Volkswagen Golf 1.0 TSI 115pk BlueMotion Business Edition (2015)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Golf 1.0 TSI 115pk BlueMotion Business Edition |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
KM-stand laatst | 64.000 km |
(Toch) Een hele verbetering tov Golf 6
- 64.000 km
1. Inleiding
Onze auto's hiervoor waren een BMW 1-serie, Golf 6 en een Golf Plus van na de facelift. De BMW had een M-onderstel en vrij platte (smalle wang) runflat-tires. Dat was na onze smaak wat te veel sportiviteit. De Golf 6 die we hadden beviel ons veel beter. Het was de 1.2 TSI uit 2010. Dus gezeik met de distributieketting. In ons geval keurig en zonder kosten opgelost voor de VW dealer. Verder geen enkel probleem, behalve het vervangen van draagarmrubbers.
De Golf Plus had dezelfde problemen met de ketting. Ook nu weer keurig opgelost, zonder kosten. Dus ik heb daar weinig klachten over. Al klopt het in basis natuurlijk niet. Ik was er niet zo van over de zeik dat we geen VW meer overwogen.
Nu hebben we een Golf 7. Een 1.0 Business connect. En ook al reden de vorige auto's prima, de Golf 7 o.b.v. het MQB-platform is toch wel een flinke stap voorwaarts. Dat lees ik vrijwel nergens, maar ik beleef dat wel zo. En eerlijk gezegd moest dat ook wel, want het is toch wel weer een flinke smak geld die je moet achterlaten.
2. Zitpositie en rijgedrag
Dit algehele zitpositie vind ik beter. Als je plaatsneemt dan valt alles goed op z'n plek. De armsteun is vrijwel meteen goed. Goede (sport)stoelen, maar helaas geen comfortstoelen. Deze had ik graag gehad maar waren niet leverbaar met de 1.0 TSI. Onbegrijpelijke keuze wat mij betreft.
De 1.0 TSI is een gretige motor. Het maakt geen raceauto van de Golf maar hij hangt goed aan het gas en heeft nu ook pit als je doorhaalt. Waar onze vorige 1.4 TSI boven de 3000 toeren weinig meer deed, kun je met de 1.0 gerust doortrekken.
En dat pit niet ten koste hoeft te gaan van een gunstig verbruik bewijst deze motor ook. Gemiddeld zitten we op 5,5 liter per 100 km. Maar ga je ervoor zitten dan is een verbruik van onder de 5,0 liter per 100 km ook mogelijk. Zo kwamen we vanuit midden Duitsland onderweg naar huis op een gemiddelde van 4.3 liter / 100 km. En daarbij hebben we ook soms de 160 km/uur aangetikt maar ook goed geanticipeerd en veel gebruik gemaakt van de cruise control.
Overigens moesten we op diezelfde autobahn een keer van 150km/uur+ naar stilstand ivm een vrij spontane file. Dat gebeurd in rust en daarbij blijft de auto ook stabiel. De knipperlichten gaan bij zo'n noodrem-actie vanzelf aan en ook vanzelf weer uit als je weer gewoon rijdt.
De (elektrische) besturing is echt een genot. Deze is progressief en dat betekend volgens mij dat de stuuruitslag toeneemt naarmate je het stuur verder draait. In de praktijk betekend dat je een rotonde kan nemen zonder over te pakken. Lukte voorheen echt niet. Ook bij wat actiever sturen door de Duitse Eiffel merk je dat er constant "druk"Â op de stuurinrichting blijft staan waardoor je goed weet wat er gebeurd en je sneller kunt anticiperen. Ik vind het een enorme verbetering t.o.v. de Golf 6 en erg fijn. Je "denkt"Â de auto bijna de bocht door.
3. Isolatie en motortemperatuur
De auto is goed geïsoleerd. Ook hier valt weer op dat er een stap is gemaakt. Onze vorige Golf(s) was/waren ook niet luidruchtig maar het is weer allemaal net wat beter.
Verder valt op dat de auto van voren vrijwel helemaal dicht is. Zelfs door het VW logo kan geen lucht de motorruimte in stromen. Wat ik heb begrepen is dat het motormanagement de lamellen kan openen als de motor extra verkoeling nodig heeft.
In de wintermaanden valt op dat de motor snel op temperatuur is en – na parkeren – ook lang op temperatuur blijft. Kom je na 2 uur bijvoorbeeld weer terug dan is de kans groot dat er nog veel restwarmte is en het interieur zo weer is opgewarmd.
In het kader van temperatuur is mij ook opgevallen dat de motorolie warmer wordt dan bij onze vorige TSI's. Bij Nederlands snelwegtempo zit de temperatuur zo tussen de 95 – 110 graden. Voorheen kwamen bleef dat rond de 90 graden hangen. Als iemand weet waar dat voor is dan hoor ik het graag. Idee: koolstof-afzetting tegen gaan?
4. Stroomlijn
Ik zet de autoruiten altijd in de coating. Regendruppels lopen er dan mooi vanaf. Daarvoor gebruik ik het product van nanolex. Ik ben hierop uitgekomen na het proberen van andere producten die hetzelfde doen, maar waarbij ik meestal vrij snel weer een nieuwe laag moest aanbrengen. Nanolex blijft met gemak 6 maanden actief.
