Skoda Enyaq iV 60 132kW Sportline (2022)

Gebruikersreview

Skoda Enyaq iV 60 132kW Sportline (2022) #3

UitvoeringEnyaq iV 60 132kW Sportline
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2026

Een dikke maand verder

Omdat mijn oude Toyota corolla verso van 21 jaar oud toch een beetje uit elkaar begon te vallen vond ik het tijd worden voor een andere auto. In mijn zoektocht keek in eerste instantie weer naar aan Toyota aangezien mijn oude mij nog nooit in de steek heeft gelaten, en ik er nauwelijks kosten aan heb gehad in de 10 jaar dat ik deze heb gereden. Ik liet in eerste instantie mijn oog vallen op een RAV4 plugin hybride, een mooie stoere suv met veel ruimte waar je lekker hoog in zit met de uitmuntende Toyota kwaliteit. Doordat ik gratis kan laden(11KW) op mijn werk kreeg ik van links en rechts toch het advies om eens naar een volledig elektrische te kijken. Na wat wikken en wegen toch gaan kijken wat de markt te bieden heeft. Mijn budget is rond de 30K en omdat ik een zoon met een beperking heb, waardoor ik vaak een grote buggy en een opblaasbare bedtent moet meeslepen is een grote kofferbak wel gewenst. Omdat veel elektrische auto's een futuristisch(lelijk in mijn ogen) ontwerp hebben, en vaak in coupe uitvoeringen komen(te kleine bagageruimte) vielen er veel auto's af waardoor ik al snel op de Skoda Enyaq uitkwam. In Delft, niet te ver van mijn woonplaats Zoetermeer stond een sportline 60 uit 2022 welke gelijk mijn aandacht trok. Een afspraak was zo gemaakt en binnen een paar dagen ging ik een proefrit maken. De eerste indruk was gelijk prima, de stoelen zitten echt lekker en de zithoogte is ongeveer gelijk aan de Toyota die ik eerst had. Het rijcomfort is natuurlijk een wereld van verschil met wat ik gewend ben, en de auto is ook heerlijk stil tijden het rijden, en hij zit boordevol technische snufjes en hulpmiddelen. De keuze was dus snel gemaakt, en een kleine 2 weken later ben ik de trotse eigenaar van een Skoda Enyaq sportline 60 uit 2022.
Nu een dikke 1,5 maand en 1500km verder bevalt de auto prima, de kinderen zijn ook erg blij met de ventilatie en de airco op de achterbank, in de vorige auto smolt je weg als je achterin zat bij warm weer.
Dan is er nog het rijbereik, en daar kan ik kort over zijn; die valt flink tegen. De auto heeft een WLTP van 390Km, nou weet ik dat je dit in de praktijk nooit haalt, maar na het lezen van reviews van andere eigenaren en tests zou dit zo rond de 330 moeten zijn. Met een volle lading(100%) haal ik ongeveer 280, dit betekend dat je zo rond de 250 wel weer aan de paal hangt en dan is het nog niet eens winter. Ook wordt aangeraden om tot 80% te laden, door dit te handhaven lever je natuurlijk ook nog een stuk in. Met de kennis van nu had ik denk ik liever de 80 variant met grotere accu gekocht. Ik rijd doorgaans met het verkeer mee, op de snelweg maximaal 100 met de cruise control, en heb ook geen zware voet tijdens het optrekken waar ik een gecombineerd verbruik van ongeveer 17.5 KW/100Km haal. Nou is het verbruik geen enorm probleem omdat ik om de paar dagen wat bijlaad op mijn werk als er een laadpaal beschikbaar is.
Ik heb deze week eens een snellader van Fastned geprobeerd, mijn accu was nog 37%, ook dat valt tegen, ik had wel wat hoger verwacht dan 62KW/H die werdt bereikt, dit geeft bij voorbaat al laadstress voor de vakantierit naar Frankrijk over 2 weken.
Wordt vervolgd....

De vakantie naar Frankrijk

Net terug van een anderhalve week Bretagne, dus tijd voor een update over hoe de reis is verlopen.

