Volvo V40 1.8i Europa (2000)

Volvo V40

UitvoeringV40 1.8i Europa
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2003

Wegens de komst van een kind en het op leeftijd raken van de fiat zijn we destijds gaan zoeken naar een alternatief. Een V40 stond destijds altijd al hoog op mijn verlanglijstje. En we zagen een nieuwe gebruikte bij een dealer in de buurt (Verkerk Bilthoven) voor een aantrekkelijke prijs. Gauw een proefrit gemaakt en we waren beide verkocht.
Binnen no-time was de deal gemaakt en we zouden hem enkele dagen later kunnen komen ophalen. Die dag was er kennelijk net iemand anders nog langsgekomen omdat hij ook graag dezelfde auto wilde hebben. Jammer, helaas, volgende keer beter.

Tot nog toe hebben we geen noemenswaardige problemen met de auto gehad. Afgezien van normale slijtage als remschijven- en blokken, olie en filters, is er hier en daar een lampje vervangen. We hadden tijdens het 1e jaar wel een tikje in de motor die niet helemaal te duiden was, maar met name bij rustige belasting in de 2e versnelling te horen was. In dat jaar hadden we nog dealergarantie en nadat de dealer overleg had gepleegd met de importeur is dat keurig kosteloos opgelost. Sindsdien geen pijntjes.

Rijgedrag is prima. Het is natuurlijk geen racer, maar ik vond de wegligging en stuurgedrag vele malen beter dan van de fiat. De stuurbekrachtiging is goed merkbaar, maar toch ook weer niet zo prominent aanwezig dat het stuur al rond gaat als je ernaar kijkt.
Je kunt zonder problemen 150-160/u kruisen op de Duitse Autobahn. Het brandstofverbruik loopt daarbij natuurlijk wel iets op, maar bij normaal (stevig) gebruik in NL halen wij zonder moeite een gemiddelde van 6.9-7.1 l/100 km
De cabine is vrij goed geisoleerd en windgeruis valt best mee.
De zitpositie is zoals dat bij een echte volvo hoort prima voor elkaar. Heerlijke stoelen en daarbij is het instrumentarium erg overzichtelijk zonder verborgen of onhandige schakelaars.

Momenteel zijn wij in het bezit van 3 kinderen (1 in maxi-cosi, 2 in kinderstoel) en we zijn laatst met z\\\'n allen gaan kamperen. Dat paste nog prima in de achterbak, waarbij opgemerkt dat we wel een bagagenet hebben laten aanbrengen toen we de auto kochten.

Momenteel zijn we, omdat het toch wat krapjes wordt met 3 kinderen op zoek naar een andere auto (MPV of LR Disco II of zoiets), maar deze blijven we erbij houden!

16/03/10 Update
Still going strong!!! Afgelopen najaar de accu laten vervangen met oog op de aankomende winter (was ook zo'n beetje aan vervanging toe). Dat bleek een goede keus. Geen centje pijn gehad. De wintersport hebben we niet met eigen auto gedaan, maar met een gehuurde Vito, dit vanwege het feit dat ook onze oppas meeging. Dat had ook in menig grotere auto niet meer gepast. Voor het gewone dagelijkse gebruik voldoet de auto nog uitstekend. Af en toe wat onderdelen laten vervangen (deel vd voorophanging bij 200.000 km) en de gebruikelijke onderdelen als filters/olie/remblokken en -schijven/e.d. die aan slijtage onderhevig zijn.
De stand staat inmiddels op 210.000 en het enige wat me nu stoort is dat de motor soms stationair wat onregelmatig loopt en het stuur begint te vervellen. Beide niet onoverkomelijk

De LR of MPV zijn er nog niet. Maar de zinnen zijn gezet op een XC90. Komend jaar moet 'ie er toch echt gaan komen

Tik in de motor bij lage belasting in mn 2e versnelling. De dealer (Verkerk Bilthoven) wist hier in 1e instantie geen raad mee, maar heeft dat na overleg met de importeur keurig en kosteloos opgelost in het 1e jaar dat we de auto hadden. Daarna geen last meer van gehad.

rond 190.000 piepen en kraken in het vooronder. Bleek voort te komen uit de ophanging. Deze is ten dele vervangen en daarna mooi opgelost. Nu bladdert het stuur af en de motor loopt af en toe wat onregelmatig stationair.