Toyota Previa
Gewoon: multifunctioneel
De nieuwe Previa is vanaf begin juni bij de Toyota-dealers in de showroom te bewonderen. Hoewel de huidige, ruim tien jaar oude versie niet meer in de prijslijst werd genoemd, was hij nog wel degelijk leverbaar. Wie Toyota's ruimtewagen per se wilde hebben, kon hem voor een dikke tachtigduizend gulden bij de dealer bestellen. De laatste jaren waren er nog slecht een handjevol mensen die voor de Previa kozen. Er waren immers genoeg goedkopere alternatieven.
Geen wonder dat we bij de lancering van de nieuwe Previa 't meest nieuwsgierig waren naar zijn prijs, want daarmee valt of staat ook van deze nieuweling de verkoopbaarheid. Op het eerste gezicht zit de Previa wat de kosten betreft op een goede uitgangspositie. Er zijn drie versies, alle voorzien van de nieuwe 2,4-liter 16-kleps VVT-i benzinemotor. De goedkoopste is de Linea Terra: f 66.400. Hij is standaard uitgerust met banken op de tweede en derde zitrij. Deze hebben geen armsteunen, zijn over een lengte van 30 cm (rij 2) en 82,5 cm (rij 3) verschuifbaar en asymmetrisch (60/40) neerklapbaar. De tweede zitrij kan compleet horizontaal worden versteld en de derde zitrij kan worden opgeklapt om de bagageruimte snel te vergroten. De lengte van de laadvloer varieert daarbij tussen 695 en 995 mm.
Toyota noemt de Previa met dit interieur een 8-persoonsuitvoering, maar daarbij moeten we toch wel een kanttekening plaatsen. De beide banken hebben inderdaad ruimte voor drie personen, maar zijn slechts voorzien van heupgordels voor de middelste zitplaatsen, terwijl ook de middelste hoofdsteun ontbreken. Wij vroegen tijdens de persconferentie aan de verantwoordelijke ontwikkelingsingenieur Okuda, waarom de driepuntsgordels voor plaats drie en zeven ontbraken, maar hij had daarop geen antwoord.
We zijn natuurlijk zelf even op deze banken gekropen, om te zien hoeveel beenruimte de achtzits Previa biedt en merkten dat dat dankzij de behoorlijke verschuifbaarheid dik voor mekaar is. Met de achterste bank in de uiterste positie, passen er altijd nog twee behoorlijke koffers en wat kleinere tassen onder het afdekzeil.
Verhuizen
De Linea Luna is de 7-persoonsversie van de Previa en kost f 68.900. Hij heeft net als de Terra twee airbags, ABS en elektronische remkrachtbegrenzing, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, centrale vergrendeling met afstandbediening en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Belangrijkste extra in de Linea Luna is de airconditioning, terwijl het interieur is ingericht met op de tweede rij een bank die bestaat uit drie aparte stoelen, die alle uitneembaar, opklapbaar en verschuifbaar zijn. Ze zijn precies 't zelfde, zodat je je niet kunt vergissen als je ze hebt uitgenomen en weer terugzet. De derde zitrij bestaat uit twee van deze stoelen. Ze zijn alle voorzien van hoofdsteunen.
De meest luxueuze uitvoering is de Linea Sol, die voor f 74.900 de showroom verlaat. Hij heeft vóór en achter gescheiden airconditioning, cruise control, bredere banden op aluminium 16 '-velgen, dakrails en donker getint glas achter. Voor de ruimtelijke ordening zijn zes captain seats gebruikt, die ook verschuifbaar, opklapbaar en uitneembaar zijn.
U snapt al dat als je alleen de voorstoelen laat staan er een enorme vlakke vloer ontstaat waarop je een half huis kunt verschepen. De maximum inhoud van de bagageruimte meet dan niet minder dan 2927 liter.
Diesel op komst
De oude Previa was bij zijn introductie in het begin van de jaren '90 een moderne auto, die een jaar of zes mee had gemoeten. Maar de geplande aflossing in 1996 bleef uit. Toyota had intussen een kleinere MPV uitgebracht, de Picnic, die meer geschikt was voor markten als de onze, waar (parkeer)ruimte nu eenmaal zijn beperkingen heeft. En in Amerika bouwt men op de bodemplaat van de Camry een grote minivan, de Sienna. Toch hebben de Japanners ervoor gekozen om voor de eigen markt, Europa, Australië en delen van Azië een compleet nieuwe grote ruimtewagen te ontwikkelen, dus een nieuw ontwerp op een eigen bodemplaat en met een nieuwe motor.
Die zal overigens niet exclusief voor de Previa beschikbaar blijven, want hij zal binnenkort ook in 'een nieuwe sedan' worden toegepast. Welke wilde de heer Okuda nog niet prijsgeven. Wel meldde hij dat begin volgend jaar een diesel voor de Previa beschikbaar komt. Het zal een variant zijn van de 2-liter D-4D, die wat meer pk's zal moeten leveren dan de 115 pk die hij in de Avensis heeft.
De nieuwe 2,4-liter benzinemotor levert 156 pk. Dat is niet echt overbemeten voor de 1500-1575 kg zware ruimtewagen, maar tijdens onze eerste testritten door de Franse Alpen hadden we ook niet het gevoel dat we vermogen te kort kwamen. Als hij volbeladen is, zal dat misschien wel het geval zijn. Wij hebben in ieder geval op een vlotte en aangename manier onze bestemming kunnen bereiken. Sturen, schakelen, koppelen en remmen: dat gaat allemaal zoals je van zo'n grote Japanse auto mag verwachten.
De 4,75 m lange Previa gedraagt zich echt keurig, is in bochten niet overmatig eigenwijs en vertoont alleen bij hogere snelheden een licht onderstuurd karakter. Binnenin is het niet stil en niet lawaaiig, op het comfort hebben we ook al geen ander commentaar dan dat alles normaal is. Gewoon zoals het hoort en zoals mensen die een grote ruimtewagen kopen waarschijnlijk ook verwachten. Geen gekke dingen en lekker toeren met de kids of met een stel vrienden. En wie vaak veel dingen moet versjouwen kan met de Previa ook alle kanten op. De nieuwe Toyota Multi Purpose Vehicle kan dan ook aan zijn carrière beginnen met de kwalificatie 'gewoon goed en gewoon veelzijdig', verpakt in een fraai en herkenbaar jasje.
Lees ook

Ford Ka 1.3 70pk Style (2002)

Toyota Previa 2.0 D4-D Linea Sol (2001)

Toyota Previa 2.0 D4-D

Toyota Previa 2.4 16v VVT-i Linea Luna (2000)

Mitsubishi Colt is terug: goed voorbeeld doet goed volgen
