Saab 9-5 Estate 2.3 t Linear (2004)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 9-5 Estate 2.3 t Linear |
---|---|
Versnellingen | 5, Automaat |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 142.000 km |
KM-stand laatst | 238.000 km |
De eerste ervaringen met de 9-5 Estate
- 169.000 km
In de MyReview van onze 9-3 ga ik al aan, dat we op zoek waren naar een auto met meer ruimte (voor kind en hond) en met lagere kilometerkosten (G3 of diesel) vanwege een kilometrage van 40dkm/jaar. Hoewel we ook 'vreemde' merken hebben overwogen (Volvo V70, Jaguar X-type Estate, Audi A6 Avant), zijn we toch weer bij Saab terechtgekomen, onder meer omdat onze vaste Saab-specialist deze 9-5 2.3t op G3 aanbood. De auto is uit 2004 en is aangeschaft in december 2009.
Vooralsnog voldoet de 9-5 prima aan onze verwachtingen. Hij is ruim, voldoende snel en op G3 vallen de kilometerkosten lager uit dan met de 9-3. Omdat we deze 9-3 nu als tweede auto gebruiken, is het makkelijk een vergelijking te maken, hieronder zal ik dat af en toe doen.
Het gaat om een 2.3t met vijftrapsautomaat. De motor levert 185pk, evenveel als de 9-3. De 9-5 is wel merkbaar minder snel. Dat komt natuurlijk omdat deze auto zo'n 300kg meer weegt, maar ook omdat de wijze waarop dit vermogen tot stand komt (2.3 lagedrukturbo vs. 2.0 hogedrukturbo). De 9-3 voelt veel vinniger aan. Bovendien merk je bij de 9-5 sneller, dat de auto zwaarbeladen is. De automaat schakelt bij tussenacceleraties op de snelweg sneller terug; ik merk dat ik vaker de sportstand gebruik, bijvoorbeeld als je achter aan vrachtauto vandaan komt. De automaat schakelt zachter dan in de 9-3 (viertraps), maar twijfelt af en toe welke versnelling hij nodig heeft. Er zitten flippers op het stuur om handmatig te schakelen. In Nederland een weinig gebruikte gimmick, op vakantie in een heuvel/bergachtig landschap wel handig. Het verbruik op LPG ligt rond 1 op 8, op benzine ongeveer 1 op 9,5.
De auto is ruim, zowel voorin als op de achterbank. De kofferruimte is groot, alhoewel er stationcars zijn met nog meer kofferbakinhoud (LPG is overigens onderbouw op de plek van het reservewiel). Wij hebben een dwarsrek in de kofferruimte (zie foto), zodat de hond een eigen plekje heeft. Er valt geen bagage op de hond en de hond kan niet bij de bagage. Op de bestuurdersstoel zit je vrij hoog. Ik vind het dashboard zeer geslaagd. Ik besef mij, dat er kritiek op is (zou verouderd zijn), maar het is wel een heel prettig dashboard. Alles zit op de juiste plek, met goede grote knoppen. Opvallend is dat de automatische airco af en toe een handje geholpen moet worden, maar overigens heel onopvallend zijn werk doet.
Het betreft hier een Linear in Business Edition, met als opties beige lederen bekleding, een notenhoutendashboard. De 9-5 heeft onder meer mistlampen voor, automatische airco, een radio-cassette-CD-speler en een parkeersysteem achter.
Het is een heel rustige auto om in te rijden, geen scheurijzer, zoals de 9-3 dat wel meer is. Je rijdt welhaast statiger, maar toch ongemerkt sneller dan je denkt. Inmiddels zijn er ook wat ritten in het buitenland gemaakt. Op de snelweg is 150 op de cruise control dan uitermate comfortabel, je merkt de snelheid vrijwel niet. Alleen als het harder waait, ondervindt je meer windgeruis en daaraan kun je het inmiddels wat oudere concept van de 9-5 afleiden. Kortom, alle rust en comfort. Opvallend is dat je de echt kracht van de motor vooral ervaart op echt snelle ritten in Duitsland, als je bij 180km/u gas geeft, gebeurt er nog echt wat.
De Saab heeft onder garantie een nieuwe DI-cassette gehad. Ook wilde de auto wel eens niet starten, even later weer wel, een nieuwe sensor heeft dat verholpen. Een eerste (kleine) beurt heeft de auto ook al gehad, bij 162dkm, geen bijzonderheden. Wel slaat de auto meteen na het starten wel eens af, dat is een puntje voor de volgende beurt.
Update 29-11-2010
Inmiddels 180.000km op de teller. De Saab is APK-gekeurd, maar daar kwamen geen bijzonderheden aan het licht. Wel stottert de auto soms op LPG, binnenkort wordt daarnaar gekeken.
