Skoda Enyaq iV 60 132kW Sportline (2022)

Gebruikersreview

Skoda Enyaq iV 60 132kW Sportline (2022) #3

UitvoeringEnyaq iV 60 132kW Sportline
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2026

Een dikke maand verder

Omdat mijn oude Toyota corolla verso van 21 jaar oud toch een beetje uit elkaar begon te vallen vond ik het tijd worden voor een andere auto. In mijn zoektocht keek in eerste instantie weer naar aan Toyota aangezien mijn oude mij nog nooit in de steek heeft gelaten, en ik er nauwelijks kosten aan heb gehad in de 10 jaar dat ik deze heb gereden. Ik liet in eerste instantie mijn oog vallen op een RAV4 plugin hybride, een mooie stoere suv met veel ruimte waar je lekker hoog in zit met de uitmuntende Toyota kwaliteit. Doordat ik gratis kan laden(11KW) op mijn werk kreeg ik van links en rechts toch het advies om eens naar een volledig elektrische te kijken. Na wat wikken en wegen toch gaan kijken wat de markt te bieden heeft. Mijn budget is rond de 30K en omdat ik een zoon met een beperking heb, waardoor ik vaak een grote buggy en een opblaasbare bedtent moet meeslepen is een grote kofferbak wel gewenst. Omdat veel elektrische auto's een futuristisch(lelijk in mijn ogen) ontwerp hebben, en vaak in coupe uitvoeringen komen(te kleine kofferruimte) vielen er veel auto's af waardoor ik al snel op de Skoda Enyaq uitkwam. In Delft, niet te ver van mijn woonplaats Zoetermeer stond een sportline 60 uit 2022 welke gelijk mijn aandacht trok. Een afspraak was zo gemaakt en binnen een paar dagen ging ik een proefrit maken. De eerste indruk was gelijk prima, de stoelen zitten echt lekker en de zithoogte is ongeveer gelijk aan de Toyota die ik eerst had. Het rijcomfort is natuurlijk een wereld van verschil met wat ik gewend ben, en de auto is ook heerlijk stil tijden het rijden, en hij zit boordevol technische snufjes en hulpmiddelen. De keuze was dus snel gemaakt, en een kleine 2 weken later ben ik de trotse eigenaar van een Skoda Enyaq sportline 60 uit 2022.
Nu een dikke 1,5 maand en 1500km verder bevalt de auto prima, de kinderen zijn ook erg blij met de ventilatie en de airco op de achterbank, in de vorige auto smolt je weg als je achterin zat bij warm weer.
Dan is er nog het rijbereik, en daar kan ik kort over zijn; die valt flink tegen. De auto heeft een WLTP van 390Km, nou weet ik dat je dit in de praktijk nooit haalt, maar na het lezen van reviews van andere eigenaren en tests zou dit zo rond de 330 moeten zijn. Met een volle lading(100%) haal ik ongeveer 280, dit betekend dat je zo rond de 250 wel weer aan de paal hangt en dan is het nog niet eens winter. Ook wordt aangeraden om tot 80% te laden, door dit te handhaven lever je natuurlijk ook nog een stuk in. Ik rijd doorgaans met het verkeer mee, op de snelweg maximaal 100 met de cruise control, en heb ook geen zware voet tijdens het optrekken waar ik een gecombineerd verbruik van ongeveer 17.5 KW/100Km haal. Nou is het verbruik geen enorm probleem omdat ik om de paar dagen wat bijlaad op mijn werk als er een laadpaal beschikbaar is, maar ik heb toch een beetje laadstress voor de vakantierit naar Frankrijk over 2 weken.
Wordt vervolgd....