Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95pk Greentech Drive (2017)

Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95pk Greentech Drive (2017)

UitvoeringRapid Spaceback 1.0 TSI 95pk Greentech Drive
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Skoda Rapid Spaceback 2017 1,0 TSI

• 650 km

Begin oktober heb mijn nieuwe leaseauto mogen ontvangen: de Skoda Rapid Spaceback Drive 2017, 1.0 TSI met 95 pk, handgeschakelde 5bak, in Race Blue.
In deze review ga ik voor jullie bijhouden wat mijn bevindingen zijn. Juist omdat ik zelf weinig echt behulpbare reviews over de Rapid Spaceback heb gelezen en deze auto wat meer aandacht verdient.

Vorige auto's:
Ik ben zelf erg gesteld geweest op de Mazda 323 van mijn ouders (zal wel nostalgie zijn) en ook een Audi A3 bevalt me zeer, met het oog op afwerking en formaat.
In het verleden heb ik een jaar mogen tuffen in een Clio hatchback, draak van een auto, niet vooruit te branden en zeer matige afwerking (dit was dan ook een pool-auto).
Hiervoor heb ik 3 maanden als voorloper een Focus Wagon gereden, 1.6 diesel. Grote relaxte diesel. Verder een hele complete uitvoering: leer, navigatie, automatisch inparkeren, de hele rataplan. Lekkere auto, maar voor een gozer van mijn leeftijd (27) wat te burgerlijk en te groot. Wel nog met 14% bijtelling, dus lekker voordelig! Helaas liep het leasecontract van deze auto af en kon deze niet verlengd worden.
Toch ook wel leuk: mag ik een gloednieuwe auto uitkiezen!

Keuzes, keuzes:
De nieuw te bestellen auto moest aan een aantal criteria voldoen:
- Hatchback & vijfdeurs: deze variant biedt je een hoop meer ruimte zonder dat je een burgerlijke station moet gaan rijden op je 27ste. Een coupé/sedan vind ik persoonlijk niet mooi.
- Vlot, sportief uiterlijk, toch comfortabel, 30,000 km/jaar minimaal;
- Navigatie, telefoon, parkeerhulp;
- Veel auto voor een acceptabele prijs.
De 2 belangrijkste beperkingen zijn vanuit het bedrijf:
- B-segment
- Beperking op leasebudget (want: B-segment).
De zoektocht begon dus om een zo compleet mogelijke, ruime en leuk uitziende auto samen te stellen, voor een degelijk netto leasebedrag en dat (randje) B-segment.

Kandidaten:
Ik heb gekeken naar een Hyundai i20, maar met de opties die ik wilde was dit niet haalbaar binnen budget, ook de afwerking en materialen vond ik niet heel top in vergelijking met de Fabia/Rapid/Ibiza. Mazda 2: hele mooie complete auto, maar aan de kleine kant, vooral de beenruimte achterin en de kofferbak. VW Polo: o zo degelijk, maar o zo saai.
De grootste concurrenten waren de Skoda Fabia en de nieuwe Seat Ibiza.
De Fabia vind ik in 5deurs geen mooie auto, de combi speekt me totaal niet aan.
De Ibiza FR was een mooie optie geweest, maar als je deze vergelijkt met de ruimte en het prijsverschil ten opzichte van de Rapid Spaceback, dan wint die laatste dit in mijn optiek (behalve de mooie 8" navi op de nieuwe Ibiza).

Het mooie van de Rapid is dat deze tussen het B en C segment invalt. Dus voor de prijs en categorisering van een B-segmenter rij je een auto die qua formaat bij een Golf in de buurt komt.

Exterieur:
Racing Blue Metallic, Style pakket en 17" Savio velgen maken deze auto van een saai verschijnsel tot een echte eyecatcher. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.
De kleur in combinatie met het zwarte panorama dak, de verlengde glazen achterklep, getinte ramen en de 17" Savio velgen vind ik fenomenaal. Het felle metallic Racing Blue maakt dat het zwart en donkergrijs van de 17" Savio velgen heel stoer afsteken. Zie foto's. Later meer over velgen en vering, want daar lees ik heel veel kritiek over.

