Volkswagen Touran
Volgzame nakomer
Eindelijk komt dan ook Volkswagen met een midi-MPV, de Touran. Een beetje laat want Renault, Opel maar bijvoorbeeld ook Citroën hebben al heel wat kopers in dit segment voor zich weten te strikken. In Zuid-Spanje beoordeelden we of de concurrentie zich zorgen moet gaan maken.
Moeder Volkswagen loopt al jaren over van torenhoge ambities. Met als resultaat de Phaeton en de Touareg. De Duitsers hebben met de limousine en SUV laten zien waartoe het in staat is. Het zijn auto's die staan als een huis, waarvan de concurrentie behoorlijk wat te duchten heeft. Knap hoor, maar had een merk met zo'n naam zich niet wat meer moeten bezighouden met auto's voor het 'gewone'volk? Die mensen zaten de afgelopen tijd juist op een auto als de Touran te wachten. Maar die had Volkswagen niet en dus zocht de koper zijn heil bij andere merken. De Renault Scénic, de Opel Zafira en de Citroën Xsara Picasso profiteerden ervan en Volkswagen zag intussen in Nederland de Volkswagen Golf afzakken in de verkooplijsten. Maar goed, daar is 'ie dan, nakomertje Touran. Gaat het Volkswagen lukken met deze auto nieuwe klanten aan te trekken?
Herkenbaar
Op de bodemplaat van de Golf V, die we in het najaar van 2003 voor het eerst zullen zien, ontstond een compacte MPV. Overigens krijgt de nieuwe Golf een kortere wielbasis dan de Touran. De auto oogt zeker niet opvallend. Het is duidelijk een product uit de Volkswagen-stal, en daardoor tegelijkertijd heel herkenbaar. Aan zaken als de grille, de dakrails en de wielen zie je met welke uitvoering je te doen hebt. Zo moet de Basis het zonder 'handgrepen' op het dak doen, en staat hij op 15-inch wielen met doppen. De grille is bovendien niet voorzien van een chromen rand zoals bij de Trendline en Highline wel het geval is. Zonder dat alles is het een beetje een kale auto. De 1.6 FSI die u hier op de foto's ziet, is een Trendline, standaard voorzien van dakrails en 16-inch stalen wielen en ook qua uitrusting heeft hij meer te bieden. Bijvoorbeeld cruise control en elektrische raambediening. Wil je een Touran met bijna alles erop en eraan dan wordt het een Highline, die heeft lichtmetalen 16-inch wielen, een automatische airco en aluminium lijsten en dakrails. Elke Touran beschikt over knipperlichten in de buitenspiegels, een nieuwe trend die Mercedes E-klasse alweer een tijdje geleden heeft ingezet. Maar de vraag was, gaat VW met dit uiterlijk scoren? Tja, da's altijd moeilijk te beoordelen, het is een beetje fantasieloos maar daar houden wij Nederlanders wel van.
Derde zitrij optioneel
Het gaat er bij een MPV om wat hij van binnen te bieden heeft. Op dat punt is het een echte trendvolger. Tafeltjes op de achterkant (standaard vanaf Trendline) van de voorstoelen hebben we al eerder gezien. De tweede zitrij bestaat uit drie 'losse' stoelen die elk afzonderlijk verschuifbaar zijn. Handig. Bovendien wegen ze nog geen 16 kilo zodat je niet eerst een half jaar de sportschool moet bezoeken om de stoelen er in je eentje uit te krijgen. Het verwijderen gaat vrij eenvoudig. Met koorden klap je eerst de leuning in en vervolgens de zitting omhoog, dan haal je twee hendeltjes over en klaar is kees. Een derde zitrij is geen vanzelfsprekendheid zoals bij concurrent Zafira. Die moet je bij extra bestellen. Is er een vijfzitter besteld maar wil de eigenaar na een tijdje wegens onverwachte gezinsuitbreiding toch de twee extra stoelen, dan kunnen ze worden ingebouwd. De Touran krijgt dan twee zetels achterin, die zich vrij gemakkelijk in de vloer laten verdwijnen. Waar kennen we dat van? Juist, van de populaire Opel. Op zich kunnen we de keuze van VW begrijpen, hoe vaak zie je nu een Zafira met zeven inzittenden? Bijna nooit. Dus als je ze toch nooit zult gebruiken, kunnen ze net zo goed achterwege gelaten worden en dat scheelt weer een aantal kilo's. De Touran mag dan wel een nakomertje zijn, zwaar is 'ie zeker. De 1.6 FSI weegt al 1.423 kilo. Zelf zouden we altijd een proberen een plaatsje op de tweede zitrij te bemachtigen. Achterin wil je als volwassene echt niet langer dan een kwartier vertoeven. Je zit namelijk bijna met de neus tussen de knieën, nou ja, dat is misschien wat overdreven maar het komt er op neer dat de twee achterste stoelen vooral voor kinderen bedoeld zijn.
