Rij-impressie Volkswagen Polo BlueGT
Halve kracht vooruit
119 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Downsizing, turbo's, directe inspuiting, start/stop systemen en zelfs compleet hybride aandrijflijnen, alles lijkt geoorloofd om het verbruik en de CO2-uitstoot terug te dringen. Wat daar ook bij hoort is cilinderuitschakeling. We zagen dat al eerder op grote zes-, acht- en twaalfcilinders. Maar Volkswagen levert het nu ook op een compacte vierpitter. De eerste auto die hiermee verkrijgbaar is, is de Polo BlueGT.
Een sportieve inborst verenigen met ecologisch gedrag, het lijkt onbegonnen werk. Toch heeft Volkswagen het gewaagd deze dappere stap te zetten. Een compacte hatchback voorzien van een verlaagd sportonderstel, 17 inch lichtmetaal, tal van sportieve stylingskenmerken en een 140 pk benzinemotor, dat kunnen meer autofabrikanten. Die auto daarbij niet meer dan 105 gram CO2 per kilometer uit laten stoten - of meer praktisch: een verbruik van meer dan 1 op 21 opgeven - dat is andere koek. We hebben het over de zuinigste Polo met benzinemotor. De grote truc is cilinderuitschakeling, niet meer cilinders laten werken dan strikt noodzakelijk is om de snelheid er in te houden. Alleen wanneer het echt nodig is (en dat is in de praktijk minder vaak dan je denkt) gaan alle cilinders er volle bak tegenaan. In het werkgebied van 1.250 tot 4.000 toeren per minuut en van 25 tot 100 Nm, draaien twee zuigers voor spek en bonen mee en heeft de motor het verbruik van een tweecilinder. Dat Volkswagen juist nu met deze techniek op de proppen komt, komt doordat dat VW in het kader van haar aangekondigde MQB-bouwsysteem een nieuwe serie benzinemotoren heeft gepresenteerd die vanaf de grond af aan nieuw ontworpen is. Dit biedt de mogelijkheid om meteen al rekening te houden met speciale constructies als cilinderuitschakeling. Het resultaat is een motor die volgens Volkswagen in stadsverkeer goed is voor een brandstofbesparing van 20 procent. Volgens Leonhard Lang - de geestelijk vader van het systeem die we eerder spraken - is deze techniek een relatief goedkope oplossing om een brandstofbesparing van deze grootte te realiseren. Met een hybride aandrijflijn ben je veel meer geld kwijt.
Beheersing vereist
Wie voor de motor met cilinderuitschakeling kiest, zit vooralsnog vast aan de Polo BlueGT. Het is de eerste Volkswagen waarin deze motor z'n opwachting maakt, en voorlopig ook de enige. Later volgt er meer. Wie de teugels laat gaan heeft met de BlueGT een lekker rap karretje. Profiteren van de cilinderuitschakeling doe je echter alleen wanneer je jezelf in toom weet te houden. Het overschakelen van vier naar twee cilinders en weer terug gaat vrijwel ongemerkt, alleen wanneer je heel goed je best doet zou je een kleine siddering kunnen waarnemen. Maar dan moet je er echt op gaan zitten letten. Tijdens een eerdere rit met een prototype viel bij het overschakelen naar twee cilinders op dat het geluid duidelijk waarneembaar veranderde en het timbre kreeg zoals dat van de Italiaanse tweecilinders. Dit hebben ze bij de serieproducten praktisch helemaal weten weg te filteren. De duidelijkste informatie dat je op twee cilinders rijdt, komt van het display in het instrumentarium met de tekst "2 Zyl.-Modus". Aardig is ook dat wanneer die tekst in beeld verschijnt je de verbruiksmeter direct ziet teruglopen. Maar goed, dat vraagt wel om en beetje zelfbeheersing. De verleiding is namelijk groot om de motor lekker op z'n staart te trappen, daar nodigt-ie toe uit, ongeacht of je met de standaard handbak of de optionele DSG-transmissie op pad bent.
Belastingvoordeel
De BlueGT zit qua uitrustingsniveau tussen de Highline-uitvoering en de GTI in. Dit betekent dat de auto lekker is aangekleed en voorzien is van onder andere spoilers en bumpers (achter met diffusor) die op de GTI thuishoren, net als de zwarte interieurbekleding. Om te accentueren dat het de BlueGT is, is de bekleding van de sportstoelen voorzien van blauwe banen. Wanneer de auto in oktober leverbaar wordt, dan zal hij om en nabij de 20.000 euro gaan kosten. Dat is niet spotgoedkoop, maar wel concurrerend. Zeker wanneer je bedenkt dat de Polo dankzij z'n lage CO2-uitstoot wegenbelasting vrij is en zakelijke rijders slechts 20 procent hoeven bij te tellen.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Vijf spaardiesels voor minder dan € 5.000

Volkswagen Polo 1.4 TSI GTI - Op de Rollenbank

Volkswagen Polo 1.2 TDI Bluemotion – 2011 – 508.714 km - Klokje Rond

Volkswagen Polo - Occasion Aankoopadvies

Occasiondubbeltest - Opel Corsa 1.4 aut. vs VW Polo 1.2 TSI

Lezersreacties (119) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.