Ik snap de kritiek over het saaie uiterlijk van de Rapid zeker. Alle andere versies behalve de Drive zou ik ook nooit gaan rijden. Maar de Drive i.c.m. het Style pakket verandert de auto totaal van uiterlijk.

Interieur:
Ja, VAG/Skoda. Punt.
Maar alles zit wel goed in elkaar en op de juiste plek. De materialen zijn niet premium, maar de afwerking is van een zo hoog niveau dat het allemaal prima in elkaar zit. Geen rammeltje te bekennen. De materialen zijn hard plastic, maar mijn handen blijven op het leren stuurwiel en niet op het dashboard.
De Drive stoelen zitten heerlijk en geven voldoende comfort op langere ritten en steun als je wat sportiever wil gaan rijden. Persoonlijk vind ik de ruitvormige stiksels heel tof.
De navigatie/multimedia is wat je ervan mag verwachten: vlot, accuraat en compleet. Niet teveel poespas. Telefoonverbinding is heel erg goed, heb meermaals complimenten gekregen over de geluidskwaliteit, zeker t.o.v. de Focus Wagon).
Het 3 cilinder roffeltje is aanwezig ja, maar het stoort niet. In vergelijking met een Ibiza FR is het rij- en motor geluid vergelijkbaar. In vergelijking met de Focus is het ietsje meer.
Ik heb niet gekozen voor het Tech pakket (o.a. stoelverwarming, climate control en dimbare binnenspiegel), omdat ik van deze items alleen waarde zou hechten aan de dimbare spiegel.
De ruimte op de achterbank is in vergelijking met een Ibiza een wereld van verschil. En de kofferbak is ruim genoeg op de MTB in kwijt te kunnen. Prima!

Rijeigenschappen
0-1000 km
Het schijnt dat de 17" velgen het comfort niet ten goede zouden komen, omdat de auto in de basis al hard is afgeveerd. Dit op basis van reviews van modellen van voor de facelift.
Ik heb 2 testriten gemaakt: één uur in een Rapid met 17" en een half uurtje gereden met de 16". Inderdaad, hij is stevig afgeveerd, maar de grootte van de velgen/wielen heeft daar mijns inziens minimaal invloed op (empirisch onderzoek for-the-win).
De "nieuwe" 1.0 TSI benzine motor (95 paardjes) biedt ruim voldoende trekkracht voor een auto van dit formaat. Mee gereden in de oude Ibiza FR. Ook is de 5e versnelling lekker lang zodat je op snelheid (130km/u) toch rust ervaart in de auto. Ik heb nog lang getwijfeld om de 110 pk 6-bak te rijden, maar op aanraden van de adviseurs van Skoda Rijnwoud te Rotterdam en het prijsverschil heb ik dit niet gedaan. Ander puntje is dat ik graag net te hard rijd, wat met de 95pk minder snel gebeurt.
De besturing is redelijk afstandelijk te noemen, vergelijk het maar gewoon met een VW polo. Niet storend, maar ook niet super sportief. Gewoon prima in orde!
Nog een dingetje: die 55 liter brandstoftank is stiekem toch wel lekker.
Verbruik ga ik proberen bij te houden.

Voorlopige conclusie:
Het ziet er top uit, het rijdt top, voldoende vlot, ruim in de opties, en dat voor een zeer schappelijke prijs.

Tot zover!
Ik houd jullie op de hoogte over de toekomstige kilometers met deze wagen.

4.500 km, ingereden

Een update!
4500 km, gemiddeld verbruik 6.3 l/100km, bijna 1:16.
De auto voelt sinds kort wat losser, niet meer zo stijf en stram in de vering, tevens is het motortje ook een stuk soepeler gaan lopen.
Veel woon/werkverkeer gereden (lees files). Dat gaat in de auto heel soepel, schakelt makkelijk en direct, gas response is keurig.
De remmen zijn wel wat te klein naar mijn gevoel (maarja, wie ben ik?), de mogelijkheid om wat steviger en meer gestaag af te remmen zou welkom zijn. Je merkt dat er soms vrij weinig gebeurd, tot je het pedaal echt intrapt, waarna de wagen direct en veel aangrijpt.

