Volkswagen Golf 1.9 TDI 90pk Businessline (2006)

Volkswagen Golf 1.9 TDI 90pk Businessline (2006)

UitvoeringGolf 1.9 TDI 90pk Businessline
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Auto gekozen vanwege de binnenruimte in zijn klasse en gunstige leaseprijs, auto voelt heel solide en degelijk aan, is dat technisch gezien echter niet, veel problemen gehad welke is niet had verwacht van een auto van dit kaliber. Echter de meeste storingen zijn nu opgelost en auto rijdt verder naar alle tevredenheid, lange ritten zoals naar de wintersport zijn een fluitje, auto in combinatie met deze motor is zeer rustgevend op lange afstanden lekker veel trakkracht beschikbaar vanaf lage toeren en eenmaal onderweg heb je geen last van de karakterestieke tdi roffel.
Vooraf had ik mijn twijfels of de 90pk wel voldoende zou zijn, maar in de praktijk is het ruim voldoende. Met name de eerder genoemde trekkracht is altijd aanwezig waardoor de auto de indruk geeft veel meer vermogen te hebben.
Enige minpunt met rijden vind ik het afrolgeluid wat doorgegeven wordt aan het interieur van de standaard gemonteerde conti’s.
Vd week is de auto voor zijn 60.000 beurt geweest, wat is er allemaal vervangen:
- 2 nieuwe conti’s 2 eronder (zouden ze stiller zijn?)
- 2 nieuwe remschijven en blokken voor (waren krom)
- nieuwe airco regel unit in dashboard (nu dus model 2007 unit)
- ruitenwissers voor vervangen
Wel goede service bij pondealer, auto weer schoon en gewassen terug.

31-12-08
90.000 beurt, wat is er allemaal vervangen:
- 4 nieuwe remschijven en blokken voor & achter waren opnieuw krom! iemand ervaring mee?
Opvallend is wel dat ik altijd met verlichting aan rijd maar nog nooit een lamp verwisseld heb!

19-11-08
120.000 beurt met distributie riem, 6 uur werk rekenen ze daarvoor! De auto bevalt eigenlijk steeds beter. Motor lijkt nu pas echt goed los te komen en valt erg mee voor een 90pk. Laatst ook in een focus gereden, ook mooie auto alleen viel mij op dat mijn golf op de snelweg veel stiller is/lijkt, met name de rijwind in de focus viel mij tegen. Verbruik blijft stabiel
Ook nog even gekeken bij de nieuwe Golf en Sirocco, mooie wagens! Met name de nog te lanceren Golf VI bluemotion maakt een grote kans om over een jaar/50dkm voor de deur te staan, echt top afgewerkte auto en straks 20% bijtelling.

Vanaf dag 1 diverse male softwarestoringen in motormanagement met diverse malen uitvallende motor, kon wel weer direct starten, maar is niet prettig. Veel onderdelen zijn vervangen en nu lijkt probleem opgelost.
Veel olieverbruik, in begin ca. 1 liter op 5000km, nu is dat ca. 1:10000.
Voorruit rechtsvoor lijdt een eigen leven, omhoog commando resulteert vaak in een geheel open raam (dealer kan probleem niet oplossen).
EGR klep doet zijn werk niet goed, heb bijna 3 maanden bij dealer moeten langsgaan voordat het lampje op mijn dashboard eindelijk uitbleef.

Update: 60.000 km Airco functioneerde slecht, tussen de 30d en 60d beurt 1, liter olie moeten bijvullen, trillende remschijven.
Ben blij dat ik de rekening voor deze beurt/onderdelen niet zelf hoef te betalen, eigenlijk wel slecht van VW dat er zoveel aan een auto uit deze prijsklasse stuk gaat!

Update 73.000 km De remschijven blijven een probleem, tussen de 120-130km/h trilt met name de bijrijdersstoel, irritant. Tevens 10dkm na de grote beurt weer een liter olie bijgevuld. Verbruik stabiel op ca 1:17,5/5,7l/100km.

Update 90.000 km De remschijven blijven een probleem, tussen de 120-130km/h trilt met name de bijrijdersstoel, irritant. Hopelijk nu opgelost door dealer. Tevens tussen de 60dkm en 90dkm 2 maal 1 liter bijgevuld. Ook wijgert de comfortsluiting vd ramen regelmatig dienst.

Update 120.000 Weer remschijven vervangen, nu alleen achter deze keer. Verder een airbag storing gehad welke met de grote beurt is hersteld. Wel tussen de 90dkm en 120dkm 2 liter olie moeten bijvullen!

Laatste beurt

150dkm beurt en APK
Auto is bijna drie jaar oud vandaar APK en gelijk maar beurt gedaan. Tussen de 120d beurt en deze beurt 1 liter olie moeten bijvullen en vlak voor de beurt was het olie nivo weer minimaal, verbruik dus ca 1 liter op 15dkm.
APK was geen probleem, alleen set nieuwe voorbanden erop. Tevens brande het airbag lampje en is er een stekker vervangen, alles laten doen bij PON dealer Amersfoort en kreeg auto netjes gewassen terug.
Auto is nu echt lekker los en rijdt heerlijk met name op de snelweg, ik merk met name dat het toerental met bijv. 120km/h aanzienelijk lager is dan toen de auto net nieuw was, ca 200tpm.
Nog 10dkm te gaan voordat deze eruit moet, al met al ben ik een tevreden golf rijder auto is zuinig (laatste tijd makkelijk 1000km op een tank = ca 50 liter!), redelijk snel voor 90pk en heerlijk soepel te rijden, 3e versnelling door langzame bochten geen probleem, bandenslijtage ook opmerkelijk laag, heb in totaal 4 winterbanden verbruikt (hadden nog wel 1 winter gekund denk ik) en 8 zomerbanden waarvan er nu 2 nieuw zijn en achter nog de originele met zeker 4 mm profiel.
Op naar de 106.000km met een goed gevoel!

Afscheid

Eind september is het dan zover, afscheid. Auto heeft zich erg goed gedragen met uitzondering van wat opstart problemen.
Samencattend
Positief:
- vermogen/kracht voor 90pk diesel
- kwaliteitsbeleving
- rust op de snelweg
- gebruikskosten (6 voorbanden en 4 achterbanden, laatste set zat op ongeveer 50% profiel)

Negatief:
- dieselgeluid tdi
- olieverbruik
- opstartproblemen, gelukkig allemaal garantie

De auto voelde na 170dkm nog erg goed aan, veel soepeler dan aan begin en geen kraakjes oid. De nieuwe eigenaar kan er nog jaren plezier mee hebben.

7,5

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf