Volkswagen Polo 1.6 TDI 90pk BlueMotion Technology Highline (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Polo 1.6 TDI 90pk BMT Highline |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand laatst | 44.000 km |
4000 km op weg
- 4.200 km
Nu er wat meer km’s zijn opgebouwd een completer verhaal over de VW Polo met 1.6/90 pk diesel. Uiteraard betreft het mijn eigen ervaring en geen geheel objectieve vergelijking. Belangrijkste vergelijkingsmateriaal is mijn andere auto (Peugeot 406) en auto’s van collega’s/familie waar ik redelijk wat km’s in heb gemaakt.
Aankoop:
Het betreft een zakelijke auto. Vanwege de regeling van de werkgever (of een VW of overnameverplichting bij ander merk, brandstof: diesel, budget 22.000 ex btw) op zoek gegaan naar een Polo.
Het is deze vijfdeurs Polo Highline geworden met als opties:
-gordijnairbags
-dagrijverlichting (waarom eigenlijk?)
-executive plus-pakket (rns310, telefoonvoorbereiding, armsteuntje, zoiets)
-pakket licht & zicht (regensensor geloof ik).
-multifunctioneel stuurwiel
Andere opties waren dezelfde motor met DSG (vond de baas aan de dure kant), de 1.6 met 105 pk (buitensporig duur en niet echt veel sneller) of de 1.2 slowmotion. Geen proefrit gemaakt omdat het sowieso een Polo moest worden.
Veel mensen zullen zich afvragen: waarom niet de 1.2:
-liever een cilinder extra en wat meer bijtelling, dan een brommerige, trage motor
-ik houd van doorrijden
-de tests/MyReviews van de 1.2 gaven mij toch een gevoel van: wil ik daar 50.000 km/jaar in rijden...
Aflevering
De auto werd 10 weken eerder geleverd dan afgesproken.. Dat was niet heel erg handig (nog geen oplossing voor andere auto, vergunning etc). Ivm drukte op werk de auto even tussendoor afgehaald. Twintig minuutjes uitleg, telefoon koppelen en weer aan de slag. Heb regelmatig in Golfjes gereden, dan valt er over de Polo weinig te vertellen/uit te leggen. Flesje wijn erbij, prima.
Had gevraagd de auto zonder logo’s achterop te leveren, dat is helaas misgegaan. Die mogen er een andere keer afgehaald worden, schijnt een föhn voor nodig te zijn en enig poetswerk.
Comfort
De regensensor werkt prettig en weet meestal snel de juiste wissnelheid te vinden, soms met een beetje hulp door de gevoeligheid vd sensor in te stellen.
De climatronic blaast voor mijn gevoel (in de automatische stand) vrijwel altijd veel te hard. Als je alle ventilatieroosters open zet, zit je constant in de wind. Zet je ze deels dicht, dan levert dat hinderlijk extra geruis op uit de roosters. Als je de aanjager handmatig op de laagste stand zet (nog net aan), dan is het goed te doen – maar dan ben je wel de hele tijd aan het regelen en dat is nou net niet de bedoeling van een climatronic. De maximale stand van de aanjager lijkt bedoeld te zijn als alternatief voor een fohn of handendroger. Niet echt bruikbaar. Ik heb mijn twijfels over het vermogen vd airco. Tijdens de warme dagen in juni leek de airco het bij 35 graden nog net te redden, met alleen de bestuurder in de auto.
Het geluidsniveau in de auto is erg laag voor zo’n kleine auto. Het wegdek en stand van de aanjager hebben gevoelsmatig de grootste invloed op het geluid in de auto. De motor is alleen bij accellereren echt hoorbaar, en eenmaal op temperatuur bij een continu toerental nauwelijks hoorbaar (ca 2050 toeren bij 120 km/h) m.u.v. stationair. Alleen bij lagere snelheden (onder 60-70 km/h) wil de motor soms wat brommen, dat lijkt te horen bij common rail diesels.
De dagrijverlichting is grappig maar niet erg nuttig, zodra het ook maar een beetje bewolkt is rijd ik met dimlicht (zwarte auto), omdat de achterlichten niet branden als de dagrijverlichting brand (iets wat veel bestuurders niet lijken te beseffen). Verder is het jammer dat de dimlichten niet automatisch aan gaan in het donker.