70.000 km verder
- 211.000 km
De kilometerstand bedraagt nu 211.000. De Saab verslindt kilometers, zo'n 40.000 per jaar. Dat gaat, nog steeds, in alle comfort. Er worden veel snelwegkilometers afgelegd en dan merk je dat deze auto tot op hoge snelheden comfortabel blijft. Een wintersportritje naar Zwitserland over een rustige Autobahn (en geen volbepakte auto!)leerde dat 180km/u een zeer ontspannen kruissnelheid is. Afgelopen zomer naar Zuid-Frankrijk. Met ski-box en kampeeruitrusting merk je dan wel dat alle 185 pk's flink moeten werken. Ik zou de lichtere 2.0t met 150pk dan ook niet overwegen en het is jammer dat de zwaardere versies, zoals de 2.3T (met hoofdletter, dus 220pk) niet met LPG3-installaties zijn geleverd. In de vorige update vermeldde ik dat er een probleempje met de LPG-installatie was (stotteren). Die is van Vialle. Als ik het Saabforum mag geloven, komt dat vaker voor, zeker met warm weer en volle belasting. In december 2010 is daarom de LPG-pomp vervangen. Het stotteren was toen lange tijd weg, tot het in de hete Franse zomer weer de kop op stak. Op Saabforum las ik dat het wellicht lekkende gasinjectoren kunnen zijn. Op benzine overigens geen centje pijn. Op de gasinstallatie na geen bijzonderheden: een grote beurt in december bracht geen bijzonderheden aan het licht (remolie en automaatolie zijn vervangen, totale kosten 500 euro); een kleine beurt in mei jl. evenmin (nieuwe voorbanden, kosten excl. banden 120 euro). Het brandstofverbruik op LPG bedraagt ongeveer 1 op 8, op benzine 1 op 10.
De Saab gaat door en door...
- 238.000 km
Met een kilometrage van 40.000km/jaar gaat het hard met de kilometerstand van de 9-5. Buiten een onderhoudsbeurt is er één akkefietje te melden. De motor draaide stationair steeds meer onregelmatig; een nieuwe DI-cassette bleek nodig. De rekening bedroeg zo'n 400 euro. Bij een grote beurt bij 220.000km kwam aan het licht dat een nieuwe pendelas en oliedruksensor nodig waren. Verder (maar dat is regulier onderhoud) nieuwe banden, remschijven en accu. Zeer binnenkort komt er weer een kleine beurt aan; mochten daar bijzonderheden uit voortvloeien, dan meld ik dat weer.
Update 28-12-2012
De kilometerstand bedraagt nu 268.000km. Bij de kleine beurt die hierboven werd vermeld, is alleen een spanrol vervangen. De auto is tussentijds een keer naar de garage geweest, omdat de rem soms een fractie van een seconde vertraging leek te hebben. Dat kan onveilige verkeerssituaties opleveren. Een (gebruikte) vacuum-pijp à 25,00 euro verhielp dit. Verder brandde het lampje check-engine. Waarschijnlijk heeft dat van doen met de LPG-installatie. Een (wederom) gebruikte lambdasonde à 90,00 euro verhielp ook dit. De sonde komt van een benzine-auto, waarin die (in tegenstelling tot auto's die op LPG rijden) eigenlijk nooit kapot gaan. Bij de grote onderhoudsbeurt (260.000km) zijn remblokken vervangen en is een nieuwe einddemper gemonteerd (de originele zat er nog onder). Verder geen bijzonderheden. 4.000km later wederom tussentijds naar de garage - het moet geen gewoonte worden! - , omdat de temperatuurmeter aangaf dat de motor niet warm werd. De termostaat en een temperatuursensor zijn vervangen (37 euro plus werkplaatstarief). Momenteel resteert nog een kleinigheidje: het lampje dat de traction control is uitgeschakeld, gaat soms branden. Ik vermoed echter dat het TCS wel functioneert, maar dat wederom een sensor soms dienst weigert. Kortom, als er problemen zijn, zijn het veel sensor-problemen. Daar had mijn eerste auto, een Saab 900c (carburatie, 100pk), dan weer geen last van... Overigens valt de kilometerstand van de auto niet af te zien; het blijft een nette auto. Ook het interieur (leren bekleding) lijkt nauwelijks te lijden en dat is opvallend gezien het intensieve gebruik.
Update 3-1-2014
Inmiddels zijn we weer een jaar verder en is de kilometerstand opgelopen naar 312.000. We zijn met de auto naar Zwitserland en Zweden op vakantie geweest (zie ook de foto's) en nog steeds is de Saab een ideale vakantieauto: veel ruimte, stil en snel. Een kleine onderhoudsbeurt (april 2013) leverde geen gebreken op. Tussentijds (eind juli) is het display van de ACC (automatische airco) vervangen, kosten 70 euro voor een gebruikte. Ook is toen een gebruikte luchtmassameter gemonteerd. Bij een grote onderhoudsbeurt (oktober 2013) is een stabilisator link vervangen. Dat was het wel weer, geen echte bijzonderheden dus.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.