Volkswagen Passat Variant 1.8 5V Turbo Athene Sport (2004)

Volkswagen Passat Variant
Volkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat VariantVolkswagen Passat - interieurVolkswagen Passat - interieur

UitvoeringPassat Variant 1.8 5V Turbo Athene Sport
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

Na 4 jaar met een diesel van 90 pk gereden te hebben, 3 jaar in een VW Passat en 1 jaar in een Ford Mondeo was ik weer toe aan een auto met weer pit. Na diverse merken bekeken te hebben werd het uiteindelijk een Passat Variant 1.8 turbo Athene sport, met chiptuning. Deze auto was voor mij de gunstigste combinatie van ruimte en vermogen(>190pk).
Het Athene sport actiepakket was natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Met name het verlaagde onderstel en de Xenonlampen waren doorslaggevend in het maken van mijn keuze. Hierdoor heeft de wagen een betere wegligging en de Xenonlampen zorgen voor meer zicht in het donker.
Als extra optie heb ik nog een verwarmde voorruit en climatcontrol laten instaleren (alleen A/C is standaard in de Athene sport uitvoering). In de Mondeo waar ik in het voorafgaande jaar gereden heb, had ook een verwarmde voorruit en ik heb ontdekt dat dit erg prettig is in de winter. Het scheelt aardig wat ijskrabben en het helpt ook tegen vochtaanslag.

En dan nu na de beschrijving van de uitvoering het belangrijkste, hoe rijdt de auto?
HEERLIJK.
Wanneer je rustig rijdt, hoor je de motor praktisch niet, je kunt rustig schakelen bij een laag toerental zonder dat de moter gaat protesteren. Je kunt heel ontspannen en comfortabel met deze auto rijden en het is dus zeker geen nerveus raspaardje.
Maar dan komt het moment dat je even wat sneller wilt. Zodra je het gaspedaal iets dieper indrukt voel je dat je in je stoel gedrukt wordt en de wijzer van de snelheidsmeter schiet omhoog. Dit alles gaat gepaard met een lichte fluittoon van de turbo die zijn werk doet. De accelleratie is uitstekend zowel vanuit stilstand als van 80 naar 120 en meer. Mijn conclusie is dan ook dat de 1.8 turbo een lekkere soepele motor is die op het moment dat je wat meer vermogen wil deze ook prompt levert.

Het verbruik is redelijk, in de stad moet je rekenen op een verbruik van 1/10 bij een rustige rijstijl. Ga je veel hard optrekken en dergelijke dan licht het verbruik natuurlijk veel hoger. Op lange afstanden haal je makkelijk 1/12 bij snelheden tussen de 100 en 120 km/u. Om het verbruik bij hogere snelheden te bepalen zal ik nog een keer naar Duitsland moeten.

Over de wegligging kan ik niets anders zeggen dan dat ik er zeer over te spreken ben. Op momenten dat je fel optrekt en met hogere snelheid door een bocht gaat merk je aan het oplichten van het waarschuwingslichtje dat het stabilisatieprogramma (ESP) goed zijn werk doet. Dit zal zeker ook een bijdrage leveren aan een langere levensduur van de banden.
Tot nu toe heb ik altijd gereden met de ESP ingeschakeld, maar ik verwacht dat je aardig wat rubber op het wegdek achterlaat op het moment dat deze uitgeschakeld is en je met vol vermogen optrekt. Verder zul je zonder ESP wel last zult hebben van onderstuur in bochten, want met ESP merk je in scherpe bochten bij hogere snelheden dat het ESP ingrijpt vlak voordat de auto dreigt te gaan ondersturen. Dus ook op het gebied van wegliging ben ik uitermate tevreden.

Concluderend kan ik niet anders zeggen dan dat ik heel blij ben met de keuze die ik gemaakt heb en ik hoop nog lange tijd veel plezier te hebben van deze auto.

Een kunststof bevestigingspunt van de vloermat is afgebroken. Dit is door de dealer zonder kosten vervangen.

9,5

PRIVATE LEASE Volkswagen Passat