Renault Laguna Grand Tour 1.6 16V Expression (2003)

autoreview

Renault Laguna Grand Tour 1.6 16V Expression (2003)

Signalement

UitvoeringLaguna Grand Tour 1.6 16V Expression
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2006
KM-stand bij aanschaf139.600 km
KM-stand laatst320.800 km
Lezerswaardering: 35%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Ondanks dat het ontwerp van de Laguna II al weer zo’n 6 jaar oud is, vind ik het nog steeds de mooiste auto in de middenklasse. Zeker de Grandtour versie.

Mijn Laguna is uitgerust met een Vialle LPi systeem. Veel mensen ’roepen’ dat de 1.6 motor te klein is voor zo’n auto, maar daar ben ik het niet mee eens. Zelfs met het hele gezin en bagage in de auto kun je altijd prima met het verkeer meekomen en de trekkracht is voldoende om bochtjes ook gewoon in de derde versnelling te kunnen nemen.
Wel merk je bij hogere snelheden dat de motor er wat harder aan moet trekken, tot zo’n 110-115 km/u is het geluidsniveau werkelijk heel erg laag, maar bij hogere snelheden treedt het motorgeluid enigzins op de voorgrond.

De eerste weken moest ik erg wennen aan de relatief vlakke stoelen, in mijn vorige Laguna zaten sportstoelen met heel wat meer zijdelingse steun. Maar inmiddels waardeer ik het heerlijke comfort van deze ’fauteuils’. Comfort is sowieso het sterke punt van deze Laguna, drempels, hobbels en oneffenheden zijn ineens niet meer hinderlijk. Minder prettig is dat de auto soms erg nerveus reageert op spporvorming, langsrichels en wegmarkeringen. Er treedt dan een reactie in het stuur op alsof de auto ineens van koers verandert (wat uiteraard niet zo is).

Verbruik: over de eerste 16.000 km heb ik nu een gemiddeld verbruik van 1 op 11,3 (LPG). Dat lijkt me erg netjes.

Update 10-2007: Inmiddels meer dan 40.000 km gereden en nog steeds bijzonder tevreden. De enige onkosten die ik gehad heb het laatste jaar zijn 4 nieuwe banden en een alarmlichtschakelaar (door mijn zoontje van 3 gemold :( ). Eigenlijk zijn er verder weinig bijzonderheden te vermelden, het is gewoon een erg comfortabele, goedkoop rijdende gezinsauto.

PROBLEMEN

Geen problemen, wel enkele kraakjes en rammeltjes als de temperatuur onder de 10°C komt

Update 10-2007: geen grote problemen, wel is het irritant dat de achterste gordels haast niet meer oprollen. Verder is het asje van de achterruitwisser verroest waardoor het motortje de wisser bijna niet meer over de ruit heen en weer krijgt.

 • 208.000 km

Op exact 1 januari is de teller over de 200.000 km gegaan. En....daar merk je dus niks van. De Laguna houdt zich prima. Het comfort is nog steeds geweldig, het aantal rammeltjes blijft binnen de perken en de betrouwbaarheid is gewoon prima.
Het enige wat is voorgevallen is dat het bandendruk controle systeem af en toe niet thuis geeft. Het hele systeem valt dan uit en er brandt een controlelampje. Bij de volgende servicebeurt eens uit laten lezen, ik heb daar geen haast mee. De auto rijdt er niet minder door.
Verder heb ik nog een bobine moeten vervangen, een bekende kwaal die nu tot het verleden moet horen. Er zijn (eindelijk) bobines beschikbaar die een "normale" levensduur zouden moeten kennen.

Het verbruik blijft redelijk constant, gemiddeld nog steed 1 liter LPG op 10,7 km. En daarmee rijdt deze Laguna ook nog eens heel erg goedkoop.
Op naar de 300.000 km, want eerder wil ik de auto eigenlijk niet weg doen.

Ingeruild

 • 320.800 km

Tja, in 2006 stelde we als doel om de 3 ton te halen met de Laguna. Dat doel hadden we midden 2013 al gehaald, maar de Laguna deed het nog prima dus dan rij je gewoon door. En eigenlijk was er, op een slechte accu na, nog helemaal niks loos met deze heerlijke reisauto. Maar toch werd het tijd voor een andere auto. En dus hebben we vandaag het laatste ritje met de Laguna gemaakt. 9 Jaar lang en ruim 181.000 km hebben we plezier van haar gehad. De betrouwbaarheid en onkosten zijn enorm meegevallen. De enige tegenvaller (van ruim € 900,-) was een kapotte LPG pomp. En we hebben het bandenspanning-controle systeem uit laten zetten na een aantal storingen. Al met al heeft deze Laguna ons minder dan € 0,23 / km gekost en veel voordeliger kun je denk ik niet rijden. Eens kijken hoe onze 'nieuwe' 2006 Mégane Grandtour op LPG het gaat uithouden...

4,3
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  5
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens