen en daarmee je eigen schakelaar goed maken. Ik was daarom maar 5 euro kwijt.

pluspunten: Vlotte motor met uitstekende trekkracht, bagageruimte, afwerking, uitstraling (strak model met niet te opzichtige sportieve trekjes).

minpunten: dakhemel laat op sommige plekken los, halogeenlampen van verlichting branden vaker door dan nodig, geen variabele interval en daarnaast geen 'tip'mogelijkheid voor één keer wissen, geen contactslotverlichting, stabilisatorstangen is een zwak punt, bekleding bestuurdersstoel slijt snel op het instapgedeelte, passagiersairbag niet standaard, beenruimte achterin minimaal.

Dit is mijn achtste Volvo (hiervoor 2x 440 1.8i, 440 Turbo, 480GT turbo, S40 1.8 europa, V40 2.0 Exclusive, C70 T5 introline automaat)Tussendoor heb ik uitstapjes gemaakt naar een mini cooper classic (bij auto), een VW golf VR6, een Saab 9-5 SE en een VW passat 1.8. Toch val ik iedere keer weer terug op de nuchtere no nonsense Volvo met betrouwbare kwaliteit en veiligheid.

Lange rit naar het oosten

  • 210.500 km

Gisteren een lange rit naar Zevenaar en terug. Even een stukje flink doorgetrokken op de snelweg. Geen witte rookpluimen meer dus de olielekkage (pakkingen retourleiding turbo) is opgelost. Vandaag een lichte resonatie voelbaar bij stationair draaien. Het hele dashboard trilt dan en zodra je rijdt is er niks aan de hand. Vermoedelijk een motorsteun. Er is er eentje los geweest om bij de olieretourleiding te komen. Misschien is deze door het afhalen en terugzetten niet zo best meer.

Verder nog even de specificaties van de T4:

Motorcode: B4194T
Max vermogen kW/pk/tpm: 147/200/5500
Max koppel Nm/tpm: 300/2400-3600
cilinders/kleppen: 4/16
cilinderinhoud: 1855 cc
Boring/slag (mm): 81/90

Multipoint injectie brandstofsysteem, 3-weg geregelde katalysator met Lambdasonde, loodvrije brandstof (RON 98 aanbevolen), inhoud brandstoftank 60 liter.

Handgeschakelde bak: 5 versnellingen
Automaat: 4-traps incl. overdrive met economy, sports en winter programma

Aandrijving: voorwielen
Remmen: ABS met geventileerde schijven voor en schijven achter

Banden: 205/50 R 16

Prestaties: (automaat)
0-100km/h: 7,3 sec (8,0 sec)
Topsnelheid: 235 (230)
Verbruik gemiddeld: 9.8 (10.2) liter per 100 km.

Gewicht: 1310 (1315)
Max aanhanger: 1400kg
Dakbelasting: 100kg

Volgende update zal gaan over de veiligheid in de V40. Ik weet er een en ander van en deel het graag met jullie. Tot snel.

Veiligheid

De V40 doet, op het gebied van veiligheid, niet onder aan zijn grotere broers. Volvo is het merk dat veiligheid hoog in het vaandel heeft staan en dat zie je ook weer in dit model terug.

Tot de standaard uitrusting behoort een ABS remsysteem, airbag bestuurder, zij-airbags, SIPS (Side Impact Protection System), veiligheidskooi met energie absorberende zones, automatische dimlichten, side markers, driepunts gordels op alle 5 zitplaatsen, automatische gordelaanspanners voor, automatische hoogteverstelling veiligheidsgordels voor, hoofdsteunen voor en drie achter, groothoek buitenspiegel bestuurderszijde, derde remlicht, samendrukbare stuurkolom, kindersloten achterdeuren, voorruit van gelaagd high-impact glas en een immobilizer.

Sommige van deze termen zijn over het algemeen bekend maar sommigen misschien iets minder. Ik zal er een aantal uitlichten.

Side impact protection system: Vrij vertaald is dit een veiligheidssysteem dat inzittenden beschermt van zijdelingse aanrijdingen. Het systeem voert botskrachten af naar balken, stijlen, vloer, dak en andere delen van de carrosserie. De SIPS bags (zijairbags) zijn ondergebracht in de zijkant van de rugleuning van de zitplaatsen voor zodat ze altijd langs het lichaam zitten, ongeacht de zitpositie.

Samendrukbare stuurkolom: Bij een frontale botsing breekt het stuurkolom in delen en vouwt als het ware in een harmonica op. Het voordeel hiervan is dat het stuur niet richting de borstkas van de bestuurder schiet.

Groothoek buitenspiegel: Het meest linkse gedeelte is een stuk glas met een bolling erin waardoor de dode hoek verkleint is.