Bochtenverlichting is grappig, maar echt nuttig? Dat wordt wel een keer duidelijk in de bergen of in de winter, op slecht verlichte plaatsen.
De vering/demping is uiteraard stugger dan in de 406, maar nog steeds onverwacht comfortabel. Waar een enkele flinke hobbel/kuil de carrosserie vd 406 nog weleens een dreun lijkt te geven, blijf je daar in de Polo echt van geïsoleerd. Aan de andere kant wordt je op hobbelig wegdek in de Polo flink meer door elkaar geschut. Wat opvalt is dat als het wegdek een aantal meer glooiende hobbels heeft, de voorkant van de Polo lijkt na te deinen. Dat geeft een apart gevoel.
Ik ben geen fan van bellen in de auto, maar de carkit werkt erg goed. Wederzijdse verstaanbaarheid is goed. Moet wel even de moeite nemen om de spraakbesturing in te regelen, een naam zoeken via het touchscreen vd rds 310 is eigenlijk veel te gevaarlijk. Het is jammer dat de kit zoals in bijna alle auto’s beperkt is tot 1 aangesloten telefoon tegelijkertijd.
Ruimte
De ruimte voorin is prima in orde, er is voor de bestuurder en bijrijder inderdaad weinig verschil met een Golf. Achterin is er redelijk wat ruimte mits de mensen voorin niet veel langer zijn dan 1,80 m.
De kofferruimte is teleurstellend klein (nou is een 406 break ook een verkeerde referentie, maar toch, ik schrok een beetje). Gelukkig wel een dubbele bodem waar flink veel onder past.
Rijden & weggedrag
In vergelijking met mijn Peugeot 406 valt direct op dat de Polo een flink stuk lichter is, de auto gaat gewillig de bocht om en reageert wat sneller op het stuur. Wel is het stuur wat gevoellozer en sterker bekrachtigd. Je voelt niet direct in het stuur dat de auto naar de buitenkant wil of zoekt naar grip – dat merk je eerder aan het ESP-lampje of gepiep van de banden.
De koppeling werkt ontzettend fijn, het was instappen en wegrijden. Als je onverhoopt de motor laat afslaan, start deze direct weer bij intrappen koppeling dankzij het start-stopsysteem.
De auto is redelijk gevoelig voor zijwind, ook luchtverplaatsing van andere voertuigen is duidelijk waar te nemen. In de 406 merkte je hier weinig van, dat zal ook te maken hebben meet 400 kg extra gewicht.
Prestaties
Na een vlotte inrijperiode zonder te veel toeren te maken, lijkt de motor elke dag soepeler te worden en makkelijker te klimmen in de toeren. In versnellingen 1, 2 en 3 is de auto behoorlijk rap. Wel valt het direct op dat er een behoorlijk gat zit tussen de versnellingen, mn tussen 2 en 3, 3 en 4 en 4 en 5. Als je niet een beetje doortrekt in de versnelling, valt de motor dan meteen stil bij opschakelen (onder de 1500 RPM). VAG zou gewoon een zesbakje moeten hangen aan deze motor, dan zou de Polo ongetwijfeld onder 95 g CO2/km uitkomen en wordt het een stuk makkelijker om voor elke snelheid een goede versnelling te vinden.
De motor pakt wel steeds beter op onder de 1500 RPM, maar in 4 en 5 echt te langzaam om niet terug te schakelen bij versnellen. Het is wel mogelijk om bij ca 1200-1300 RPM de snelheid comfortabel vast te houden (ongeveer 50 in 4 of 80 in 5).
De schakelindicator moedigt alleen bij constante snelheid aan tot overschakelen, niet tijdens het accellereren. Als je de indicator altijd volgt, kom je vaak toch wat vermogen te kort om prettig mee te rijden met het verkeer, omdat je dan meestal onder de 1500 rpm zit.
De topsnelheid heb ik inmiddels een keer aangetikt, bij 181 km/h op de GPS hield het op. Gevoelsmatig zit er meer in bij andere bakverhoudingen: bij 181 zit je rond de 3000 rpm, nog lang niet het toerental vh maximum vermogen. De auto geeft echter niet het vertrouwen om dan nog harder te willen, de voorkant wordt licht en zoekerig. Rechtdoor gaat het wel, een bocht is niet prettig.
