Test: Skoda Rapid Spaceback (2017)

Compleet anders

25 reacties

Video
AutoWeek 20 2017
AutoWeek 20 2017

Je leest het in AutoWeek 20 2017

De Skoda Rapid valt met zijn lengte tussen het B- en C-segment in en met zijn prijs eigenlijk ook. In Nederland is hij alleen nog als Spaceback leverbaar en sinds kort met een nieuwe motor: een 999 cc metende driecilinder met turbo. Uiterlijk en interieur werden eveneens licht bijgepunt. Reden voor een hernieuwde kennismaking met deze bijzondere Tsjech die alles net even anders doet.

Om met dat formaat te beginnen: met zijn lengte van 4,30 meter is de Rapid bijna vijf centimeter langer dan neef Volkswagen Golf, die op zijn beurt een kleine tien centimeter breder is. En ten opzichte van de Fabia, waarmee hij zijn platform deelt? Ook die overtroeft de Rapid, zelfs de Combi. Best een forse auto dus en dat is meteen weer typisch Skoda, dat relatief lange modellen levert. En nu we het toch over centimeters hebben, melden we gelijk maar dat je op de achterbank heel ruim zit in de Rapid. Meer beenruimte dan in een C-klasse en daarnaast voldoende hoofdruimte. Dat de carrosserie smaller is, merk je zodra er drie personen op de achterbank plaatsnemen. Dan wordt het proppen. Toch komt dat in de praktijk niet zo vaak voor. De bagageruimte heeft een inhoud van 415 liter, meer dan die van een Golf.

Maar goed, nu eerst maar eens iets over die facelift. Die bestaat uit een nieuwe voorbumper, andere mistlampen en zwart getinte achterlichten. De koplampen – nu ook als bixenon leverbaar – zijn uitgerust met leddagrijverlichting. In het interieur zien we andere deurpanelen en het instrumentarium, het bedieningspaneel van de klimaatregeling en de ventilatieroosters zijn vernieuwd. Ook is er wifi aan boord en de achterpassagiers beschikken over twee (optionele) usb-laadpunten. Belangrijk nieuws is de komst van de driecilinder 1.0 TSI, die we al kennen uit andere modellen van de Volkswagen Group. In dit geval is die leverbaar met 95 pk of 110 pk, als opvolger van de viercilinder 1.2 TSI.

Voldoende koppel
Wij nemen plaats achter het stuur van een handgeschakelde 95 pk TSI, waarschijnlijk de meest verkochte versie in Nederland. Prima stoel, fijne zitpositie, dat begint al goed. En er moet ook meteen worden gewerkt, want we rijden in de heuvelachtige omgeving van Frankfurt. De kleine driecilinder moet soms flink toeren maken om te klimmen, maar hij heeft niet echt heel veel moeite om de Feldberg te bedwingen. Tijdens het accelereren hoor en voel je goed dat er een oneven aantal zuigers staat te stampen, maar hinderlijk is dat niet. Op constante snelheid is de motor mooi stil en bij 100 km/h staat de naald van de toerenteller nog net niet op 2.200 en bij 130 is dat circa 3.000 toeren. Kun je je de tijd nog herinneren dat je in compacte auto's met een vierbakje al bij 100 km/h boven de 3.000 toeren zat? Het maximale koppel van 160 Nm komt al bij 1.500 tpm vrij, volgens de fabrieksopgave. In de praktijk heeft de turbo echter iets meer tijd nodig om op te spoelen, maar onder de 2.000 tpm is er in elk geval al voldoende trekkracht. In het overwegend vlakke Nederland kun je met deze motor dan ook prima uit de voeten en als je niet van schakelen houdt, is er nog de zeventraps DSG, die overigens niet in combinatie met de 110 pk-motor verkrijgbaar is.

De stuurbekrachtiging werkt snelheidsafhankelijk en past prima bij het karakter van de Spaceback, die toch een allemansvriend is. Vering en demping zijn aan de stevige kant en de 17-inchwielen onder de testauto maken het er qua comfort niet beter op. Standaard staat de Spaceback op 16-inch lichtmetaal en dat is eigenlijk wel oké voor een auto als deze.

Rijke standaarduitrusting
Over standaard gesproken: Skoda levert de Rapid slechts in één uitrustingsvariant en dat is de Drive. En bij het doorpluizen van de specificatielijst zien we dat die heel behoorlijk in de spullen zit. Naast alle gebruikelijke zaken zien we Bluetooth, airconditioning, cruisecontrol, een met leer bekleed, multifunctioneel stuur, de al genoemde wielen, een navigatiesysteem en parkeersensoren in de achterbumper. Op het vlak van actieve veiligheid is de Rapid niet zo rijk bedeeld en het aantal leverbare systemen is beperkt. Opties als rijstrookassistent, actieve cruisecontrol en dodehoekwaarschuwing komen niet in de lijst voor. En dan zijn er uiteraard die typische Skoda-slimmigheden, die het merk aanduidt met 'simply clever'. Zoals de paraplu onder de passagiersstoel, een klemmetje aan de A-stijl waarin je een parkeerkaartje kunt schuiven, een ijskrabber in de tankklep, een omkeerbare mat in de bagageruimte (voor de natte hond bijvoorbeeld) en dergelijke. Het zouden er in totaal twintig moeten zijn.

In het programma van Skoda valt de Rapid Spaceback tussen de Fabia en Octavia in. Hij kost bijna twintig mille en voor dat geld stap je ook al in een Peugeot 2008 of zelfs een Ford Focus, hoewel je dan een uitgeklede versie hebt. En daar komen we dan meteen bij het sterke punt van de Spaceback. Want hij mag dan wel wat anders zijn dan de rest, hij is wel heel compleet. En binnenin ruimer dan menig auto uit het C-segment. Vanuit die optiek heeft Skoda met deze auto best een interessante aanbieding in de showroom staan.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Skoda Rapid
Skoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid SpacebackSkoda Rapid Spaceback

Lezersreacties (25) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.