Immobilizer: Dit kan ook wel omschreven worden als alarm klasse 1, een startonderbreker. Op het dashboard zit een rood led lampje dat knippert wanneer de auto vergrendeld is. Het lampje kan continu branden wanneer iemand in de auto gedetecteerd wordt (dan moet er wel alarm als optie in zitten) en hij kan snel of langzaam knipperen. Het lampje gaat uit wanneer de auto gestart wordt. Hiervoor is wel de juiste sleutel nodig, de auto verifieert de code van de sleutel met de immobilizer unit in de auto. Er is ook nog een controle lampje hiervoor in het dashboard, deze gaat aan tijdens de startprocedure en zodra de motor loopt dooft hij weer.

Enkele veiligheidsopties die extra in een V40 kunnen zitten:

DSA (Dynamic Stability Assistance), airbag passagier, safelock, geïntegreerde kinderzitjes achter, elektrisch bedienbare kindersloten achter, zijdelingse bescherming voor kinderen op buiterste hoofdsteunen achter, automatische niveauregeling, nylon veiligheidsnet bagageruimte.

Leuke weetjes

Iedereen weet over het algemeen wel dat Volvo een Zweeds merk is en dat het recentelijk in Chinese handen is gevallen(meerderheidsbelang). Dit was vroeger wel anders! Volvo heeft DAF opgekocht en heeft de DAF 66 voortgezet als Volvo 66, later kwam de 343 wat eigenlijk een DAF zou zijn. Hieruit kwamen de 340/360 en later de 440/460/480 totdat deze vervangen werden in 1997 door de S40/V40. Al deze modellen zijn in Nederland geproduceerd bij NedCar (voorheen VolvoCars Nederland). Ten tijde van de S40/V40 ging het niet best met Volvo (net voor de overname door Ford Motor Company) dus werd VolvoCars Nederland omgedoopt tot NedCar en Volvo liet daar, uit kostenoverweging, ook Mitsubishi auto's produceren. De Carisma, kijk maar eens naar de gelijkenissen (plaats van uitlaat en brandstoftank). Europese auto's hebben de tankdop rechts en japanse en engelse auto's links wat te maken heeft met linksgestuurd of rechtsgestuurde auto's. Omdat de Carisma een japanse auto is dat onderdeel waarschijnlijk deelde met de S40/V40 heeft deze Volvo ook de tankdop links. Daarnaast hebben ze dezelfde deurhandgrepen en versnellingspook. De bodemplaat is ook gedeeld.

Verder zijn er een aantal mensen die denken dat het motorblok in de S/V40 van Renault afkomt. Dit is niet waar, bij de 400-serie was dit wel het geval maar ook daar enkel het basisblok. De opbouw is totaal anders maar dat terzijde. De motoren in de S/V40 zijn van Volvo zelf op de diesel en 1.8GDI na, de GDI is een benzine motor van Mitsubishi en de diesel is van VAG. De overige benzinemotoren zijn aangepaste vijfcilinders (naar viercilinder) van Volvo.

Waaraan herken je een T4?

Het leuke is dat wanneer er geen type aanduiding achterop de auto staat, het niet duidelijk is met welke versie je te maken hebt. Alle V40's kunnen er sportief uitzien maar toch een 1.8i zijn. Terwijl er ook T4's zijn met een minder luxe uitrusting.

Bij de eerste generatie is het makkelijker te zien, bijvoorbeeld aan de koplampen. Je hebt standaard versies en Dual-headlights. De T4 had de Dual-Headlights, helder glas met dubbele rondjes erin per kant. Later kregen alle S/V40's dual headlights en een aantal klutselaars hebben ze zelf erin gezet bij hun 1.8 of 2.0.

De uitlaat, daar kan je het ook aan zien als deze nog standaard is. De 2.0T en T4 hebben een ovaal eindstuk. De 2.0 had in eerste instantie een eindstuk bestaande uit twee ronde pijpen naast elkaar maar later kreeg deze hetzelfde eindstuk als de 1.8 en 1.6, een enkele ronde eindstuk.

Oke... koplampen, uitlaat... maar dan weet ik het nog niet 100%! Dat klopt ja, je weet het alleen door het kenteken na te trekken en dat is het leukste aan deze auto. Je ziet het er niet aan af, één ding is wel zeker, als er een V40R naast je staat dan weet je vanaf nu dat dat nep is want die bestaat niet. Sommige mensen plakken dit voor de leuk erop, maar je kan dan te maken hebben met een 1.6, 1.8, 2.0, 2.0T of toch een T4.... en daar kom je pas achter tijdens de sprint...

Einde verhaal...

  • 221.000 km

Afgelopen woensdag een vrachtwagen in de linker zijkant gekregen. De V40 is nog mobiel, mag er nog een week mee rijden. Zo sterk is ie dus.... Helaas economisch total loss. Dus over een aantal dagen inleveren en overstappen in een reeds aangekochte Volvo S60. Ik blijf merk trouw, dit is de 2e V40 waarmee ik een flinke schade overleeft heb.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.