Volvo 340 GL Special 1.4 (1991)
Uitvoering | 340 GL Special 1.4 |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Wat mij als eerste opviel toen ik ging zitten waren de heerlijke stoelen! Ik vind ze nog steeds heerlijk zitten (standaard verstelbare lendensteun!) en natuurlijk de uitgebreide standaarduitrusting (cv, elec.ramen, stoelverw, enz.)
Rijden doet zo`n 340 best lekker. De variomatic maakt een typisch, herkenbaar geluid. Het weggedrag is comfortabel en veilig en het is een heerlijk werkende automaat.
Sturen zonder bekrachtiging was even wennen in een redelijke zware auto als de 340, maar na een weekje wennen is het eigenlijk geen probleem meer. Ook het vermelden waard: de bovengemiddeld goede remmen.
Daarnaast is mijn 5 deurs hatchback een hele praktische en ruime auto met grote kofferbak en een neerklapbare achterbank, en is het ook op de achterbank goed zitten (standaard middenarmsteun!)
Minder mooi: het verbruik is voor een 1.4 hoog: ongeveer 1:10.
1 electrisch raam werkte niet, de dashboardverlichting werkte niet, het hitteschild was rot, de contacten van het achterlicht waren smerig, de motor liep onregelmatig stationair en de lendensteun van de rechterstoel was losgegaan in het frame. Dit alles was denk ik het gevolg van een wat nalatige vorige eigenaar.
Maar: vrijwel alles zelf op kunnen lossen zonder geld erin te stoppen, alles was repareerbaar. Met de Volvo 300 club en een werkplaatshandboek bij de hand is zo`n 340 prima om aan te sleutelen als redelijk handige, maar onervaren doe-het-zelver.
Ook als je niet handig bent is een 340 aan te raden want de techniek is eenvoudig en de onderdelen goedkoop, dus ook bij de garage.
Alleen de variomatic vereist een specialist, maar die zijn er nog genoeg, bij Volvo garages.