Eind oktober met een volle auto (5 volwassen gasten) naar Parijs getuft om een Rugby wedstrijd te kijken, de auto rijdt heel soepel 150 km/u op de cruisecontrol, brandstofverbruik stijgt dan wel naar 7-7,5 l/100km. Stoelen zitten zeer comfortabel.
Tip: pas op bij Lille/Kortrijk, die flits vol op je kanus verblindt je hevig en je krijgt ook nog een betaalverzoek in de mail..
Gelukkig staat de Rapid mooi op elke foto!
De mannen achterin hadden niets te klagen, het is van binnen zo'n ruime auto, niet normaal, heerlijk!
Maatje van mij rijdt de nieuwe Renault Megane (5d), die heeft beduidend minder interieurruimte dan ik.
Ook het verplichte rondje Intratuin om te bloembakken te verversen leverde geen probleem op, alles past keurig in de kofferbak. Ik heb overigens de rubberen kofferbakmat gekocht voor EUR 30, echt een aanrader! Scheelt een hoop ergernis met schoonmaken.

Ik dacht dat ik me zou ergeren aan het start/stop systeem, dat van de oude Ford Focus reageerde niet zoals het hoorde: motor bleef aan als hij uit kon enging niet aan als hij wel aan moest. Bij de Skoda (VAG) is het zo goed ingeregeld dat het heel natuurlijk en correct werkt. Het valt bijna niet op, erg netjes.

Het enige waar ik van baal is het ontbreken van flitspalen (flitsinformatie) op de Amundsen navigatie. Zit nu nog steeds met flitsmeister op m'n schoot. Overigens is het updaten van de verkeersinformatie prima in orde!

Verder geen noemenswaardigheden, nog steeds trots op de auto. De kleurstelling en afwerking blijft heel netjes!
Tot de volgende update.

29,000 km, gepland onderhoud

Na 25.000 km begint Athlon me te pesten dat de Rapid een beurt nodig heeft. Volgens het boekje pas bij 30.000 km, dus ik rekte het nog even.

Totdat ik in Den Helder vertrek om terug naar huis te gaan (pakweg 160km) en ik krijg een waarschuwing: oliepeil laag.
OK, eens even kijken wat er achterin ligt, want ik heb bij aflevering specifiek gevraagd om een flesje olie, maar die heb ik dus niet.
Athlon gebeld: ja meneer u kunt alleen, echt alleen, bij Athlon terecht voor dit soort dingen. Dichtbijzijnde Ceter: Lisse (plusminus 90km).
Dus afgesproken dat ik op hun risico de rit naar huis maak. Braaf meld ik mij de volgende ochtend bij Athlon om er een flesje olie in te laten gieten. Plus een flesje op reserve.
Prima goed!

Nu moet ik zeggen, de auto rijdt nog steeds geweldig. Ik ben niet de meest zuinige rijder, de auto trekt als je wilt lekker door en tot 160 is hij super comfortabel (harder is ook niet nodig).
Door mijn nieuwe opdracht op werk reis ik veel en lang, 500 tot 1000 km of tot 12 uur per week in de auto is niet gek.
Nog steeds kom ik uitgerust de auto uit en cruise ik comfortabel over de wegen des lands.

Puntjes van aandacht voor bij de beurt:
- Maxidot display blijft hangen
- Soms wordt de navigatiekaart niet gevonden
- Navigatiekaart is oud!
- Bluetooth verbinding valt weg of connect niet
- Mijn vriendin is nogal fan van de handrem lekker hard aantrekken, die moet afgesteld.
Dus veel softwarematige issues, doordat de auto in de garantieperiode zit krijgt hij een software-update (met kaartupdate), dan hopen we dat alles verholpen is.
Verder absoluut geen issues.

Ohja, verbruik: 1:16 gemiddeld.
Doe ik zuinig en rustig aan dan red ik op een snelweg rit van 160 km zo 1:19.

Lekker karretje!
We tuffen door.