Volkswagen Golf 2.0 TDI 140pk Sportline (2004)

Volkswagen Golf
Volkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen GolfVolkswagen Golf - interieurVolkswagen Golf - interieurVolkswagen Golf - interieur

UitvoeringGolf 2.0 TDI 140pk Sportline
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2007

Na 130 000 tevreden kilometers in mijn studentenwagen, werd het wegens mijn woon-werkverkeer (165km/dag) noodzakelijk voor een opvolger. Als logisch gevolg op de uiterst betrouwbare en vinnige voorganger (298 000km bij wissel), ging mijn oog natuurlijk weer onwillekeurig uit naar de VW-Audistal. Het huidig model A3 is prachtig, maar viel ruimschoots buiten budget, zeker in de geprefereerde uitmonstering 2.0 TDI ambition.

De zoektocht mondde dus al snel uit in een vergelijkbare Golf. Na enkele maanden het net nauwlettend in het oog te houden kwam ik uit op een amper 60 000km tellende TDI sportline 3-deurs uit 2004. Dit is nog net van de eerste reeks met de antraciete koplampen ipv de huidige zilverkleurige. Zeker in combinatie met mijn kleur (Sagegreen) een stuk geslaagder. Bovendien stond de wagen te koop bij een grote VW-Audi-Seat-Skoda dealer in Namen, wat gelijk al een stuk betrouwbaarder overkwam. Een proefritje van een goede 20 min gemaakt, de zege van m’n vriendin gekregen, en de aankoop was een feit! Zeer democratische prijs voor betaald inclusief nieuwe voorbanden en groot onderhoud.

De auto was voldoende voorzien van opties (sportline is dan ook de ’topuitvoering’), zoals cruise control, dual zone airco, automatische ruitenwissers en koplampen, binnenverlichtingspakket, opbergpakket, mistlampen vooraan, boordcomputer en het sportlinepakket (16’ imola-velgen, sportonderstel, sportzetels, lederen sportstuur, alles in koetswerkkleur). Later heb ik het zelf nog aangevuld met een originele armsteun vooraan (zalig voor mijn lange dagelijkse ritten) en een radio RCD300 MP3 (uit de laatste lichting Golfjes).

De wagen rijdt werkelijk fantastisch! Wegligging heeft niets meer te maken met het dweilerige gedrag van de Golf III en IV, en de 2.0 TDI heeft ten alle tijde koppel ten over. Als autoliefhebber verlang ik natuurlijk naar nog wat meer vermogen, maar sta toch nogal sceptisch tegenover chippen, zeker als je veel km rijdt. Verder is het plaatsaanbod voortreffelijk met verbazingwekkend veel ruimte achterin naar 3-deurs normen.

In de bijna 19 000km die ik er mee afgelegd heb, heb ik enkele ongemakjes ervaren. Zo was de wagen slecht uitgelijnd bij aflevering, stond het olieniveau boven maximum en werkte het easy-entry systeem van de rechterzetel niet. Na aandringen werd ik dan toch behoorlijk onvriendelijk voor een rendez-vous uitgenodigd. Na 3 uur wachten was de easy-entryfunctie niet gemaakt en vertrouwde ze mij met veel tegenzin hun werkfiche toe (Waalse vriendelijkheid?). Vorige maand ging ook het electrische kofferslot stuk. Dit viel gelijk bij het onderhoud, dus probeerde ik dit en de easy-entryfunctie tegelijkertijd te laten herstellen. Vermits een rit naar Namen mij een halve dag kost, had ik mijn broer laten gaan en alles op voorhand nauwkeurig uitgelegd aan de telefoon. Bij terugkomst bleek het kofferslot NIET onder garantie te zijn gerekend (70 EURO) en was de easy-entryfunctie NOG niet gemaakt. Ook nu was men weer behoorlijk onbeschofd volgens m’n broer. Bovendien had iemand het verstelknopje van m’n centrale verluchtingsmond afgebroken (!), zonder vermelding, excuses of wat dan ook. Hoewel ik totaal niet seperatistisch ben ingesteld, kan ik mij moeilijk voorstellen dat zulk een VW-dealer (4-in een eigenlijk SEAT-Skoda-VW-Audi) in onze contreien zo klantonvriendelijk kan zijn. Voor de Belgen onder ons: SAN Mazuin uit Namur; wegblijven!

Overall kan ik zeggen dat ik uiterst tevreden ben met deze wagen! Het is een uitstekende metgezel in mijn dagelijkse fileleed hij kan mij een bliksemsnelle thuiskomst te bezorgen na een dag overwerk(210-220 is vlotjes aanhoudbaar voor lange tijd) tegen een zeer redelijk verbruik. Meer moet dat niet zijn!

- Defecte easy-entry vooraan rechts
- Defect electrisch kofferslot
- EGR klep (145 000 km)
- Turbo (150 000 km)

Laatste ervaringen

Wagen verkocht aan mijn neef bij 158 000 km na het vervangen van de Turbo die al enige tijd irritant aan het fluiten was.

Gekend probleem blijkbaar bij de 2.0 TDI met pompverstuiver, maar valt me toch tegen van een merk als Volkswagen dat bekend staat om zijn degelijkheid. De wagen is overigens altijd kalm warm gereden.

Nieuwe wagen is de Auris Hybrid die ik kreeg van mijn werkgever.

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf