Volkswagen Alltrack 2.0TDI 184 (2015)

Volkswagen Alltrack 2.0TDI 184 (2015)

UitvoeringAlltrack 2.0TDI 184
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Eerste bevindingen

Met de geboorte van ons dochtertje in het verschiet, werd het tijd om uit te kijken naar een stationwagon zowel voor mijn woon-werkverkeer als voor de komende gezinsuitstapjes en reizen. Mijn vorige auto was een Audi A4 sedan met 136pk diesel motor en handgeschakelde versnellingsbak. Een degelijke wagen waar ik 127000 zorgeloze kilometers heb mee afgelegd. Geen sportiviteit maar wel een gezapig koppel van 320nm waar je gewoon mee kon met het alledaagse verkeer.

De nieuwkomer diende in de prijsrange van 30-33K te blijven en een automaat te hebben. Ik zag twee opties: Een ruime maar licht gemotoriseerde stationwagon in het genre Hyundai i40, VW Passat, Skoda Superb of een model kleiner VW Golf, Skoda Oktavia met stevigere motor. De Mazda 6 nog overwogen maar bleek buiten budget te gaan.

Mijn hart laten spreken en voor de optie ‘sportiviteit’ gegaan na een testrit met de nieuwe Passat 150pk diesel waarbij Ik het verschil met de 136 van de Audi niet genoeg kon onderscheiden.
Uiteindelijk gekozen voor de Alltrack DSG6 met 184pk.
Besteld in februari met de saloncondities Brussel en afgehaald in juli dit jaar.
Op dit ogenblik staan er een 4700km op de teller, voldoende om mijn eerste bevindingen te posten.

Rijden – Motor & automaat:
De eerste keer met een automaat en al een 15jaar schakelen gewoon. In combinatie met een optie driver profile select heb je voor de automaat vier standen. (E)co, D(rive), (S)port en Manuele modus. Is er ook een Offroad modus, maar die zal vermoedelijk nooit gebruikt worden.
Voor de DSG automaat maakt het weinig uit of je hem in E of D zet. E voelt eerder wat makker aan in gasrespons. In E schakelt hij iets vroeger op in de eerste drie versnellingen t.o.v. D, meer onderscheid heb ik nog niet kunnen vaststellen. De S stand is een totaal ander verhaal. Hier blijft de DSG veel langer in versnelling en trekt ook verder door in de gekozen versnelling. Het is handig om bvb. een trager voertuig snel en veilig in te halen of bij een oprit vlot van 70 richting 120 te gaan.
Wat mij opvalt bij de automaat is dat hij het wat hogere toerental bereik 2500-3000rpm niet schuwt bij lichte tussen-acceleraties, ook niet in D. Soms komt dit wat bruusk over in de stad, maar het wordt nooit hinderlijk. Anderzijds gaat hij, zoals vele automaten doen om het verbruik te minderen, snel richting een hoge versnelling met soms een wat minder aangenaam motortimbre. 70 in 6de, 55 in 5de met een 1200-1300rpm. Het koppel weet hier perfect raad mee, maar in de S stand houdt hij het toerental toch wat hoger.
Sportief? Voor mij wel gezien ik er met een kleine 50pk op vooruit ga voor een auto met een vergelijkbaar gewicht. Het bliksemsnel opschakelen maakt dat je aan een stoplicht goed kans maakt om als eerste te vertrekken. Ook de tussen acceleraties zetten een glimlach op het gezicht, mede door een directe gasrespons. Verschillend ook met de A4 is dat de motor verder doortrekt tot zowat 4800rpm. Mooie verbreding van het toerental bereik.

Rijden – Ophanging & stuur:
Mijn Golf staat op Alltrack uitvoering met standaard schoeisel, zijnde 205/50/17 en beschikt niet over de optionele gestuurde ophanging die er een extra comfort modus aan toevoegt. De Belgische wegen bezaait met richels, putjes en kuilen wordt door de Golf vrij direct doorvertaald naar het interieur. Het blijft allemaal mooi comfortabel en enkel bij de slechtste betonbanen of kasseien gaat het wat harder. Dit alles terug in vergelijking met de A4.
De stuur respons kan ‘gelukkig’ ingesteld worden met de optie driver profile select van licht tot direct. Ik ben geen voorstander van vederlichte stuurbewegingen. Het stuur is lichtjes afgeplat onderaan en ligt goed in de hand met een lederen bekleding die niet te glad aanvoelt.

Rijden – Verbruik:
Wat brengt het aan de pomp? De tank is 55liter groot en brengt mij nu ongeveer 800km ver. Ik merk dat het verbruik nog wat daalt sinds de eerste honderd kilometers. Met een mix van snelweg en stad kom ik uit op een 6,5l per 100km. Op de snelweg aan 120km/h zal dit eerder richting de 6l of minder gaan. De Alltrack sleurt natuurlijk wel een vierwielaandrijving mee en zal dan ook wat meer verbruiken dan een GTD. De vierwielaandrijving brengt je veiligheid bij regen of sneeuw en houden de 184 paarden ook in toom bij vochtig weer.

Rijden – zitcomfort:
Uitgerust met de ergonomische zetels, incl. massagefunctie, is het comfort voor langere afstanden gegarandeerd. Een ritje naar Frankrijk van 600km bracht mij fit en vrolijk ter bestemming. De massafunctie concentreert zich vooral op de onderrug. Achterin is het aangenaam vertoeven tenzij je zowel vooraan als achteraan voor een langere rit met mensen van 1m80+ reist. De ergonomische zetels zijn enkel verkrijgbaar in combi leder/stof en in de zwarte kleur.

