Toyota Previa 2.4 16v VVT-i Linea Sol (2001)

Uitvoering | Previa 2.4 16v VVT-i Linea Sol |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Previa met G3-Lpi ; super betrouwbaar en uiteindel
Gekocht Jan-2005 met ca.106.000 km.
Dealer vlak bij huis (Klaas Drent Almelo) en betrouwbaar imago van Toyota gaven de doorslag, nadat eerst de dealer zo'n 6000 eur van de prijs afhaalde (ik had geen inruil ; kwam uit lease-Espace / al weken eerder een bod uitgebracht). Allereerst direkt de accu vervangen door een nèt iets zwaardere. Een iets zwaardere accu kan het werk gemakkelijker aan (net in aug-2009 pas wederom vernieuwd). Motormanagementlampje is kwalitatief perfect, want die brandt al vier-en-half jaar vrijwel onophoudelijk. Wel e.e.a. geprobeerd hoor, maar gewoon laten gaan.
De reguliere beurten aangehouden en op een grote reparatie van de achter-airco (ook de gehele leiding vernieuwd).... èn een nieuwe (LPG-)cylinderkop begin 2009 geen grote onkosten gehad. Inmiddels zo'n 250.000 km op de aanvangststand van 106.000 gedrukt, naar volle tevredenheid. Met alle Previa en Gas verhalen ben ik het eens met de stelling dat je een goede gasspecialist moet hebben die vertrouwd en kundig reparaties kan uitvoeren (AGIT in Rijssen in mijn geval). De Lpi-pomp in 2007, de vulslang in 2008 tegen nette tarieven en supersnel.
Nog een opmerking. Ik rijd met 16" LM velgen, 225-60-16 hetgeen niet alleen (veel) bredere banden zijn , maar ook iets dikker. Dit heeft als voordeel dat de bodemvrijheid iets is verhoogd, dat de omwentelingen van de wielen beter passen bij de snelheidsmeter (minder afwijking dan bij 225-55-16) en ik vermoed ook iets meer comfort. De vorige set banden was een gokje; Kenda Komet KR02; 225-60-16 V98. Goed, de grip in de winter was zeer mager (maar ik rijd dan op winterbanden op stalen velgen) maar verder ben ik zeer tevreden. Na 80.000 km (ca.7.000 op winterbanden) heb ik de Kenda's pas hoeven vervangen door..... weer nieuwe Kenda's ! Qua banden dus nog nooooit zo goedkoop gereden. Maar gezien de grootte van de auto 1 op 8,5 op gas (nu 44 ct p.liter) is ook het brandstofverbruik met 5 ct p.km. geheel niet gek. De belasting van 1260,= per jaar over 60.000 km.pj. geeft 2 ct p.km. en de verzekering (nog steeds all-risks) van 720 p.j. maakt 1,2 ct p.km. en tenslotte onderhoudsreservering van 2 ct.p.km. en 1 ct voor snelheidsbekeuringen ......... brengt het totaal op 11,2 ct p.km. Ik heb over 250.000 km zo'n 17.000,= afgeschreven dus dat geeft integraal nog geen 12 ct.p.km. (en dat bij een netto vergoeding van 28 ct). Ik lach me helemaal gek met die Previa !
3 maanden terug ook een Xenon-8000K-set ingebouwd; het zicht is super. Tenslotte wil ik kwijt dat de Previa een betrouwbare, onvergelijkbaar ruime en heerlijke reiswagen is. Zelfs na drie-en-halve ton schakelt -ie nog als nieuw, heeft de motor 1 liter olie nodig per 18 a 20.000 km, is de uitlaat nog steeds origineel, kent de auto geen roest en is de lak (metallic Zilver) prima. Omdat de auto is voorzien van privacy-glass (Linea Sol uitv.) zie -ie er nog steeds prima uit !
Omdat ik er geen drol voor terugkrijg als ik wat anders wil kopen, blijf ik goed voor 'm zorgen en rijd 'm nog vele duizenden kilometers totdat alle 4 de kids uit huis zijn !!
Greetzzzz, Gijs.