en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Polo 1.2 TDI BlueMotion Comfortline |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 11 km |
KM-stand laatst | 76.000 km |
Van de baas mocht er een lease-autootje af. Dus dan kom je al gauw uit bij een auto zoals deze polo. Hij is ondertussen een half jaar oud en ik heb er bijna 25.000 km mee gereden. Tijd om eens een eerste balans op te maken.
In de polo zit ik met 1:89 lekker, comfortabel en ook lange stukken zijn geen straf om te rijden wat ergonomie betreft. Onlangs 1300 km gereden in 12,5 uur, uiteindelijk wel wat last van het zitvlees maar verder geen klachten. Het interieur is overzichtelijk, de navigatie werkt enorm goed, snel en duidelijk en de bluetooth e.d. werken heel goed. De carkit doet het ook prima, daar ben ik absoluut blij mee.
Het interieur is niet druk, maar gewoon prima - geen drukke boel met blauwe en/of groene lampjes e.d. zoals in sommige andere auto's waardoor je in het donker niet prettig rijdt.
Natuurlijk nog geen problemen bij deze km-stand, dus betrouwbaarheid kan ik nog niks over zeggen.
Dan het belangrijkste, de motor. Als je een audi a4 1.8T met 163 pk gewend bent is dit echt tenenkrommend. Onder de 2000 toeren gaat duwen sneller dan plankgas geven. Vooral wegrijden bij het stoplicht is elke keer weer ellende, tenzij je de koppeling een beetje mee laat slippen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Zijn ongekende gebrek aan vermogen en jarenlange gewenning van minstens 150 pk leidt tot vrijwel continu plankgas geven. Het verbruik komt hierdoor op gemiddeld 1:20 uit. Saillant detail is dat zelfs bij 170-180 het verbruik 1:12 blijft, wat mij wel verbaasde. De hoogste snelheid die ik ermee gehaald heb is 199 op de teller, maar bergop in zuid-duitsland is het echt janken. Bergop terug schakelen naar de vierde versnelling, plankgas, om uiteindelijk met 130 bovenaan een steile berg te komen. Op de duitse autobahn sta je dan lekker te kakken. Nog net geen hap uit het stuur genomen uit frustratie.
Deze auto is denk ik het toonbeeld van wat je over moet hebben voor die 14% als je budget onder de 20k is - weinig vermogen. Alles bevalt prima, de auto rijdt verder prettig, schakelt soepel, alle electronica en opties doen wat ze moeten doen. Maar het blijft een verademing om weer in de audi te stappen en eens goed door te gassen...
De auto is perfect voor mensen die makkelijk, betaalbaar en comfortabel van A naar B willen zonder dat ze enige behoefte aan vermogen hebben. Ik zal volgend jaar toch nog eens goed om me heen kijken wat er nog meer te vinden is, wat wél een beetje weg komt. Overigens heb ik begrepen dat de polo BM 14% uit 2014 wel wat trekkracht onderin heeft; misschien daar over een half jaartje maar eens in gaan proefrijden.
Ondertussen binnen een jaar de 40.000 aangetikt. De pruttelende koffiemolen doet het uiteraard nog prima. Het viel me op hoe weinig de banden gesleten zijn in die tijd; de pirelli's onder de audi waren bij hetzelfde aantal kilometers echt op. De 30.000 km beurt leverde niks op, alleen de ruitensproeier bijgevuld. Ik hoop dat hij het nog een tijdje zo blijft doen :)
Na iets meer dan 1,5 jaar was de polo aan zijn 60.000 km beurt toe. De dealer gaf aan dat de auto niet uitgelezen kon worden binnen de tijd die de leasemaatschappij geeft (ongeveer 20 minuten). Oorzaak was ook niet te achterhalen. Zolang de auto geen problemen geeft is dat niet erg, anders moet er meer tijd in gestoken worden.
Bij de beurt zijn geen bijzonderheden gevonden. Olie en wat filtertjes gewisseld, dat was het.
Het gemiddelde verbruik is na 62.500 km 1:19 bij een nogal sportieve rijstijl (verwar sportief niet met asociaal...). Als je rustig aan doet is 1:25 goed mogelijk. Ik ben nog altijd erg blij met deze auto, en hoop er nog veel plezier van te hebben.
Ondertussen de 75.000 km gepasseerd in twee jaar. Geen problemen tot nu toe, nog steeds veel plezier van.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.