Rijden – Geluiden:
Audi staat gekend om zijn afwerking en bij de aankoop van de Golf had ik de vrees dat ik hierop wat ging moeten inboeten. De graad van afwerking vind ik vergelijkbaar. De geluidsdemping is verzorgd met natuurlijk de wat sportievere brom van de motor ivg met de A4. Bij constante snelheden kan ik geen onderscheid maken in volume motorgeluid. Bij sportiever rijden heb je een leuke brom die boven de 4000rpm echt wel van zich laat horen. Bij normaal rijden is dit alles niet van toepassing.

Rijden – ACC (Adaptive Cruise Control):
In combinatie met de automaat laat het je toe om autonoom in files te rijden. Het systeem kan je instellen op 5 afstanden, maar op zijn dichtste stand wordt het natuurlijk nooit bumperkleven. Het is eerst en vooral een veiligheidsfunctie. De radar kan tot een 150m ver kijken en maakt een goed onderscheid tussen de baanvakken. Zo goed zelfs dat hij steeds volledig wacht met accelereren tot de voorligger netjes in zijn rechter vak zit. Soms schrikt het systeem wat met mensen die plots te kort voor je gaan rijden of die kort af gaan invoegen, hier in België een heel gebruikelijke rijstijl.
Het is vooral een rustige manier van rijden waarbij je aan je voorligger aanhaakt en je netjes in je vak kan blijven zonder zelf te moeten ingrijpen. In files is het heerlijk van niet zelf te moeten gas geven en remmen. ACC wordt standaard geleverd op de Golf, knap.

Multimedia – Park Assist:
Systeem dat volautomatisch kan parkeren :-) nog niet geprobeerd. Parkeersensoren werken netjes en coveren ook een deel van de zijkant van de wagen. Bij het inrijden van de tolhuisjes (peages) in Frankrijk sloeg het wel even tilt.
Multimedia – GPS en Muziekinstallatie
Doen hun ding. Het scherm is voldoende groot (5,8”) voor de navigatie en wordt ook met aanduidingen weergegeven op de boordcomputer tussen de twee wijzers. Je kan het allemaal nog finetunen naar believen.

Ruimte – Koffer:
Voor ons één van de redenen om voor een stationwagon te gaan. Maxi Cosi, buggy en onderstel, pakken babyspullen en dan nog een grote valies. Het past allemaal in de Golf, maar de flesjes wijn gekocht in Frankrijk ga je op de achterbank moeten zetten. :-)
Je kan onder de vloer nog wat spullen kwijt bij het reservewiel en in beide wielbakken is ook nog wat plaats. De koffer is mooi rechthoekig zonder uitsparingen, de achterbank kan in 40/60 geklapt worden en dit via een hendel in de koffer.

Algemene bevinding:
Heel tevreden met de Golf, zowel de motor, de automaat, interieur, de afwerking, het acc, …
Ik zou de koop onmiddellijk overdoen. Het is een praktische auto aangedreven door een motor met longinhoud. Ergens ben ik wel benieuwd in welke mate een Variant GTD van karakter verschilt.
De eerstvolgende trip is richting Oost Duitsland met zowel autobahn en heuvelachtige stukken. De bevindingen post ik nadien ter aanvulling.
Tip voor de invoerder D’Ieteren: Blinde hoek detectie aanbieden zoals in Duitsland het geval is.

Een update op 7800km, met een reis naar Duitsland

Duitsland betekent voor petrolheads o.a. ‘Die Autobahn’. Hoe gedraagt de Golf zich op wat hogere snelheden? De adaptive cruise control werkt tot 160 km/h. Bij hogere snelheden wordt je verwacht zelf de touwtjes in handen te nemen, wat maar logisch is. Ik had het geluk een goede 250km quasi ononderbroken de 160 te kunnen aanhouden. Het gaat de auto goed af, of het nu 6-7% bergop of bergaf gaat, de snelheidswijzer blijft klokvast staan. Zoals vele cruise controls wil ook deze zo snel mogelijk naar zijn gekozen snelheid, met gevolg dat je dan soms in 4de de 4000rpm ziet passeren. Je passagiers kijken dan even fronsend naar je. :-) Het verbruik bij die snelheden ligt dan bij een +7liter. Voor mij aanvaardbaar.

Het verbruik is nog ietsje gedaald sinds mijn eerste post. Ik duik nu toch meer onder de 6,5liter met een mix van snelweg, buiten en stad.

Het comfort met de ergo zetels blijft toch de kers op de taart. Die stoelen zit echt goed en zorgen dat je niet afgemat op je eindbestemming komt.

Alsof het GPS gestuurd wordt, stel ik vast dat op bepaalde specifieke plaatsen de parkeersensoren geactiveerd worden terwijl er helemaal niet geparkeerd wordt. Een tweetal keer sloeg het systeem ook even tilt met een waarschuwing op de boordcomputer. Eenmaal je terug 15km/h of meer rijdt gaat het gepiep weg. Je kan het ook zelf deactiveren op de middenconsole. Niet echt storend tot dusver gezien het heel sporadisch is en je het zelf kan uitzetten, maar het geeft het gevoel dat het systeem zijn eigen leventje leidt.

Met de herfstperiode wordt het ook wat vroeger donker en krijg je wat sfeerverlichting met vooral aan de deurlijsten een mooie ‘witte’ lijn, enkel vooraan weliswaar. Waarom het handschoenkast met een gewoon lampje werd voorzien en de voetenruimte zwak wordt verlicht is een vergetelheid? Het is muggenziften, maar de details doen het hem wel. :-)

Benieuwd of het 4motion systeem voelbaar is bij winterse omstandigheden. Tot de volgende update.

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf