Volkswagen Touran 1.6 16V FSI Athene (2004)

Volkswagen Touran 1.6 16V FSI Athene (2004)

UitvoeringTouran 1.6 16V FSI Athene
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

Zwarte transportbak

Stel, je hebt drie kinderen (zoals ik). Welke auto koop je dan?
Alle stationwagons hebben achterin 2 grote stoelen en midden in een bobbel waar een 3e kan zitten. 3 kinderzitjes kan, maar de kinderen zitten dan wel schots en scheef in de auto. Daarmee naar Italie op vakantie? No way.
Dus op zoek naar een auto met 3 gelijkwaardige stoelen achterin. Gelukkig is dat makkelijk: je houdt bijna geen keuze over! Touran, Zafira, espace?

Franse auto's vallen af (een echte auto heeft geen snelheidsmeter in het midden van het dashboard, en 'onze' monteur neemt deze niet in onderhoud).
De Zafira scheen te zuipen, dus maar een Touran. Voor iemand die een golfje gewend is, een station wagon voor ouwe lullen vindt, is een Touran 'even wennen'.
En dan staat-ie op de oprit: een zwarte Touran met lichtmetalen velgen (zowel zwart als lm velgen is een must voor deze auto!)

Praktisch:
De auto is héél praktisch. 3 stoelen achterin. Deze kun je per stuk naar voren, naar achter plaatsen. Ook de rugleuning kan per stuk ingesteld worden. Daarnaast kun je ze eruit halen en een 2+2 van maken.
Kofferruimte->gigantisch! Ideaal voorvakantie.

Comfort:
Het is een redelijk comfortabele auto. Een station vind ik prettiger zitten, omdat je in een MPV rechterop zit. airco etc werkt prima. De auto helt niet over.

Verbruik:
1:12 is normaal, wat zeer redelijk is voor een auto van 1500 kilo. Verbruik loopt wel hard op boven de 120km/u. Onze vorige station (vectra) rijdt prettiger over de (duitse) snelwegen.

Prestatie:
1.6FSI, 115pk, 140nm is voldoende voor de auto.
Eerste vakantie met vouwwagen had wat schakelwerk nodig.
Nu met caravan (900kg beladen) rijdt goed, behalve in heuvelachtig gebied. Je schakelt je een ongeluk. Deze auto (volbepakt, 5 personen) met caravan (900kg) heeft niet genoeg aan een 1.6FSI.
Maar...het is te doen! We gaan gewoon elk jaar 1200km ver weg met de combi. Het is alleen soms werken.

LOL!
Tja, een auto moet ook leuk zijn om te rijden.
Nou, we hebben ook een Toyota Aygo...Als je overstapt van Aygo naar Touran, dan lijkt het net of je met een logge olifant aan het rijden bent met de Touran.
Ik ben erg blij met m'n Aygo :-)

Betrouwbaarheid:
Storingen gehad met NOx sensor: vervangen onder garantie.
Erg veel last van flippende boordcomputer. Alleen een harde reset (accu loskoppelen) verlost ons van de issues: uitval geluidsignaal (bij licht aanlaten e.d.), waarschuwingslampjes branden.
Bovendien klaagt de auto dat er een probleem is met de airbag.
Lekkage in de houder van de koelvloeistof.
Lampjes regelmatig vervangen.

Conclusie:
De Touran is een relatief zuinige tool voor een gezin met meer dan 2 kinderen.
Erg praktisch door de ruimte en flexibiliteit. Het is geen 'fun' auto.

Afscheid

Na 5 jaar afscheid wat de Touran.
Professioneel laten oppoetsen, binnen en buiten...en weer als nieuw op marktplaats!

De laatste jaren geen last gehad van technische problemen, met uitzondering van het airbag lampje wat ineens weer aanspringt.

9 jaar oud, geen piepje, geen kraakje, schakelt en stuurt als een nieuwe.
Afschrijving: 2200 euro/jaar 10000km/jaar

Op naar de volgende auto...een Verso met glazen dak!

7,0