Toyota Corolla 1.4 D4-D Linea Terra (2007)
Uitvoering | Corolla 1.4 D4-D Linea Terra |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
16 maanden met deze tweedehands..
Ik zocht vorig jaar een auto die me niet in de steek zou laten.
Ik was het beu om telkens een nieuwe auto te kopen en die na enkele jaren weer in te ruilen. Ik kan ongeveer één jaar gelukkig zijn met een auto en nadien heb ik het wel gezien of bekeken.
Dus dacht ik minder aan afschrijving te betalen voor een tweedehands.
Nog een reden voor deze keuze was dat een nieuwe auto in het gamma van Toyota me niet zo beviel. En ik wou echt wel terug naar Toyota, een oude liefde van me. Geen enkel model in 2014 droeg mijn voorkeur weg. Een Verso-S vond ik bv slecht ontworpen en niet mooi.
Een nieuwe Corolla met koffer net iets te groot en log naar mijn zin.
Een Yaris dan weer iets te klein en eigenlijk ook niet echt mooi qua neus.
Ik had goede ervaringen met Toyota vele jaren geleden. Ik herinnerde me dit merk als een no-nonsense auto die je nooit in de steek laat en zelfs op redelijk hoge kilometerstand nog altijd goedkoop is in onderhoud en herstellingen (gewoon omdat er bijna niks aan te herstellen is).
Deze Corolla kocht ik tweedehands bij een merkverdeler op 100.400 km. Ik kreeg er 2 jaar complete garantie bij omdat het net een actiedag was.
Na aflevering vroeg ik nog een paar dingen bij te werken : de veiligheidsgordel aan bestuurderszijde rolde niet meer op. Die werd uitgebreid gesmeerd met één of andere spray.
Een rammelgeluidje was hoorbaar en daarop werd door de garage een ring vervangen die aan het luchtfilterhuis zit. Dat loste het probleempje op.
Toen ik voor vakantie vertrok, brandde ineens het lichtje van de alternator. De garage plaatste op een uurtje of 2 tijds een ruilalternator. Dit gebeurde bij 106.000 km. De 3 eerder genoemde problemen werden onder garantie opgelost. De onderhoudshistoriek van de garage toont geen defecten, behalve 1 keer een lampje.
Een groot onderhoud kostte me eerder dit jaar 300 euro.
Daarin was inbegrepen de oliewissel + filter, luchtfilter, brandstoffilter,pollenfilter.
Wat er nog zit aan te komen :
- Nieuwe voorbanden (achterbanden werden reeds vernieuwd bij aflevering wegens te ongelijk en niet ok voor keuring)
- Er zit nog altijd de eerste batterij in deze auto, denk ik. Die komt ook wel eens aan de beurt één van de volgende winters.
- Airco onderhoud nog niet gebeurd sinds ik de auto bezit
Groot onderhoud zou maar één keer om de vier jaren moeten gebeuren. Daar zijn we even gerust mee.
Remmen werden nog vernieuwd bij aflevering dus daar kan ik ook nog even mee verder.
Na bijna anderhalf jaar ben ik tevreden over mijn aankoop.
De auto verbruikt rond de 5 liter gemiddeld, wat ik zeer aanvaardbaar vind.
Het instapcomfort is goed, ook achteraan.
Ik had specifiek gezocht naar een auto met een goede instap achteraan.
Op lange ritten zit ik er comfortabel in. Er zijn nagenoeg geen bijgeluiden.
Ik geniet van het mooie interieur in deze auto, maar de moderne automatische verwarming vind ik maar niets.
Ik zou liever teruggaan naar de tijd van de gewone knoppen waar je tussen koud en warm regelt.
Ook de kleine koffer vind ik wel eens jammer maar meestal voldoet die wel.
Ik hoop dat de degelijkheid van deze Toyota met me meereist. Bij Fiat waren er vanaf 50.000 km altijd wel problemen, behalve bij de Doblo. Ik reed eerder met een Marea Weekend, Doblo, Ducato 2.8 JTD, Stilo Multiwagon en laatst ook nog met een Seat Ibiza 1.2 diesel als lease-auto.
Vergeleken met die luttele 70 pk van de Ibiza is de Corolla prettiger te berijden met zijn 90 pk.
Ook het comfort en de geluiddemping is merkbaar beter.
Ik kijk wel al eens schalks naar een andere auto of naar aanbiedingen van nieuwe auto's, maar ik ga deze zeker nog enkele jaren houden. Althans : ik hoop dat me dat lukt.
Een buur van me heeft een Corolla van een paar jaartjes ouder en die had er zijn eerste 200.000 geen problemen mee gehad. Nu staat zijn auto op 260.000 km en de laatste 60.000 heeft hij al wel een paar duizend euro kosten gemaakt om zijn ding rijdend te houden.
Dat ikzelf deze auto zou gaan rijden tot aan 300.000 km is een droom die ik niet ga kunnen waarmaken.. Ik rij niet genoeg kilometers daarvoor.
Update 28/11/2015 123.000 km
Die paar winters dat ik er al mee gedaan heb, begint de auto precies iets meer te verbruiken beneden de 8 graden of zo. Heel duidelijk als je de boordcomputer volgt. De olie wordt ook al wat ouder weer.. ZO slecht doe ik het nog niet qua verbruik, maar er zijn er hier betere, zo te zien.
De auto is aan het einde van zijn 2 jaar garantie bij tweedehands aankoop.
Iets meer rijgeluid nu bij rijden op autosnelweg maar dat kan net zo goed aan de dunnere bandjes en het koudere rubber ervan liggen. (edit : opgelost na plaatsen nieuwe banden - auto stuurt ook weer beter / minder stroef).
Kosten en problemen :
105.000 km : alternator vervangen in garantie
105.000 km : gordels gesmeerd omdat ze niet terugrollen, ring vervangen aan luchtfilterhuis (verduurd / rammelgeluiden)
108.700 km : onderhoud (groot) : motorolie, oliefilter, brandstoffilter, luchtfilter, pollenfilter, dieselreiniger : 275 euro
123.000 km : batterijtje sleutel (2.5 euro)
Technische controle : afgekeurd wegens 2 remlichten stuk. In de garage opgelost voor 18 euro.
Ruitenwissers voor en achter : 50 euro
125.000 Nieuwe (zomer)banden vooraan :
Goodyear efficient grip performance (x2) : 166.28 euro
125.384 Onderhoud olie + filter. Remmen nakijken wegens gepiep bij het rijden. Oplossing geprobeerd : remblokken schuiner gemonteerd. Wiel loopt een beetje aan maar de remmen zitten niet vast. 165.46 euro
PRIVATE LEASE Toyota Corolla

Toyota Corolla 1.6 VVT-I SOL Anniversary, Airco, Navi, Cruise
- 2006

Toyota Corolla 1.4 VVT-i Anniversary. Org NL Dealer onderhouden!!
- 2006

Toyota Corolla 1.6 VVT-I Anniversary | Cruise Control, Spoiler, Lichtmetalen velgen, Climate Control, Nieuw geleverd!