Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion Comfortline (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Polo 1.2 TDI BlueMotion Comfortline |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 11 km |
KM-stand laatst | 138.500 km |
voor het eerst 3.3l/100km!
- 40.000 km
Na in januari 2010 de polo Bluemotion gekocht te hebben, kon deze op 2 juli bij Pouw in Zwolle afgehaald worden. Gekozen is voor een candy witte buitenkant en een grijs-zwarte binnenkant met als extra' s een trekhaak, bochtverlichting en een vw-radio met stuurwielbediening.
Waarom een polo?
In mijn optiek is de polo een mooie auto: strak model, zowel van binnen als van buiten. Vooral de lichtunits voor en achter vind ik fraai, de achterlichten met name in het donker. Qua exterieur vindt ik de spoiler aan de voorkant wel wat groot: dat had wel wat minder gemogen.
Qua interieur is de auto praktisch en vrij luxe. Echter, de zachte materialen waar de autopers bij de introductie zo prat op ging kan ik niet ontdekken in de polo.
Uiteraard waren ook de te verwachten lage kilometerkosten een belangrijke reden tot aanschaf: bij mijn vorige auto zijn deze uitgekomen op op 15 tot 16 cent per km all-in over bijna 400.000 km, en de uitdaging is de aankomende jaren op globaal 10 cent uit te komen. Verder vind ik het belangrijk in een auto te rijden die schoon en zuinig is.
Eerste ervaringen, zomer 2010:
Naast woon-werk verkeer nu drie lange trips gemaakt in de polo; twee keer naar de Oekraine en een vakantie in Hongarije.
positieve bevindingen:
- erg comfortabel op de autobahn: kan in het snelheidsbereik 120 tot 140 km/uur goed met het verkeer meekomen door de gunstige cw-waarde van 0.30 en het lage gewicht van 1050 kg. Alleen enig windgeruis verstoort de pret, maar dat is simpel op te lossen door de radio iets harder te zetten
- nauwkeurige boordcomputer, zowel qua verbruik en afgelegde afstand. Over 133 km langs de autobahn week de afstandsmeter slechts 1.5 km af t.o.v. de paaltjes langs de weg: slechts 1% dus, en dat in negatieve zin (te weinig); als de banden wat meer afgesleten zijn gaat de afwijking dus naar de 0%....
Datzelfde geldt voor de verbruiksmeter; voor zover ik dat nu heb kunnen vaststellen is deze ook zeer nauwkeurig.
-goede en veilige rijeigenschappen: tussen Munchen en Frankfurt in een bocht op de autobahn even hard moeten remmen, en de auto bleef keurig in het spoor: hulde aan het stabiliteitsprogramma! Verder is de auto erg koersvast en heeft weinig last van spoorvorming; relaxed autorijden dus.
- relatief zuinig; woon-werkverkeer gaat bij een verbruik van 4.0 liter per 100 km, en de snelle trip van Boedapest naar Nederland (1358 km, 104 km/uur gemiddeld en dat met enige file en enig stadsverkeer in Boedapest en Dortmund) vergde slechts 4.6 liter diesel per 100 km. (1 op 22 en dat terwijl op de snelweg veel tussen de 130 en 140 werd gereden)
- kinderproof interieur: de bekerhouder achter is beveiligd tegen afbreken als kinderen daar op gaan staan.
- soepele motor; zowaar kan de auto probleemloos 60 in 5 rijden (1200 toeren)
- goed werkend start-stop systeem; als je niet als eerste voor het verkeerslicht staat is de reactiesnelheid voldoende om vlot mee te komen.
negatieve punten
- korte vering en te slappe demping van de voortrein.
Verkeersdrempels en ruwe wegen moeten wel met enig beleid genomen worden.
