| Uitvoering | Enyaq 85 210kW Sportline |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 60 km |
| KM-stand laatst | 12.000 km |
Eerste elektrische wagen
En dan stap je plotseling over op elektrisch. Door de policy van mijn bedrijf was dat verplicht, dus na een Renault Grand Scenic, Renault Laguna, Opel Insignia, VW Passat en Skoda Octavia nu een Skoda Enyaq. Ik deel graag mijn overwegingen bij aanschaf en eerste ervaringen. Het leek erop dat de bijtellingregels begin 2026 nadelig zouden veranderen, dus hij moest er nog komen voor 1-1-2026.
De shortlist
Met een ruim assortiment (elektrische) auto's om uit te kiezen was ons eerste besluit om 'hoger te gaan zitten'. Dus de traditionele stations en lagere modellen vielen af. Hoger zitten leek ons voor de instap en de komende 5 jaar lekkerder. Van de hogere modellen wilden we geen Tesla Model 3 (kaal van binnen, en Elon went crazy, ik weet het emotie) en de EV 5 stond nog niet in de showroom (leek me op papier een goede keus, maar vond het model niet echt supermooi. Gekeken naar de EQB (maar vond hem in de showroom tegenvallen, plus levering kon dat jaar alleen nog maar uit voorraadmodellen).
De Ioniq 5 vond ik in de showroom erg ruim van binnen. De bagageruimte echter viel in liters wel mee, maar is erg onlogisch (laag en diep) ingedeeld. we reden proef in de regen, en de gadget dat het beeld van de achteruitkijkspiegel in de klokjes in het dashboard zichtbaar waren resulteerde ineen nerveus bibberbeeld omdat er een druppel aan de camera hing (detail). nadelig vond ik wel dat bij mijn zitpositie (1.92 lang) ik telkens met mijn rechterknie tegen een stuurkolom knobbel aan zat.
Proefrit in een Enyaq dus. En dat beviel top. Praktische ruimte voorin, achterin, kofferbak en van binnen sprak hij me ook aan. Sportline, grote accu, met Maxx pakket en schuifkanteldak: klaar. Het wachten begon. Eind november 2025 was hij er.
Ervaringen na een half jaar en vakantie
Mijn ervaringen na een half jaartje zijn makkelijk samen te vatten: prima keus, en super tevreden mee. De praktijk:
* in de wintermaanden begon ik met de auto te rijden. Met een laadpaal voor mijn deur maakt voor mij de actieradius niet zoveel uit, maar de grote accu is wel erg prettig.
* De app, voorverwarmen en alles wat er bij hoort bevalt prima. Soms duurt het iets langer tot hij verbinding heeft als ik op de bank thuis zit (2 minuten) maar da's niet erg.
* Weerspiegeling van het head-up display bij erg zonnig weer in de voorruit lees ik wel eens: klopt, niet zo storend voor me, maar bij bepaalde hoek kan het wel te zien zijn.
* ik had nu 2x een verbindingsfout bij het laden bij snel-laders. denk dat ik iets niet goed deed in de volgorde (rood lampje bij laadpoort auto). Op vakantie was het bij Shell, maar ik reed m naar een andere paal bij die locatie en boem toen ging het wel. Geen reden voor paniek, en alle andere keren, ook bij Tesla, geweldig soepel.
* laden op vakantie naar Italïe (Toscane): werelds. als je toch een keer stopt voor koffie, combineer dat met een laadstop, en als je dat bij de lunch ook doet, heb je 2x 'getankt' zonder tijdverlies. Relaxed, beviel me uitstekend. Prima laadcurve, en ja, er zijn auto's met een hogere laadpiek (niet perse ook sneller vol van 10-80%) of nog sneller dan deze, maar of ik nu 24 minuten pauzeer of 30 minuten....Dat maakt me niet zoveel uit :-)
* In de bergen en op de 'autobahn': wat een genot! altijd genoeg koppel, topsnelheid niet geprobeerd maar 160 nog steeds stil en comfortabel, indrukwekkend. DCC op Comfort aan, en hij glijdt op lange stukken over de autobahn. Sneller dan ca 130-140 kan dus prima, maar houd er rekening mee dat je tijdwinst gering is: je moet dan sneller/langer laden. met 130/140 kreeg ik een prima reis.
* 365 graden camera heerlijk.
Kortom: wauw. Wil ik weer terug naar benzine: nope, dit bevalt geweldig. ook op lange stukken!