Betrouwbaarheid
Nog geen perfecte score, de kofferbak maakt een raar geluid bij het sluiten. Binnenkort eens laten controleren. Slot van de achterklep ziet er ook nogal fragiel en plastiekerig uit.
Voorlopig dus 4 sterren, hopelijk wordt dat snel 5 sterren.
Kosten & verbruik
De kosten zijn niet voor mijn rekening. Wegenbelasting is ca 80 euro/maand. Het verbruik staat in de verbruiksmonitor, ca 1:20 is mogelijk zonder daar moeite voor te doen (ik rijd voornamelijk snelweg buiten de randstad en rijd zoveel mogelijk met het verkeer mee, op lege snelwegen meestal ongeveer vmax (120 in mijn regio).
Grootste nadeel mbt kosten is dat de auto door de CO2-uitstoot precies niet in de wegenbelastingvrije/14% bijtellingscategorie valt. Dat is eigenlijk onzinnig, omdat de 1.6 qua verbruik vrijwel vergelijkbaar is met de 1.2.
Opvallende punten:
-in het instructieboekje staan ook knopjes op de rechterzijde vh stuur weergegeven, ik heb alleen links een knopjesset en snap niet echt of dit nou zo hoort, of dat men iets vergeten is
-de stem van de navigatie: volgens de verkoper Vlaams, volgens mij ingesproken door een Waalse met een LOI-cursus Nederlands en in bezit van spraakgebrek.
-de navigatie is verouderd, 2 minuten na afhalen reed ik volgens de kaart al in een weiland. De A2 tussen Utrecht en Amsterdam ligt er toch al een tijdje in de huidige 5-baans vorm, toch rijd ik daar volgens de navi met 120 tussen de koeien door.
-onbegrijpelijk dat VW geen geheugenkaartje van 10 euro voor de navi meelevert voor een auto van tegen de 25.000 euro. Liever een geheugenkaartje (met extra kaarten) dan een flesje wijn. Dat heeft de concurrentie beter voor elkaar.
-Er zitten zoveel flessen/bekerhouders/opbergvakken in dat ik me nu al afvraag wat daar allemaal in te doen.
-de tellerafwijking is behoorlijk, 130 op de teller is 122 op de GPS.
Schade
Iemand vond het nodig om bij 3000 km een klinker door de ruit aan passagierszijde te gooien om een rugzakje te stelen. Was vlot hersteld, maar na 3 keer stofzuigen is het interieur nog steeds niet glasvrij. Zelfs de tussen de ruit en deur aan de bestuurszijde zat glas. Politie was uiteraard niet geinteresseerd.
Voortaan zelfs de meest onbenullige zaken maar in de dubbele bodem.
Mbt de opmerkingen in de eerste reactie:
ik vind het vooral jammer dat bij een nieuwe auto geen actuele kaarten worden geleverd. Die staan tenslotte op een losse cd, moet makkelijk te realiseren zijn. Ze hoeven van mij ook geen geheugenkaartje met kaarten mee te leveren, maar überhaupt gewoon een geheugenkaartje.
Geschrapt
- 770 km
Wat hierin stond geschrapt en samengevoegd met het eerdere verslag tbv de leesbaarheid.
Vragen/opmerkingen zijn welkom.
Saai en degelijk
- 16.000 km
Inmiddels flink wat km's en een vakantierit met volle belading erop zitten. Wat valt op:
-het wegdek is echt extreem belangrijk voor het geluidsniveau in de auto. Sommige vd autoroutes zijn echte herriewegen
-motor heeft ruim voldoende reserve
-auto voelt aanzienlijk lichtvoetiger aan dan een Golf Bluemotion
-olieverbuik: lijkt nauwelijks sprake van te zijn
-top (GPS): 184 km/h
-de shuffle vd de RNS 310 is waardeloos
Verder helemaal probleemloos (zoals het hoort).
Auto ingeleverd
- 44.000 km
Iets eerder dan gepland is de Polo ingeleverd bij de baas. Ongure types hadden besloten de auto vd baas, in rook op te laten gaan. Baas rijdt nu dus Polo, de vriendelijke mensen van de nieuwe leasemaatschappij hebben een mooie Panda afgeleverd om de laatste weken bij deze werkgever vol te maken.
