Volkswagen Golf Variant 1.4 TSI 122pk Highline (2010)
Uitvoering | Golf Variant 1.4 TSI 122pk Highline |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
1e kilometers
Aangezien ik hoe ik tot deze keuze gekomen ben niet erg relevant vind zal ik hier dan ook niemand mee lastig vallen en mij beperken tot de eerste bevindingen. Ik zal hem later aanvullen wanneer ik wat meer km heb gereden.
Exterieur: Persoonlijk houd ik erg van auto's met weinig "krullen" maar met een strak en sober design. Tevens vaart VW een veilige koers met de modellen zodat je na een aantal jaar nog een "courante" auto rijdt. Auto ziet er netjes uit. Ik heb gekozen voor de kleur Deep Black welke de auto goed staat. Tevens is mijn uit in bezit van het Dynamic pakket (17" lichtmetalen velgen 'Porto' met banden 225/45 R 17+verlaagd onderstel en getinte achterruiten) Op dit moment staat de auto trouwens op een setje 16" lichtmetaal met winterbanden. (al veel plezier van gehad :-))
Interieur: De alcantara bekleding geeft het interieur een chique uitstraling. Ook hier weer een sober doch doelmatige uitstraling en gelukkig heeft VW de blauwe dashboardverlichting gewijzigd in witte klokken met rode wijzers. Vanuit het plafond schijnen 2 "spotjes" op het gebied rondom de schakelpook wat het geheel een "premium-achtige" look geeft. Ik heb ook het Executive pakket wat inhoud dat er o.a. navigatie/telefoon/alarm aanwezig is. Het alarm is volgens mij met name om wat langer te genieten van het VW radionavigatiesysteem (RNS 310) Alles is prima vanaf het stuur te bedienen en werkt prima. Ik vind alleen de menustructuur op de radio erg lelijk (ronde lijnen en bolletjes) Doe mij maar het RNS 510 systeem, dat ziet er beter uit. Bediening met de knoppen is wel weer prettig. Geluid is prima maar niet meer dan dat. De navigatie werkt ook naar behoren en met name de fileberichten zijn erg handig. Ook de MP3 aansluiting (ook onderdeel van het Executive pakket) werkt prettig. Ik heb zelf de telefoon plus voorbereiding met touchscreen adapter (à € 219,00) welke goed samenwerkt met mijn Nokia E72. (alleen SMS berichten zijn niet te lezen)
Rijden: Eerste periode rustig ingereden. Ik lees hier tegenstrijdige verhalen over maar een auto rustig inrijden lijkt mij nooit kwaad kunnen dus waar niet. Daarbij is de 1.4 TSI "onderin" al mooi bij de les en kun je heerlijk ontspannen rijden (120 is ca. 2500 toeren in z'n 6, vanaf 80 km/uur in z'n 6 is prima te doen) Tevens is hij lekker stil wat bijdraagt aan het comfort. Het verbruik is nog niet om over naar huis te schrijven (ca. 1:13 aan de pomp gemeten) Met mijn vorige auto (een 2.0 liter) had ik een verbruik van ca. 1:11 dus voor een 1.4 vind ik dit wat tegenvallen. Ik hoop dat als de auto wat meer is ingereden dit nog iets verbeterd. Het verlaagde onderstel in combinatie met de 17"velgen is zeker niet hard maar bied nog voldoende comfort.
Kortom op dit moment erg tevreden !
lekker op weg
Weer zo'n 5000 km verder is het tijd de review bij te werken. De auto bevalt nog steeds prima. Hij is een stuk soepeler geworden. Het is zelfs zo erg (stil) dat ik de 6e versnelling wel eens vergeet... (of komt het dat ik in het weekend met een 5 bak op pad ben?) Alles werkt naar behoren en de Golf heeft nog geen steken laten vallen. Na montage van de winterbanden kreeg ik wel op de snelweg een melding dat er iets met de bandenspanning niet goed was. Bij 1 wiel was dit inderdaad afwijkend en nadat dit gecorrigeerd was dacht ik de boel even te resetten (zit in onze "privéauto" een knopje voor achter de versnellingspook) Ik kon echter nergens een knopje vinden in de auto. Ook na het raadplegen van de handleiding (RTFM) kwam ik er niet uit. Die gaf nl. aan dat dit knopje achter de versnellingspook zou moeten zitten.... Uiteindelijk de dealer gebeld en blijkt dit knopje in het dashboardkastje te zitten.....
Verbruik valt niet tegen ca. 1:14 maar neemt zodra de snelheid wat omhoog gaat hard toe.
Wat wel opvalt is dat de achterkant van de auto enorm snel vuil wordt.
Voor de rest heb ik eigenlijk nog geen eigenaardigheden kunnen ontdekken. Het is gewoon een comfortabele reisauto. Binnenkort gaan de winterbanden er weer onderuit en komen de 17" wielen er weer onder.
De navigatie werkt ook prima alleen heb ik meestal alleen de Belgische fileberichten (ik woon in de grensstreek) en niet de Nederlandse. Wellicht is dit een instelling maar ik heb hem nog niet kunnen vinden.
korte update
ondertussen naderen we de 17.000 km. Afgelopen periode valt er eigenlijk weinig te melden. De auto heeft geen steek laten vallen. Helaas wel een barst in het glas van een van de mistlichten. Laat ik bij het omwisselen van de winterbanden wel vervangen. Voor de rest blijft het verbruik zo'n beetje rond de 1:14 hangen. Met name boven de 120 neemt dit fors toe. (en aangezien we tegenwoordig op steeds meer wegen 130 mogen.... ;-)) Het blijft een stille, comfortabele auto, die ook bij het warme ?! zomerweer de temperatuur goed weet vast te houden. Kortom nog steeds tevreden.
korte update 2
Tsja, weinig te melden. Bij ca. 20.000 km vroeg de auto om een litertje olie. Voor de rest onderschrijf ik nog steeds bovenstaande zaken. Er is verder niets te melden, buiten dat de auto erg gevoelig is voor steenslag en dat in combinatie met de zwarte lak geeft toch een aantal behoorlijke witte putten. Volgende keer toch maar een lichte kleur nemen....
bijna 50.000 km
Ondertussen heeft mijn auto er bijna 50.000 km opzitten in ongeveer 2 jaar tijd. Er valt echter weinig te melden over de afgelopen periode. Ik heb een resonatie gehad in het rechter portier. Na vervanging van een speaker was dit echter niet verholpen. Bij een 2e poging is in de deur een plaat/paneel vastgezet (er zaten schroeven los/niet in!?) en de rust is wedergekeerd. Verder heeft mijn androidtelefoon (HTC) moeite met de VW carkit (of andersom) Ze begrijpen elkaars telefoonboek niet echt. Hierover is op internet wel e.e.a. te vinden maar helaas nog geen (goede) oplossing.