Renault Laguna Break RXT 1.9 dTi (2000)
Uitvoering | Laguna Break RXT 1.9 dTi |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Ik rij de auto nu 4 maanden. Zeer zuinige auto (gemiddeld 1 op 17,5) terwijl er toch voldoende pit in de diesel zit.
Het is de meest luxe versie, inclusief half lederen bekleding. Ik ben zeer te spreken over de ACC die in de Volvo ontbrak. Ook een ingebouwde radio/cd speler met 6 speakers met prima geluid is een aanrader.
In vergelijking met de V40 vind ik de vering beter/comfortabeler. Het interieurgeluid is wel hoger, vooral merkbaar bij snelheden boven 110 km/h, dit is denk te wijten aan de combinatie niet al te stille diesel, Vredestein banden en roofrails.
In vergelijking met de V40 is ook de inwendige ruimte groter, vooral in de achterbak (door vlakke laadvloer en rechte zijkanten).
Wel vind ik de afwerking minder t.o.v. de V40 (goedkoop ogend plastic en blikkerig geluid als je de deuren dichtslaat).
Verder een prima auto, relatief goedkoop in aanschaf door komst van de Laguna 2 en zeer zuinig. Een aanrader (tot nu toe)!
---------------------------------------------------------
Even een update na ruim 2 jaar rijden. Inmiddels staat er 216.000 km op de teller. Naast regulier onderhoud is het enige mankement geweest het moeten vervangen van de startmotor. Nog steeds een zeer comfortabele auto, het gemiddeld verbruik over het jaar is keurig (1 op 17.5). Nog geen piepjes of kraakjes en de (half-lederen) stoelen zien er nog uit en zitten als nieuw.
Ik heb nog even gekeken naar inruil voor een ’moderne’ Laguna 1.9DCI GT uit 2001 of 2002, maar a. ik krijg maar bar weinig terug voor de mijne en b. gezien ervaringen van rijders lijken er veel mankementen op te treden bij de Lagunas uit deze bouwjaren. Vanaf bouwjaar eind 2003 schijnen veel van deze mankementen verholpen te zijn. Ik rijd dus nog maar even door in mijn reisgezel.
-----------------------------------------------------------
Verkocht bij 219.000 km. Ingeruild voor een 115 pk Ford Mondeo 2.0 dtti Wagon. Niet dat de Renault niet meer voldeed, maar een distributieriem en nieuwe voorbanden zaten er aan te komen. Daarbij viel het bedrag dat ik moest bijleggen voor de Mondeo reuze mee, de keuze was dus snel gemaakt.
Conclusie na 2,5 jaar rijden: betrouwbare metgezel, weinig kosten gehad, sterk, ruim en zuinig.
Geen.
Kanttekeningen:
- Je voelt een licht vermogensverlies bij inschakelen van de airco.
- De auto zakt achter diep door, indien ´ie volbeladen is of indien er 3-4 personen in zitten. Mogelijk zijn hulpveren een uitkomst.
- Startmotor vervangen bij circa 200.000 km. Sinds de aankoop verder niets bijzonders.