Subaru XV 2.0i Luxury (2012)

autoreview

Subaru XV 2.0i Luxury (2012)

Signalement

UitvoeringXV 2.0i Luxury
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012
KM-stand laatst26.500 km
Lezerswaardering: 88%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste ervaringen

  • 3.500 km

Veiligheid en betrouwbaarheid zijn het belangrijkst. Maximale aanschafprijs van ongeveer 30.000 euro, waarbij de auto niet te zwaar of onzuinig moet zijn ivm. maandelijkse kosten. Doel is om er minimaal zeven jaar in te rijden, dus afschrijving maak ik me minder zorgen om (onderhoudskosten wel, vandaar dat betrouwbaarheid belangrijk is). Daarnaast zijn comfort en rijplezier natuurlijk een factor.

Ten eerste de veiligheid. De XV scoort 5 sterren in EuroNCAP en haalt daarbij de hoogste score ooit (90%) voor kinderen achterin. Aangezien ik er daar twee van heb is dit op zichzelf al een sterk argument. Daarnaast heeft de auto permanente vierwielaandrijving. Dat is toch nog een extra stapje bovenop functies als ABS, ESC, TRC, e.d. dat andere auto's ook bieden.

Ik heb de betrouwbaarheidsstatistieken van organisaties als TUV en Dekra bekeken voor diverse merken en soorten auto's, voornamelijk in de laatste jaren. Toyota en Subaru scoren daar zeer goed (evenals een handvol andere merken). Een veelgehoorde uitspraak is dat slechte auto's niet meer worden gemaakt. Het klopt dat auto's van alle merken steeds beter worden, maar er is nog wel een significant verschil tussen merken te ontdekken als je de (publieke) data erbij pakt. Wederom een sterk argument voor Subaru.

Wat betreft comfort: Luxury, de basisversie (in Nederland dan) van de XV komt met dual-zone climate control, achteruitrijcamera, licht-/regensensor, ruitenwisserontdooier, alles elektrisch (ramen/spiegels), cruise control, bluetooth integratie, privacy glas, veel functies te bedienen via het stuurwiel, stoelverwarming, etc. Daarnaast is de motor behoorlijk stil (en als je expres veel toeren maakt krijg je de boxer te horen). Door die laaggemonteerde boxer motor gaat de auto heerlijk door de bocht. Wederom sterke argumenten.

Het enige potentiele minpunt is de ruimte. De passagiersruimte is groot genoeg voor volwassenen achterin, maar de bagageruimte is op papier eigenlijk te klein voor een gezin. Bij een testrit bleek echter dat twee forse vliegtuigkoffers en een kinderbedje erin konden zonder het zicht naar achteren te blokkeren. Dus tja, groot of klein, voor mij is het dus groot genoeg.

Het dashboard bestaat uit zacht plastic, niet van dat krassende spul uit mijn vorige Toyota's en de middenconsole heeft zelfs harder materiaal met een lichte nerfstructuur. Ziet er zeer verzorgd uit. Ook handig is de te openen middenarmsteun met daarin AUX, USB en 12V aansluitingen. Bluetooth werkte zonder gedoe en de telefoon-, audio- en cruise control-bediening aan het met leer beklede stuur (ook op de versnellingspookknop) maakt het compleet. Zaken die bij Toyota doorgaans alleen in de absolute topmodellen zijn te vinden en waar je bij andere merken uberhaupt behoorlijk voor moet bijleggen.

Dan de kosten. Ik twijfelde over een Ford Focus ivm. de lagere verbruikskosten op papier (6 ipv. 7 l/100km). Echter, als je naar de verbruikscijfers kijkt van de 1.6 EcoBoost 150pk bezitters in de verbruiksmonitor op deze site, dan zie je dat de meeste minder zuinig rijden dan de >1:13 die ik er nu meteen al mee haal. Als je een standaard Focus zo wilt uitrusten als de eenvoudigste XV, dan moet je een Titanium nemen en er nog wat zaken bijkopen (privacy glas, achteruitrijcamera, e.d.) Uiteindelijk zijn ze dan even duur, zowel in aanschaf als verbruikskosten. Oftewel, voor het geld maakt het niet echt uit.

Wat het rijplezier betreft: ik geniet ervan om in deze auto te rijden. Nou is het zo dat ik niet een lange ervaring heb met allerlei legendarische auto's of uberhaupt een hele ervaren rijder ben, maar ik word na zes weken nog steeds blij als ik naar mijn auto loop.

