Raam mechanisme en bobines zijn idd een kwaal binnen de Vag groep.
Maar oh wat is een Bora saai, uiteraard mijn persoonlijke mening.
Met een account kun je:
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Bora 1.6 16V |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
Dit is een update van mijn review van 21-4-2006.
Na 6 jaar en 180.000 km is er natuurlijk het nodige over de auto te vertellen.
De auto wordt gebruikt over de wat langere afstanden, meest over de snelweg.
Rijstijl is rustig. Dit resulteert in een gemiddeld gebruik van 6,4 l tot 6,5 per 100 km. Eén keer 6,2 gehaald met vakantie, ook één keer 6,8, lag aan de bandenspanning.
Voorbanden gaan ca 70.000 mee, achterbanden 90.000.
De auto is duurzaam, weinig sporen van slijtage, stoelen (vorige keer opmerking over besmettelijkheid) zitten nog steeds prima en zien er nog goed uit. Alles blijft werken, geen olieverbruik.
Verder is de auto gemakkelijk in het gebruik, iedereen rijdt er zo mee weg.
De ruimte achterin is krap, de kofferbak is groot, maar niet erg toegankelijk, al enige keren meegemaakt dat ik hierdoor onaangenaam verrast werd en gekochte goederen moest laten staan.
Onderhoud: De eerste 113.000 km alleen de beurten en af en toe een lampje.
Nu worden de onderhoudskosten natuur hoger.
Bij 113.000 APK + linkerraam mechanisme(coulance) eur 187
151.000 grote beurt, 2 banden rechterraam mechanisme(coulace) eur 519
164.000: kofferslot mechanisme vervangen eur 90
175.000: bobine, alleen onderdeelkosten eur 50
verder enkele lampjes
Auto is binnenkort weer toe aan een beurt, dan weer 2 banden nodig.
Linker/rechter raam mechanisme
Bobines. VW garage zegt dat de auto met een slechte serie bobines is uitgerust.
De achterbanden van Goodyear maken veel herrie. Vreemd dat de eerste serie banden van Goodyear dit niet deden. Garage zegt dat dit op te lossen is door de banden elke 15.000 km achter te verwisselen.
Behoudens de ramen/ bobines is er weinig aan de hand geweest, bovendien stellen de VW garages zich dan zeer coulant op(2x bobine vervangen door een andere VW dealer)
Dit geldt ook voor lampjes. Alleen de materiaalkosten, soms zelf gratis!
Ik ben zeer tevreden over de VW dealers.
update 226.000 km
Auto blijft het goed doen. Bobines en de ramen zijn het zwakke punt. Bij 186k is de 4e bobine vevangen. Bij een beurt ging het
rechterraammechanisme voor de 2e keer kapot. Linkerkant is 1 x gesneuveld. Van deze 3 x is het 2 tijdens een beurt in de garage geweest.
Wederom coulance van de dealer.
Nog steeds eerste accu en uitlaat. Geen lampjes kapotgegaan.
Er komt natuurlijk wel wat meer onderhoud.
Door achterwielen steeds te wisselen bij 15k gaan deze niet cuppen.
Binnenkort nieuwe voorbanden(Continental). Deze zijn dan 77k meegegaan.
Kosten: 183.000 km grote beurt eur 1.093
184.000 storing injectiesysteem eur 108
186.000 bobine(in buitenland) eur 100
197.000 stabilisatorsteun vervangen voorwiel eur 70
213.000 grote beurt + 2 nieuwe achterbanden eur 850
Auto ingeruild en dus de balans opgemaakt.
Qua onderhoudskosten/banden etc bedragen de kosten 0,023 ct per km. De auto is altijd bij de VAG organisatie in onderhoud geweest. De afschrijvingskosten 0,07 ct per km. Het gemiddeld verbruik is 6,5 liter per 100 km. De auto heeft onder gunstige omstandigheden gereden dwz veel snelweg km met gemiddeld 100 km en weinig file. Gemiddelde snelheid vlgs de boordcomputer bedroeg steeds zo'n 58 km(over 100 uur berekend)
Na 8 jaar nog steeds de eerste uitlaat en accu.
Problemen: 2 x linkerraam, 1 x rechtraammechanisme kapot. Gebeurde 2 x tijdens beurt in de garage. 2 x coulance garage, 1x betaald. Verder tussen 140.000 en 186.000 km 4 x bobine kapot.
Wederom 2 x coulance, 1 x alleen onderdeel, 1x betaald. Verder nauwelijks dingen kapot gegaan, ook weinig lampjes. Wel 2 x radio gestolen zonder schade terwijl auto op slot stond.(kopie sleutel??).
Auto ingeruild omdat ik steeds meer ga rijden, er een grote relatief dure beurt aankwam en er natuurlijk wel meer onderhoud gaat komen. Overigens is de auto nog lang niet op. Gebruikte Jetta tdi aangeschaft die gunstig qua prijs was.
Wat beviel aan de auto: Prima prijs/kwaliteit verhouding, alles blijft functioneren, geen rammels, weinig slijtage zichtbaar aan binnen-en buitenkant. Het is ook een gebruiksvriendelijke auto en betrouwbaar. VAG garage bevalt prima. Ik heb de auto ook altijd mooi gevonden, maar smaken verschillen natuurlijk.
Wat is minder: Auto maakt relatief veel lawaai, zeker bij 120 km, kofferbak is behoorlijk groot, maar niet zo toegankelijk.
In heuvelland/bergen met volle belading is de 1.6 16v motor m.i. te krap.
Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.