Blindelings
Het dashboard zit strak in elkaar. De afwerking is zoals we van Volkswagen gewend zijn, dus keurig. Hoewel het materiaalgebruik minder hoogwaardig lijkt dan dat van de Golf.
De vormgeving van het dashboard doet denken aan dat van de Polo. Alles zit direct onder handbereik, ook als je voor het eerst instapt, vind je blindelings de juiste knoppen en hendels. Gelukkig heeft VW een tamelijk rechtop staand stuur gemonteerd, zodat je niet met een typische MPV-houding te maken hebt. Een vlak geplaatst stuur geeft je immers het gevoel met een touringcar onder weg te zijn. De stoelen van de Trendline ondersteunen goed aan de zijkant en hebben de juiste lengte. Met dat alles biedt de Touran voorin een prima zitpositie.
Zesbak vanaf 1.6 FSI
Het duurt even voor je zo'n MPV binnenste buiten hebt gekeerd maar nu gaan we dan echt rijden. We nemen de 1.6 FSI met 115 pk, een direct ingespoten benzinekrachtbron. De versnellingsbak schakelt exact en licht en is, behalve bij de 102 pk sterke 1.6 instapper, altijd voorzien van zes gangen. Geen overbodige luxe gezien het hoge gewicht, zo houd je ook met 115 pk de gang er flink in. De FSI presteert prima, hoewel hij wel behoorlijk wat toeren nodig heeft om tot zijn recht te komen. Daarbij blijft hij qua geluid op de achtergrond. In de Spaanse heuvels onder Malaga gaat het soms steil omhoog waardoor we ook op de snelweg terug moeten naar de vijfde of soms zelfs de vierde versnelling, maar voor ons vlakke land is de 1.6 FSI voldoende krachtig.
De Touran beschikt over een bijzondere achterasconstructie met een viervoudige ophanging. Bovendien heeft hij een stijve carrosserie en laat hij zich zelfs uitermate sportief rijden. Overhellen is er nauwelijks bij. Maar de auto heeft ook een naar trekje, met korte oneffenheden weet hij niet goed raad. Hij dempt ze hard waardoor je ze goed voelt, op snelwegen leidt dat tot een licht stuiterende auto.
Je voelt dat hij constant beweegt. De elektromechanische besturing verrast daarentegen weer, als er elektronica bij de besturing komt kijken denken we direct aan een bijzonder gevoelloos systeem, maar bij de Touran is daarvan geen sprake.
2.0 TDI krachtig en stil
Bij de kennismaking in Spanje hebben we voor het eerst gereden met Volkswagens nieuwe dieselkrachtbron, de 2.0 TDI zestienklepper. Wat een aanwinst! De met pompverstuivertechniek uitgeruste turbodiesel loopt fraai waardoor VW eindelijk een stille diesel heeft, bovendien is de 136 pk sterke TDI uitermate krachtig. Hij sleurt en sleurt, vanaf 1.500 tpm tot 4.500 en dan te bedenken dat dit voorlopig nog maar de basisversie van de 2,0-liter is en er een nog sterkere versie op stapel staat. Maar aan deze lekkere diesel hangt al een fors prijskaartje, 29.695 euro voor de Trendline.
Geen aardverschuiving
Goed, we weten nu waar de Touran staat. Hij zal niet direct een aardverschuiving veroorzaken in het midi-MPV-segment. Daarvoor is het merk te laat, bovendien zijn ook de prijzen van een dermate hoog niveau dat de concurrentie zich niet meteen zorgen hoeft te maken. De instapper met 102 pk, die vanaf mei leverbaar wordt, kost namelijk al 23.495 euro. Dieselrijders hebben de keus uit de 1.9 TDI met 100 pk en voor 2.000 euro meer kunnen ze met een 2.0 TDI wegrijden. De diesels zijn tegen een meerprijs van 2.300 euro leverbaar met de nieuwe DSG (direct shift gearbox). Wie een krachtiger benzinemotor wil moet wachten tot november, op de komst van de 2.0 FSI met 150 pk.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran 1.4 16V TSI 140pk Business (2006)

Volkswagen Touran 1.6 FSI (2004)

Test: Mitsubishi Grandis – Opel Zafira – Volkswagen Touran

Volkswagen Touran 1.6 FSI Trendline (2003)
