Renault Mégane RXI 1.6 16V (2000)

Renault Mégane RXI 1.6 16V (2000)

UitvoeringMégane RXI 1.6 16V
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2011

Renault Megane Coupe RXI 1.6 16v

Na alle (gemiddeld) toch wel wat negatievere verslagen hier gelezen te hebben over de Megane (op andere sites gelukkig wel veel positievere)dacht ik toch even wat positievere geluiden te laten klinken over deze wagen, alhoewel ik wel van mening ben dat je met oudere auto's wel wat geluk en vooraf wat geduld moet hebben en niet meteen de eerste de beste die er leuk uit ziet of om de hoek moet kopen. Mijn auto heb ik bv zo'n 160 kilometer verderop gekocht en ook de voorgaande dag was ik in die contreien al wezen proefrijden met een Scenic. Ver van huis, maar het loonde. Ik had veel op internet gekeken en (ook in de buurt) al diverse auto's bekeken en gereden en kwam uit op deze keurige en complete auto. Ook de garage maakte op internet en via de telefoon een goede indruk. Aanvankelijk ben ik heel lang uitgegaan van een Citroen C5. Later interesseerde ik me meer voor de Picasso modellen en uiteindelijk keek ik alleen nog maar na Megane's.
Ik had wel een aantal criteria's, nl. : G3 gasinstallatie, 4 deurs (ivm kids), moest er netjes uitzien, enige luze aan boord, geen rood (ivm verwering)en prijs/kilometercombinatie. Eigenlijk zocht ik een sedan, maar het is een coupe geworden.

Mijn aanschaf is dus de Megane Coupe RXI 1.6 16v geworden en deze heb ik nu sinds februari. 3,5 maand nu en 8000 km verder kan ik nu wel een beetje oordelen over deze wagen.

COMFORT

Veel luxe (voor wat ik gewend was)zoals boordcomputer, elektrische ramen en spiegels (met verwarming), ABS, (handmatige) airco, witte wijzerplaten, centrale vergrendeling met afstandsbediening (en van binnenuit), LM velgen, lederen stuurbekleding, comfortabele stoelen, elektrisch schuif/kanteldak, geintegreerde audio met veel speakers en bediening op het stuur, veel airbags, knappe bekleding en interieur als nieuw, spoiler, trekhaak, mistlampen , bestuurderstoel in hoogte verstelbaar en verstelbare lendesteun, wis/was achter, etc. etc.

Ik heb de auto dus pas 3,5 maand en heb nog niet zoveel meegemaakt, maar laat ik hieronder maar opsommen wat ik voor- en nadelig vind aan de auto.

VOORDELEN :

Alle genoemde luxe (wat ook allemaal GOED werkt)
Uiterlijk en staat van binnen en buiten
Zijn rijcomfort
Sublieme wegligging.
Zijn pittigheid vanaf derde versnelling
Redelijk zuinig (1:13 op gas)
Wegenbelasting ( € 50 p.m.)
Nieuwe distributieriem (november 2010)
Nieuwe uitlaat (bij aflevering)
APK tot november

NADELEN :

Bij stoplicht zoooo traag (tractor idee, regelmatig iemand bijna in mijn koffer)
Actieradius (veel te kleine gastank van 36 liter)
Asbak klein en onhandig
Bekerhouders dashboardkastje niet de juiste maat voor bv een blikje
Beenruimte achterin
Grote reservewiel (in de schuur omdat de gastank op de plaats van reservewiel is)
Brandstofmeter zeeer onbetrouwbaar. Nooit vol (zelfs niet bij volle tank en in no-time brandt reservelampje)Moet rijden op dagteller.
Boordcomputer doet geen juiste berekeningen vwb het gasverbruik.
Heb het idee dat hij meer benzine verbruikt als dat ik dacht. (starten + eerste km's)
Kilomterstand (maar was vooraf bekend natuurlijk)
Er zit idd wel een rammeltje in de wagen af en toe zoals ik weleens lees als kwaaltje.

Al met al ben ik dus DIK tevreden met deze prachtige wagen want de nadelen zijn niet echt belangrijk te noemen, maar meer "minpuntjes" alhoewel ik wel af en toe bang ben dat iemand bij het wegrijden van een stoplicht mij echt een keer gaat raken. Optrekken gaat echt heel langzaam. Dit hoor je wel elke Meganerijder vertellen. Grappig is daarentegen dat als hij eenmaal rijdt, dat het dan een sportwagen wordt en boven de 100 km/u zelfs een "raceauto". Dan accelereert hij nog behoorlijk en ben ik juist de snelste. Alhoewel ik geen jakkeraar of een racemonster ben doe ik dit af en toe wel even want het is best kicken.

Ergerlijk vind ik wel de kleine tank. Ik kom maar zo'n 430 km weg terwijl ik met mijn Corolla met 68 liter gewend was om zo'n 750 te doen. (800 ook wel eens) Bovendien heb ik het idee dat de auto langer op benzine rijdt alvorens over te schakelen op gas dan ik had gehoopt.

Ik heb voor deze auto € 2800 betaald. Vraagprijs was € 2900 en voor mijn Corolla van 17 jaar met bijna 400.000 km, kapotte lampenunits als gevolg van ongeluk en flink verweerde rode kleur kreeg ik nog € 400 van een opkoper. Bovendien had deze allang een nieuwe distributieriem nodig en ook nieuwe banden.
Voor € 2400 was ik dus in 1 keer klaar en heb nu weer een prachtige auto, vol luxe, 7 jaar jonger en ruim de helft aan kilometers. Bovendien spaar ik per maand €37 uit door de G3 motor. In de Toyota zat een G4 en het gasverbruik scheelt per liter ook nog eens 2 kilometer.

Jammer overigens dat Autoweek mijn auto neerzet als de RXE uitvoering en op benzine. Zo krijg ik namelijk niet het juiste rapport gegenereerd wat ik wil uitprinten. Wellicht kan ik ergens de juiste gegevens doorgeven en kan dit veranderd worden. Naast dat dit dus een gasuitvoering is, worden ook veel aanwezige onderdelen niet weergegeven.

Over een X tijd zal ik een update plaatsen

PRIVATE LEASE Renault Mégane