Tijd dus om de balans op te maken van 44.000 km en 8 maanden Polo.
Problemen:
Geen. Sinds de 30.000 km beurt wel klikkende relais in de stuurkolom, erg merkwaardig maar niet meer naar laten kijken.
Goede punten:
-Betrouwbaarheid
-Comfort
-Weggedrag op de snelweg
-Verbruik (1:21 zomer, 1:19 winter)
-Binnenruimte tov buitenmaten
-Prestaties
Neutraal
-Geluidsniveau op snelheid
-Stuurgevoel in snelle bochten
Negatief
-Weggedrag op winterbanden (met dan aan de banden)
-Vering/demping op korte hobbels
-RNS 310 navigatiesysteem met verouderde kaarten en belabberde dealerservice
Ik heb voornamelijk op de snelweg gereden met de Polo. Deze is dan erg comfortabel en behoorlijk tot ca. 120-130 kmh, afhankelijk van de windrichting. Het is dan uitstekend mogelijk om met de carkit te bellen of met een passagier een gesprek te voeren. De auto is voor mijn gevoel tot ca. 30.000 km nog iets feller geworden, zowel bij het stoplicht als in de tussensprint (ook op de snelweg) heb je voldoende power, ook met enkele passagiers aan boord.
De auto heeft, zoals het hoort, geen problemen gehad, ook niet bij de barre temperaturen in februari. Wel duurde het toen erg lang (> 15 minuten) voordat er enige warme lucht het interieur in kwam. Dus met handschoenen gereden.
Ik heb nooit helemaal kunnen wennen aan de vreemde demping van de vooras, die zorgt dat de neus bij het op/afrijden van drempels op lage snelheid regelmatig de grond kust, en soms op de snelweg gaat deinen. Heel apart, ook omdat tegelijkertijd kleinere oneffenheden behoorlijk hard worden doorgegeven.
Er zijn twee zaken echt tegengevallen:
1. Het weggedrag op winterbanden was ronduit belabberd. Voornamelijk te wijten aan de banden denk ik, maar het heeft me bijna een spin met 100 km/h opgeleverd (gered door de ESP) en enkele malen kon ik door gripgebrek nauwelijks wegrijden op nieuw wegdek. Dat is een bijzondere ervaring.
2. De service van Auto Muntstad mbt het verzorgen van een update voor het navigatiesysteem is zeer teleurstellend. De auto is met kaarten geleverd die op moment van leveren meer dan een jaar verouderd waren - extreem hinderlijk als je ergens op tijd wilt zijn en schandalig gezien het feit dat men 120 euro in rekening brengt voor een Benelux-cdtje, terwijl je elders voor 100 euro een navigatiesysteem koopt met de kaarten van heel Europa.
In eerste instantie weigerde men onder garantie de kaarten te updaten. Na een halve dag bellen eindelijk een toezegging dat de nieuwe update in februari 2012 gratis geleverd zou worden. Tot mijn grootste verbazing wel gebeld op 29 februari, maar met de mededeling dat er wel voor de kaarten betaald moest worden.
Nogmaals toegelicht wat de afspraak was, de juiste persoon was natuurlijk niet bereikbaar, en uiteraard nooit meer iets over gehoord. Heb het er maar bij gelaten, auto toch ingeleverd inmiddels.
Baggerservice, privé zou ik hier nooit een auto kopen.
Conclusie: een Polo 1.6 tdi is een fijne auto om veel snelwegkm's te maken, maar koop 'm wel bij de juiste dealer.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Volkswagen Polo
Had je deze auto's al gezien?

Volkswagen Polo 1.2 Easyline Nette polo AIRCO
- 2009
- 182.082 km

Volkswagen Polo 1.2 TSI Highline Automaat - Panorama, Half Leer, Stoelverw.
- 2011
- 179.917 km

Volkswagen Polo 1.2 TSI BlueMotion R-Line Edition | Nieuwe Ketting | Stoelverwarming | Navigatie | Bluetooth | Climate Control | Cruise Control | 17'' Lichtmetalen Velgen | All Season Banden |
- 2013
- 157.819 km