- trekkracht motor tot 1800 toeren: de motor mag dan soepel zijn bij lage toeren; veel trekkracht is niet voorhanden. Daarnaast draait de 3-cilinder minder mooi rond in het toerenbereik van 1400 tot 1800 omw/min.
update winter 2010:
Wat betreft het trekvermogen valt me op dat men hier nogal schimmig over doet: op autoweek lees je 900 kg, maar op het kenteken staat toch echt 800 kg. Best wel een tegenvaller: de Skoda's & Seat' s met dezelfde motor mogen 200 kg meer aan de trekhaak hebben.
Wat me ook opvalt is dat "de polo zelf wel bepaald wanneer ie tot leven komt" als deze s'morgens in de vrieskou wordt gestart. Net alsof de electronica zelfstandig besluit maar even een voorgloeimoment in te lassen; niet vervelend, alleen verbazingwekkend.
Nu het kouder is kan ik qua verbruik melden dat je toch wel als een "zondagsrijder" moet rijden om beter dan 1 op 25 uit te komen. Zuinig kan, maar dan wordt Bluemotion-rijden "slowmotion-rijden", en dat trekt me minder.
update per 1-5-11:
Er valt weinig te melden: de polo doet probleemloos zijn werk. Vorige maand is de auto naar de dealer geweest voor onderhoud. Enige bijzonderheid: de deurkruk van het lichterachterportier moest gesmeerd worden.
Verbruik:
Nu het weer mooi weer is, kan er weer makkelijk 1 op 25 gereden worden. Onlangs terug gekomen uit de Oekraine: van Lviv naar mijn woonplaats is volgens de boardcomputer 1341 km. De gemiddelde snelheid kwam uit op 101 km/uur en het verbruik 4.7 km/uur. De ca. 300 km van Lviv naar Krakow is provinciale weg, soms van zeer bedenkelijke kwaliteit; vanaf Krakow tot thuis vrijwel geheel vierbaans weg van uitstekende kwaliteit. Op de snelweg vrijwel altijd tussen de 120 en 140 gereden. En dan nu een mijlpaal:
Voor het eerst heb ik op een 2x100 km provinciale trip met 60, 80 en 100 km/uur wegen de 1 op 30 gehaald. De dag erna op een 50 km trip hetzelfde resultaat gehaald met 50, 60 en 80 km/uur wegen, en dat door gewoon met het verkeer mee te rijden!
(mijn verklaring: de auto is ingereden, de banden al behoorlijk afgesleten en ik had hoogwaardige diesel in de tank)
Conclusie tot nu toe:
Een fijne en comfortabele auto waarmee (door het soepele motor) zuinig gereden kan worden, maar ook redelijk sportief aangezien de motor vanaf 1800 toeren zeer goed bij de les is en ondanks de lange versnellingen goed raad weet met de lichte en gestroomlijnde polo.
Het opgegeven verbruik van 3.4 liter per 100 km is haalbaar, maar dan moet er niet harder gereden worden dan 100 tot 110 km/uur. Al met al beleef ik veel lol aan de spaar-polo: in Duitsland wegens het volwassen weggedrag bij de wat hogere snelheden en in Nederland van het gunstige verbruik omdat doorrijden toch niet kan en mag.
still going strong
- 91.000 km
Inmiddels ruim 90.000 km op de teller en de polo doet probleemloos z'n werk. Om echter nog even bij de minpunten stil te staan: Naast de korte vering en de minder mooie loopcultuur van de motor tussen de 1400 en 1800 toeren, ben ik ook iets minder enthousiast over het verwarmingssysteem. De ramen zijn bij regenachtig weer maar moeilijk wasemvrij te houden. Verder vind ik het irritant dat de airco automatisch aangaat als de ventilatie op de ramen wordt gezet. Dit omdat de ventilatie ook op de ramen wordt gezet als de inzittenden te veel tocht op voeten of gezicht ervaren.