Verder ben ik niet zo'n poetser, maar ik vind het wel belangrijk dat ze goed schoon zijn. Waar met de Golf 6 tijdens het rijden de wind de waterdruppels van de voorruit blies is dat effect bij de Golf 7 veel minder. Sterker nog, regendruppels die tijdens een regenbui op de snelweg op de motorkap belanden blijven er op liggen. De enige conclusie die ik kan trekken is dat de stroomlijn zo is gekozen dat de (rij)wind over de motorkap en voorruit heen gaat, zo over de auto heen.
5. Navigatie en multimedia
Ik wilde graag het discover media versie 2 (na ± september 2016 > modeljaar 2016) systeem ivm het kunnen koppelen van mijn iPhone. Ik weet dat het aantal apps via AppleCarplay beperkt is, maar ik vind actuele kaarten en file-informatie een must. En hopelijk wordt Waze nog eens toegelaten...
Apple kaarten/maps vind ik prima navigeren. Maar Waze zou wel mijn voorkeur hebben. Helaas is dat er nog niet. Maar de connectiviteit werkt op zich allemaal wel mooi. Zegt op zich niet zoveel over VW maar meer over de werking van Apple Carplay, en dat draait op je iPhone. Je iPhone onthoud waar je gebleven bent en stap je de volgende keer weer in dan ga je daar weer verder. Dat kan dus bijvoorbeeld betekenen dat je spotify gewoon weer oppakt waar je was gebleven. En ook wanneer je van iPhone switcht – bijvoorbeeld van je partner – dan gaat dat allemaal goed.
Maar dat ging in eerste instantie niet vanzelf. Appconnect was namelijk vreselijk instabiel. Een softwareupdate van het Discover Media (Pro) systeem bleek dat te verhelpen én de juiste officiële(!) Apple lightning kabel. Ik heb alleen officieel spul van Apple, maar zelfs de ene of de andere kabel maakte verschil. Dat geeft wel aan hoe klein de marges zijn.
DAB+ geeft een prachtig helder geluid. Maar het vreemde vind ik wel dat als ik onder een viaduct door rijdt dat dan vaak het signaal even wegvalt. Het komt wel weer snel terug maar zulke fratsen heb ik niet bij FM. En ik dacht juist dat DAB+ je ongestoord van je radio laat genieten.
Een ander voordeel van DAB+ dacht ik te ondervinden in het ontvangen van file-informatie voor het VW navigatiesysteem. Ik merk daar in de praktijk weinig van. Het schijnt dat het sneller z'n informatie binnenkrijgt. Daar kan ik mij zeker iets bij voorstellen maar – in Nederland – kan ik niet zeggen dat het aantal berichten completer is in vergelijking met het oude TMC.
VW Carnet voegt wél duidelijk iets toe qua file-informatie. Als je gewoon TMC berichten ontvangt dan varieert dat vaak zo tussen de 10 – 30 meldingen. Activeer je VW carnet dan kun je rustig 100(+) meldingen ontvangen van wat er allemaal op de weg gaande is. Maar daar betaal je dan ook voor. In abonnements-vorm en in de vorm van data (via je smartphone). Nu maakt mij dat laatste niet zoveel uit maar ik ben een beetje anti-abonnementen (omdat al die abbo's stiekem hard oplopen) dus na de gratis looptijd van 3 jaar schakel ik waarschijnlijk helemaal over op Apple Maps. Doet overigens niks af aan het ingebouwde VW navigatiesysteem, want dat werkt prettig.
6. Dakdragers
Ik heb Wingbars van Thule. Speciaal met bijbehorende Golf 7 kit, ook van Thule. De voorste dakdrager zit op een vast punt. Deze moet je namelijk met een pinnetje in een speciaal daarvoor gemaakte opening plaatsen. De dakdrager achter heeft ook een soort van vast punt, als je de handleiding leest. Maar doe ik dat dan komt de achterste dakdrager behoorlijk veel hoger te staan dan de voorste. Ik heb hem dus zelf maar wat verder naar achteren gezet. Aangezien ik geen mega-gewichten in de dakkoffer plaats verwacht ik daar verder geen problemen mee te ondervinden.
7. Minpunten
Vroegah hadden we een reserveband. Zoiets kost tegenwoordig €300(!) extra. Vooruit, voor dat geld krijg je er ook een krik bij. Je moet het nu doen met een compressor en wat schuim. En je kunt je band wegflikkeren als dat schuim er eenmaal in heeft gezeten. Beetje verkeerde zuunigheid/duurzaamheid al begrijp ik ook wel dat 't allemaal steeds lichter (en goedkoper) moet.
Ook had ik graag een kunststof "plaat"Â als achterkant van de voorstoelen gehad. Zoals Audi en BMW dat toepassen. Is wel wat fijner met kleine kinderen achterin die er met hun voetjes tegenaan zitten.
Het alarmsysteem dat onze auto heeft geeft niks aan als het is afgegaan. Je hebt op het Discover Media systeem wel een status-overzicht van de auto. Maar daar komt bijvoorbeeld niet in de staan als – tijdens je afwezigheid – het alarm is afgegaan. Ik wil dat gewoon wel weten. In het boekje lees ik er ook niks over.
Het zijn slechts smetjes op een uitontwikkelde auto. Sommigen vinden "m saai. Ik vind "m wel fraai! :-)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.