Volkswagen Touran 1.6 FSI Trendline (2003)

Zware klus

Volkswagen Touran 1.6 FSI Trendline
De Volkswagen Touran krijgt het niet gemakkelijk. Hij moet een plaats verwerven tussen MPV's die al een stevige marktpositie hebben. Kan hij als laatkomer nog imponeren tussen de bekende opbergvakjes, flexibele stoelopstellingen en hoge zitposities?

De Touran is gebaseerd op de Golf V en zijn uiterlijk laat over zijn afkomst geen onduidelijkheid bestaan. Het is onmiskenbaar een Volkswagen: behouden qua vormgeving en tegelijk toch behoorlijk 'dik'. Het dashboard lijkt sterk op dat van de Volkswagen Polo. De Touran heeft een dik stuur dat zich uitgebreid laat verstellen. Je krijgt achter het stuur niet echt het gevoel in een MPV te zitten. De liefhebber van een hoge zit wordt net zo goed bediend als de fan van een diepe zitpositie. Wie voor dat laatste kiest, waant zich heel gemakkelijk in een compacte hatchback.
De zitpositie in de Touran is bijzonder prettig. De stoelen van de Volkswagen scoren een voldoende, ze hebben lange rugleuningen en bieden goede zijdelingse steun, maar ze zijn voor gezette mensen aan de smalle kant. De afwerking van de Touran oogt strak, hoewel ons het gevoel bekruipt dat Volkswagen minder hoogwaardig materiaal heeft gebruikt dan voor het interieur van de Golf IV. Of een MPV nu vijf of zeven zitplaatsen biedt, lijkt niet van doorslaggevend belang. Daarom heeft Volkswagen besloten de Touran als vijfzitter te leveren, twee extra stoelen zijn echter te bestellen. Wie achterin moet zitten, kan dat lang uithouden. Je kijkt over de voorpassagiers heen en beschikt over voldoende beenruimte. De Touran heeft achterin drie aparte stoelen, waarvan de middelste iets smaller is. Je kunt ze verwijderen, waardoor bijvoorbeeld een fiets net even makkelijker mee kan of je kunt van één stoel de leuning naar voren klappen waardoor een tafeltje ontstaat. Het is ook vrij eenvoudig om de stoelen uit de Touran te halen: met twee palletjes ontgrendel je een stoel waardoor hij eruit getild kan worden. De Touran komt, met de stoelen verwijderd, tot een laadruim van 1.989 liter. Wie toch twee extra zitplaatsen achterin wil hebben, moet € 895 extra neertellen voor stoelen die in de bodem kunnen verdwijnen. Maar ze zijn eigenlijk alleen geschikt voor jonge kinderen.

Prestaties
Wie veel waarde hecht aan rijeigenschappen heeft aan de Volkswagen Touran een goede. In bochten helt 'ie nauwelijks over. Dwarsrichels neemt hij op een vriendelijke manier, maar hij heeft moeite met korte oneffenheden. De Touran heeft een 115 pk sterke 1.6 onder de kap. De letters FSI staan voor Fuel Stratified Injection; de benzine wordt direct de verbrandingsruimte ingespoten, onder een druk van 100 bar. Dat moet een lager verbruik opleveren en bovendien is de motor schoner en zuiniger. Het is best een fijne krachtbron, die graag toeren maakt, maar door het gewicht van de Touran heeft de FSI-motor het zwaar. Dat zie je terug bij de prestatiecijfers. De zesbak in de Touran is geen overbodige luxe, maar toch heb je telkens het gevoel dat je iets tekort komt. De bak werkt echter licht en exact. Volkswagen heeft de Touran hoog geprijsd. Maar met onder meer ABS en ESP, plofzakken voor de bestuurder en de passagier, zij- en hoofdairbags, cruise control, elektrisch bedienbare ramen achterin en een halfautomatische airco is de Trendline geen kaal uitgeruste auto. De Touran overtuigt vooral met zijn rijeigenschappen, prettige versnellingsbak en binnenruimte. Over de zitpositie en de stoelen zijn we tevreden, maar zijn hoge prijs en dito gewicht spreken niet in zijn voordeel.

Signalement

Merk Volkswagen
Model Touran 1.6 16V FSI Trendline
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 29.935

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 115 pk bij 5.800 tpm
Maximaal koppel 155 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.391 mm / 1.794 mm / 1.652 mm
Wielbasis 2.677 mm
Massa leeg 1.398 kg
Laadvermogen 692 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 750 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 186 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,4 s (fabrieksopgave: 11,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 5,6 s / 8,2 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,9 s / 17,6 s
Brandstofverbruik 7,4 l/100km
CO2-uitstoot 178 g/km