Echter, over het algemeen erg tevreden over de Polo; zowaar deze nazomer 2011 voor het eerst een rit met een verbruik van 3.2 liter/100 km gescoord en met betrekking tot het doorslaan van de vering heb ik een verbetering doorgevoerd; via internet heb ik iets stuggere veren gekocht en dit in combinatie met iets grotere voorwielen (185/65-15 ipv 185/60-15) resulteert in iets meer bodemvrijheid en een iets beter weggedrag op slechte wegen. Ik ben er blij mee! De achterbanden zijn nog niet aan vervanging toe, maar dat gaat 195/60-15 worden. Aanvankelijk werd het bandspannings-controlesysteem geactiveerd door de verschillende bandgroottes, maar na twee keer resetten had het systeem door dat er geen lekke band was maar dat de omtreksnelheid van de voor- en achteras 3% verschillen (mooi; een zelflerend systeem dus). Wat betreft storingen: bij ruim 60.000 km bleek de ERG-klep stuk. Deze is toen -onder garantie- tijdens een grote beurt vervangen.
Tot nu toe was dit de enige reparatie.
Wat betreft onderhoud ben ik tot nu toe ongeveer 600 euro kwijt geweest (150 euro kleine en 450 euro grote beurt) Verder nog twee nieuwe banden; 180 euro incl montage.
Al met al dus afgerond 1 cent per kilometer.
Door de 3% grotere voorbanden is het werkelijke verbruik iets gunstiger dan het weergegeven verbruik, en is ook de afgelegde weg iets groter dan de dagteller weergeeft. Toch is het niet moeilijk gunstige verbruikswaarden te scoren, wanneer het nieuwe rijden toepast wordt en de maximum snelheid in acht wordt genomen. Sinds kort rij ik 4 dagen in de week 2 x 68 km woonwerkverkeer met 50, 60, 80 en 100 km/uur wegen en het gemiddelde verbruik varieert van 3.3 tot 3.9 l per 100 km.
Al met al ervaar ik de polo als een plezierige, degelijke en zuinige auto!
de 120.000 km gepasseerd
- 121.000 km
Inmiddels ruim 120.000 km gereden en de polo doet probleemloos z'n werk. Tijdens woon/werk verkeer wordt de 1 op 30 's ochtends voor de drukte uit in de zomer regelmatig gehaald. In de winter is dit 1 op 25.
Op de verre reizen waardeer ik de vlakke laadvloer en de 4 sjor-ogen in de kofferruimte zeer: zware metalen lading is zo goed vast te zetten.
Afgelopen najaar is de auto voor onderhoud naar de VW-dealer in Arnhem geweest. Geen bijzonderheden; kosten globaal 250 euro.
Al met al ben ik tevreden over de polo: de auto is erg praktisch, behoorlijk comfortabel en zeer goedkoop in gebruik. Het enige punt waar ik me echt aan stoor is de vering en demping; deze is veel te veel afgestemd op vlak asfalt gebruik.
auto ingeruild
- 138.500 km
Vorige week is de auto bij de Renault-dealer in Deventer omgeruild voor een Clio estate 1.5 diesel. Ik had toch wel enigszins een wee gevoel in de maag toen ik voor de laatste keer uitstapte; de polo heeft het al de tijd immers goed gedaan en me nooit laten staan. Sterker nog: qua vervanging alleen banden in die 138.500 km... Geen lampje, geen remblokken, geen uitlaat; alleen maar regulier onderhoud en een ERG-klep onder garantie. That' s all...
Kwalitatief een goede auto dus! Qua brandstofverbruik ben ik ook tevreden: 1 op 25 is 's zomers goed te halen door toepassing van "het nieuwe rijden" en slechts incidenteel harder te rijden dan 120 km/uur.
De enige negatieve punten die ik kan noemen zijn de korte vering en te slappe demping en de minder mooie loopcultuur van de motor tussen de 1400 en 1800 toeren.
Kostenoverzicht;
Het was er nog niet van gekomen, maar bij deze een globaal kostenoverzicht;
afschijving ca 9000,- euro, onderhoud ca 1000,- euro, reparatie; geen, verzekering ca 1300,- euro en brandstof ca 7700,- euro. Totaal ca. 19.000,- euro, dus ongeveer 14 cent per km. De 10 cent/km is dus niet gehaald, maar ik ben toch erg tevreden!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.