Renault Laguna Grand Tour 2.0 16V Initiale (2003)
Uitvoering | Laguna Grand Tour 2.0 16V Initiale |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Veel luxe en comfort voor weinig
3 jaar geleden reed ik in een Laguna 3.0 v6 Initiale uit 2001, een hatchback. Ondanks alle verhalen beviel mij deze auto echt ontzettend goed, maar heb ik deze destijds om prive redenen moeten verkopen.
Nu 3 jaar later heb ik te maken met gezinsuitbreiding van twee kinderen en kan ik een grote kofferruimte wel goed gebruiken. Ik dacht gelijk aan de Laguna Grand Tour.
We weten allemaal dat de Lagunas niet de beste autos zijn, ik heb in het verleden nooit problemen gehad met de vorige laguna.
Het betreft een Initiale uitvoering uit 2003, op zich een beter bouwjaar dan 2002 en 2001 met een hele berg luxe:
- Leer
- Electrisch verstelbare en verwarmde stoelen.
- Navigatie, PDC, Cruise control, sprekende boord computer, gescheiden climate control, verwarmde en electrische buitenspiegels, Xeon koplampen met sproeinstalatie, keyless entry.
Ik kan nog wel even door gaan...
Ik heb wel het e.e.a. aan vooronderzoek gedaan. Het is dus een 2.0 16v benzine geworden met een 4 traps automaat. Mij is duidelijk geworden op de verhalen op internet absoluut geen 2.0 IDE te nemen. Ik heb meerdere lagunas bekeken en de 2.0 IDE is in overloed te krijgen voor een laag prijsje, BEWARE!
De rijeigenschappen zijn perfect. Goede franse conmfort met heerlijke stoelen. Alle tellertjes en knopjes lekker dicht bij en de auto zoeft stil over de weg alsof het niets is. De 2.0 16v icm de automatenbak heeft fijne prestaties en loopt hard wanneer het moet, maar het is gewoon een genot om hier heerlijk mee te toeren. Mijn vorige 3.0 v6 was uiteraard veel sneller, maar daarmee heb ik iedere tankstation wel een keer gezien. Nu rij ik ongeveer 1 op 12.
Bij de aanschaf waren een aantal kleine dingetjes die aankomend weekend worden opgelost:
- Ruitenwisser achter werkt niet
- Geluid van parkeersensoren staan heel zacht, is te programmeren bij de dealer voor 27 euro.
- Ruitenwisservloeistof bijna leeg ;)
Vind je het niet erg als er een keer wat kapot gaan en ben je een beetje handig, maar wil je toch veel luxe, neem deze!! Maar geen IDE motor, en liever een 2003 of hoger model waarin de meeste kinderziektes verholpen zijn.
12000km verder
Nu ben ik 12000km en ruim 1,5 jaar verder. De auto rijdt nog steeds heerlijk. Er zijn wel wat dingetjes gebeurd in die tussentijd:
- Raammechanisme linksvoor ging kapot. De dealer vroeg mij er te veel geld voor. Ik heb een aardig setje voor 60 euro (nieuw) op internet aangeschaft. De montage kostte mij 3 uurtjes en het werkt weer goed. Volgende keer kan ik het vast in 1 uur.
- CD Wisselaar vertoont kuren. Ik gebruik hem nooit, wel vreemd. Wellicht een keer een andere regelen.
- Het ergste was nog wel dat in één dag tijd beide(!!!!) veren op de voorpoten zijn gebroken. Dit was nogal schrikken daar je toch met twee kinderen in de auto rijd. Nu gebeurde dit gelukkig om de hoek bij mij thuis, Ik had niet willen weten wat er was gebeurd als ik op de snelweg reed. Mijn rechter voorwiel liep hierdoor aan. Uiteindelijk op straat gemaakt door twee nieuwe veren te monteren. Aantal uurtjes werk, maar ik kan weer veilig de weg op. Renault kwaal??????
Ik hoop dat het voorlopig even zo blijft! Qua comfort en rijprestaties niets te klagen! De betrouwbaarheid van de auto heb ik na deze ervaringen wel verlaagd met één ster.
Betrouwbaarheid
Ik verlaag de betrouwbaarheid van deze auto met 1 ster daar ik dit jaar nogal wat issue's er mee heb gehad:
- Nadat beide voorveren waren gebroken (zie hierboven) zijn later ook de achterveren allebei gebroken. Deze heb ik uiteraard vervangen met nieuwe om weer veilig de weg op te kunnen.
- Airco geeft geen koude lucht. Ik ben hiervoor al twee keer naar de garage geweest. Ze hebben de kachelweerstand vervangen, de airco bijgevuld, getest, etc. maar kunnen het niet vinden. Waarschijnlijk een lek, binnenkort een andere garage proberen.
- Knopje gevarenverlichting kapot, waardoor de gevarenverlichting aan bleef staan. Inmiddels heb ik deze vervangen, toch wat vervelend en bij de dealer vragen ze 50 euro voor dit plastieke ding. Uiteindelijk via eBay besteld voor 15 euro.
- Accu leeg, op zich klopt dat met de leeftijd, is vervangen.
- Keyless Entry werkt niet meer.
- Deurhendel bestuurderskant gaat moeizaam open. Binnenkort deur maar uitelkaar halen.
- CD-Wisselaar kapot
Al met al komt alles tegelijk. Ik zal het ook repareren maar deze auto gaat binnen nu en een jaar er zeker uit. Jammer want de rijprestaties/comfort zijn nog steeds super!

Renault Laguna 1.8-16V Dynamique Automaat NAP, Airco, Cruise control
- 2004

Renault Laguna Grand Tour 2.0-16V Privilège airco automaat apk 25-04-2026 inruil mogelijk nap
- 2005

Renault Laguna Grand Tour 2.0-16V T Privilège Automaat | Navi | Xenon | Autom. Airco | Cruise Control | LMV | PDC | Half Leer | APK tot 01-04-2026!
- 2005