Vooral te merken is dat de auto als een blok op de weg ligt. Hij helt veel minder over dan andere auto's die echter een stuk minder bodemvrijheid hebben. Je kunt met behoorlijke snelheid over een klaverblad en als je bij het uitkomen van de bocht even flink optrekt zonder meteen op te schakelen dan voel je een aardige duw met een heerlijk geluid van de boxermotor. Ik moet me steeds inhouden aan het begin van de invoegstrook als ik 'sochtends de snelweg op ga, maar ik ben bang dat de motor dan nog niet warm genoeg is een paar kilometer van huis.

Na vier maanden: op vakantie geweest

  • 10.500 km

Inmiddels zijn we de 10.000km gepasseerd en zijn er geen problemen geweest. Er moet wel ongeveer een liter olie per 6.000km in, wat ik vrij veel vind (maar voor een nieuwe 2-liter boxer is het misschien zo vreemd niet).

Ik hoop in ieder geval dat het verbruik op termijn dusdanig afneemt dat het gewoon bij het reguliere onderhoud (om de 15.000km) kan worden vervangen en dat ik niet tussentijds hoef bij te vullen. Dat zal wellicht nog even duren.

Het verbruik neemt nog steeds af, de laatste vier tankbeurten (los van de vakantie, daar kom ik nog op) is het zelfs >1:14 geworden. Ik rijd daarmee denk ik vrij gemiddeld, doorgaans zo'n 110 op de snelweg (waar 120 of 130 mag worden gereden rijd ik doorgaans 120-125).

In mijn verbruiksgrafiek op deze site zijn in de dalende lijn twee uitschieters te zien. Dit betreft stukken Autobahn in Duitsland. Bij de eerste reed ik 140 op cruise control en steeg het verbruik naar 1:12. Bij de tweede was het 130 op cruise control en kwam het verbruik op 1:13. Wat mij betreft is dat allebei zeer acceptabel.

Een andere test was het op vakantie gaan met het hele gezin zelf: mijn kinderen van 1 en 3 zitten allebei in een groep 2 (9-18kg) stoeltje waardoor er op de achterbank geen plaats is voor bagage (sowieso wil ik daar niets neerzetten ivm. veiligheid). Achterin hebben we twee harde vliegtuigkoffers (allebei ruim 100l) op elkaar gestapeld met daarachter een opgeklapt babybedje. Hiernaast konden nog twee pakken luiers, een opgeklapte buggy en een tas boodschappen staan. Dit alles in ruil voor een klein beetje minder zicht naar achteren.

Op het moment neemt mijn tevredenheid nog steeds toe: de vakantietest is geslaagd en het verbruik neemt nog steeds af. Op naar de eerste onderhoudsbeurt (15.000).

Eerste winter

  • 26.500 km

Een paar dagen geleden vierde de auto zijn eerste verjaardag en de teller staat net boven de 26.500km. Er is gisteren een liter olie ingegaan, voor het eerst sinds de 15.000km beurt van september vorig jaar, dus het olieverbruik neemt al af. We zullen zien of hij het al gaat redden tot aan de 45.000km na de 30.000km beurt binnenkort.

De afgelopen periode heb ik de auto gebruikt in winterse omstandigheden. De sneeuw is dit jaar wat minder dan de afgelopen jaren, maar er zijn wel wat weken geweest met een flink pak en lage temperaturen. Twee dingen zijn me daarbij opgevallen, die ik hieronder zal beschrijven.

Ten eerste, Subaru levert bij de XV standaard Yokohama Geolandar G95 banden. Dat zijn zogenaamde all-season banden met een M+S markering. In het verleden heb ik in de winter zowel met zomer- als winterbanden gereden en ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Aangezien de XV natuurlijk vierwielaandrijving heeft, wilde ik eerst eens ervaren hoe deze banden zich zouden gedragen voordat ik besloot om wel of niet te investeren in een set winterbanden. De conclusie is zeer positief: eigenlijk rijdt deze auto, ook in verse sneeuw, beter dan mijn vorige auto op winterbanden! Ongetwijfeld draagt de vierwielaandrijving hier flink aan bij.

Ten tweede, als de temperatuur daalt tot rond de 0 graden of lager, dan stijgt het gemiddelde verbruik van 1:14+ naar ongeveer 1:12,5. Scheelt dus 10-15%, maar dat lijkt me niet zo schokkend. De trend is wel duidelijk te zien in mijn verbruiksgrafiek op deze site: die maakt een sprong omhoog begin december vorig jaar. Het gemiddelde verbruik in het eerste jaar komt daarmee op 1:13,5 en daar ben ik best tevreden mee.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (16)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.