De rit naar ons vakantie adres bedraagt ongeveer 800km, en doordat lange autoritten met onze zoon met zware autisme altijd een uitdaging zijn hebben we besloten het in 2 dagen te rijden, halverwege dus een hotelletje in Amiens geboekt voor zowel de heen als terugreis.
De Enyaq is een comfortabele reisauto, de stoelen zitten lekker, en ook na 2 uur rijden zit je niet te draaien of te zoeken naar een andere zitpositie. Mijn dochter zat achterin al wel vrij snel te klagen dat ze last van haar nek kreeg van het zitten en de hoofdsteunen.
De cruisecontrol heeft wel wat kuren, die herkent op de snelweg random snelheden die er niet zijn, of pakt ze van naast gelegen weggetjes en gaat dan afremmen of juist 130 rijden, hier begon ik me op den duur wel wat aan te irriteren.
De kofferbak bied lekker veel ruimte, maar omdat we een speciale buggy voor een kind van 10 moeten meeslepen die al bijna de halve bagageruimte in beslag neemt was ik genoodzaakt een dakkoffer te installeren om alles mee te krijgen.
De laadstops kun je laten bepalen door de Skoda navigatie, maar ik heb ervoor gekozen ze zelf in te plannen; goedkope laadpalen zoeken net iets van de snelweg vandaan, zo deed ik dat immers ook toen ik nog een benzineauto had, altijd opzoek naar de beste prijs.
Omdat het mijn eerste elektrische rit naar het buitenland was wilde ik niks aan het toeval overlaten; voor de stops zocht ik locaties waar meerdere laad mogelijkheden dicht bij elkaar zaten voor het geval er 1 niet beschikbaar was.

Volgeladen gingen we van huis en de eerste(en enige) stop had ik gepland in Waregem bij een winkelcentrum met ook wat eetgelegenheden. Bij aankomst had ik nog zo’n 23% over, en met een lunch van pak em beet 40 min aan de snellader was de auto weer 100% geladen en gingen we weer verder richting het hotel in Amiens.
Bij het hotel ook genoeg mogelijkheden om te laden, dus de volgende dag weer helemaal opgeladen verder.
Voor deze rit had ik 2 stops gepland waar 1 ook voldoende zou zijn, maar ik wou niet helemaal leeg aankomen omdat we ook nog boodschappen moesten doen, of ergens wat wilden gaan eten.
Echter had ik het eerste deel van de reis vanuit Nederland naar België grotendeels 100 gereden, en mocht ik in Frankrijk op de meeste stukken 130. Met de dakkoffer vind ik het prettig niet harder dan 120 te rijden, en met die combinatie stort je range dus volledig in. 25KW/100(!) was het verbruik, dit was wel even slikken, dit betekend dat ik dus om de 200km echt wel moest laden, even lekker 2,5/3 uur doorstampen zit er dus niet in.
Ik had toen ik mijn eerste laadbestemming bereikte nog 7% over, dit is natuurlijk nog voldoende marge, maar ik zat hem toch wel een beetje te knijpen als je het accupercentage zo snel terug ziet lopen en dan onder de 10% komt, en daarnaast hadden we ook nog een omleiding. Er was natuurlijk ook niet veel aan de hand aangezien ik die stop toch ging maken.

Omdat ik wat verhalen had gelezen van Nederlandse laadpassen die niet de volledige dekking geven in het buitenland was ik gewapend met een heel arsenaal aan laadpassen om niets aan het toeval over te laten; In Nederland gebruik ik de pas van E-flux, en voor het buitenland heb ik de passen van Plugsurfing, Electroverse en Chargemap, en daarnaast nog de apps van Tesla, Lidl en Fastned. Uiteindelijk heb ik enkel de pas van Electroverse gebruikt omdat zij vaak ook het beste tarief boden en deze overal werkte. Ik heb ook veel bij de Lidl en McDonalds geladen omdat deze lage tarieven hanteren. In Frankrijk heb je eigenlijk nooit laadstress omdat er overal voldoende laadpunten zijn.

Omdat we het toch niet zo prettig vonden om met een paar procent accupercentage rond te rijden, had ik op de terugweg voor beide dagen 2 stops ingepland; de eerste wat langer om ergens wat te eten en de auto weer vol te krijgen, en de 2de om even 10 min wat bij te laden om voldoende marge te houden.

Al met al is het allemaal soepel verlopen en hebben we een prima vakantie gehad, alleen kunnen we wel concluderen dat als je 800km op 1 dag wilt rijden, dit eigenlijk niet te doen is, dan moet je een keer of 5 a 6 stoppen, en ben je toch best wat extra tijd voor het laden kwijt terwijl de rit al zo lang duurt. Wij hadden het over 2 dagen verdeeld en reden 2 relatief korte ritten, zo heb je ook minder haast en benut je de tijd voor een broodje ergens, of een bezoek aan de Sephora voor dochterlief.
Is het dan gedoe? Voordat we weggingen was ik daar wel bang voor, als ik mijn verhaal zo teruglees lijkt het ook wel zo, maar dat gevoel hebben we geen moment gehad tijdens de reis en de vakantie, en voor ons is dit 1X per jaar.
Dit is voor ons als gezin ook de eerste keer dat we zo’n lange rit hebben gemaakt, dit durfde we ivm onze zoon niet eerder aan, maar is gelukkig reuze meegevallen. Volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer een soortgelijke afstand overbruggen, weer in 2 keer, en waarschijnlijk ook weer gewoon met de Enyaq.