Toyota Previa 2.0 D4-D Linea Sol (2001)

Ruimtelijk inzicht

Toyota Previa 2.0 D4-D Linea Sol
De futuristische Toyota Previa is een beetje een vreemde eend in de bijt in MPV-land. Bijna alsof Captain Kirk met een shuttle is neergestreken op aarde. Wij reden hem met de direct ingespoten dieselmotor.

Blíep. Even op het knopje gedrukt bij het sonar-symbooltje op het dashboard van de Toyota Previa. Sonar, "t staat er echt. "n Prachtige term die hoort bij intergalactische reizen. De sonar bespeurt vijandige elementen in je zonnestelsel. Tof. In dit geval is het gewoon de parkeersensor. Hij piept als je de onoverzichtelijke carrosserie bijna tegen een lage bloembak aanstuurt. En als je "m inschakelt dan bliept hij even en gaat het tekeningetje van de auto op groen. "t Is een van de leuke gimmicks van de Toyota Previa in superluxe Linea Sol-uitvoering. Directe aanleiding voor deze missie is de nieuwe dieselmotor in de Previa. Een motor die luistert naar de naam D4-D, een naam die een marsmannetje ook prima had gestaan. Het staat trouwens voor direct-ingespoten, 4-takt common rail-dieselmotor.
Een diesel met prestaties, want die Previa gaat toch van kiet! Of het nu gaat om optrekken of tussensprintjes, de Toyota vliegt weg en blijft maar gaan. Leuk dat het kan, maar enorme sprintvaardigheid is iets waarvoor de meeste kopers van een fullsize MPV met dieselmotor zich geen biet zullen interesseren. Complimenten voor Toyota die een dieselmotor maakt die snel én zuinig is. Hij is af en toe een fractie lawaaiig, maar zal nooit veranderen in een dieseltrein. Toyota maakt gebruik van common rail en de tweeliter heeft een vermogen van 116 pk en een koppel van 250 Nm. De Previa is een echte "rijdersauto". Hij stuurt makkelijk, helt relatief weinig en ligt fijn op de weg. Bovendien gaat de versnellingspook zonder noemenswaardige haperingen door verzetten.

Hebt u spierballen?

Maar als er een reden is om een dikke MPV te kopen, dan is het wel om wat je met zo"n auto kunt doen. Een MPV is namelijk bij uitstek geschikt voor het transport van grote en kleine spullen en dito mensen. Bovendien kun je in theorie gemakkelijk de auto aanpassen.
In standaardopstelling is de Previa Linea Sol geschikt voor het vervoer van zes personen en de weekendbagage van hooguit drie van hen. Daarvoor plaatst Toyota zes losse stoelen in het interieur, met een onderlinge afstand die zo riant is, dat je nooit klem zit. Zelfs helemaal achterin heb je nog genoeg ruimte voor je benen en boven het hoofd van een gemiddelde persoon is ook nog lucht. Stoelen trouwens die van heel behoorlijke kwaliteit zijn. Ze zijn stevig, maar niet te hard, hebben lekker lange leuningen en als je steunt op een van de armleuningen blijf je altijd op je plek zitten. De bestuurder kan als enige de stoel ook in hoogte verstellen. De andere vijf kunnen alleen de leuning verstellen.
Maar pas op voor de dag dat je niet alle zitplaatsen nodig hebt, maar juist veel bagageruimte. Want dan moeten de stoelen eruit en daar heb je spierballen voor nodig. En grote ook. Want allemachtig, wat zijn die dingen zwaar. En een vervelende eigenschap van deze autostoelen is dat ze waardeloos vast te pakken zijn. Helemaal chagrijnig word je als de Previa opnieuw gaat inrichten en de stoelen terugzet. Als je die lompe dingen zonder schade aan de rest van de auto binnen hebt gekregen, kun je er een stief kwartiertje voor uittrekken om ze weer in hun verankeringen vast te krijgen. Om de een of andere reden moet dat met geweld gebeuren, anders happen de happertjes onder de stoelen niet in de gaten in de vloer. Ongezellig willen we de Previa niet noemen. Maar we ontkomen toch niet aan de indruk dat het wat steriel is allemaal. Jawel, Toyota heeft erg zijn best gedaan om een interieur te ontwerpen dat anders is dan anders. Daarin zijn ze ook geslaagd, maar de poging om met wat hout op het stuur en middenconsole echt sfeer te maken is wat ons betreft mislukt. Met de lijst van standaardvoorzieningen is niet veel mis in deze meest luxe Linea Sol: a.b. op de centrale vergrendeling, hoogteverstelling op stuur en stoel, mistlampen, automatisch geregelde airco, eenvoudige boordcomputer, lichtmetalen velgen en de sonar waar we het eerder over hadden. Helaas levert Toyota geen afdekking voor de bagageruimte. Over die automatische airco moeten we het met u nog even hebben. De airco krijgt de auto namelijk op een redelijke warme dag niet goed koel.
Afgezien van de airco en het steriele interieur heeft de Toyota Previa een positieve indruk op ons gemaakt. Een aanrader.

Signalement

Merk Toyota
Model Previa 2.0 D4-D Linea Sol
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 40.890

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.995 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 116 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.750 mm / 1.790 mm / 1.780 mm
Wielbasis 2.900 mm
Massa leeg 1.645 kg
Laadvermogen 805 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 600 kg
Banden215/60R16Prijzen
Topsnelheid 175 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,3 s (fabrieksopgave: 13,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,8 s / 12,8 s
Brandstofverbruik 7,2 l/100km