Saab 900 2.0i Coupé (1996)

Saab 900 2.0i Coupé (1996)

Uitvoering900 2.0i Coupé
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2006

Mijn vorige auto was een Saab 90 van 1985. In vergelijking met deze auto, moet ik zeggen dat ik verrast werd door het comfort van de 900. De stilte in de auto bevalt me enorm, ook op snelheid. Verder maakt natuurlijk ook de airco deel uit van het ’verwengevoel’ (vooral tijdens een reis naar Oostenrijk met buiten 32 graden). De stoelen zijn vergelijkbaar met die van de 90: niet te zacht, niet te stevig, precies goed. Ook voor lange afstanden zeer geschikt. Je wordt in deze auto absoluut niet moe. Hij zoeft geruisloos over de weg, de zitpositie is goed en de betrouwbaarheid is, zeker na ruim 300.000 kilometers, wat mij betreft bovengemiddeld. In de afgelopen 24.000 km heb ik de voorbanden laten vervangen en heeft de dynamo het begeven. Tja. Mag het?
Het is gewoon een voortreffelijke reiswagen! Ook het verbruik valt me niet tegen. De 90 reed 1 op 10 en deze 900 rijdt op lpg ongeveer 1 op 9 op gas en iets zuiniger op benzine. Dat valt me absoluut mee en qua reiskosten is lpg natuurlijk supervoordelig. Bovendien heeft het lpg nauwelijks een negatieve invloed op de prestaties: hij is en blijft voldoende snel. Je komt prima mee en je hebt meer dan genoeg over voor een inhaalsprintje.
De 2.0 liter 16-klepper wordt in het algemeen geroemd om zijn duurzaamheid op gas en ik kan dat alleen maar bevestigen. Er is in deze auto nog nooit aan de motor gerommeld en hij rijdt werkelijk als nieuw.
Wel moet ik zeggen, dat áls er iets makeert aan de Saab, dat het meteen heel duur is. De onderdelen zijn, zelfs gebruikt, zeer prijzig en het zijn niet de eenvoudigste auto’s om aan te klussen en daar wreekt zich het uurloon van de garagist. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat je veilig en zeker van A naar B komt en dat is echt het sterkste punt van volgens mij welke Saab dan ook. Dit is mijn vierde Saab en ook al ging er weleens wat kapot, het was nooit zo erg dat je er niet meer mee bij de garage kon komen. Heb na mijn tweede Saab mijn wegenwacht lidmaatschap opgezegd en heb daar tot nu toe geen spijt van gekregen!

Zoals genoemd heeft de dynamo het begeven, bij 315.000 km. Da’s eigenlijk het enige. Bij 298.000 km was er iets vreemds met de koppeling, hij kwam niet helemaal vrij. Kwestie van iets doen met een kabeltje (geen idee wat ze ermee gedaan hebben) en toen deed hij het weer. Nooit weer gehaperd sindsdien.